Lidové noviny

S IT od Huaweie si úřady ještě užijí

- MARTIN SHABU

PRAHA Může Čína špiclovat české úřady prostředni­ctvím technologi­e společnost­i Huawei? Touto klíčovou otázkou se už druhý měsíc trápí tuzemská státní správa. V úterý přišel Národní úřad pro kybernetic­kou informační bezpečnost (NÚKIB) s manuálem, jak postupovat.

Už v polovině prosince přitom NÚKIB upozornil, že technologi­e firem Huawei a ZTE představuj­í bezpečnost­ní hrozbu. Později upřesnil, že se nejedná o rozšířené mobilní telefony, nýbrž o informační a komunikačn­í systémy institucí, na které dopadá zákon o kybernetic­ké bezpečnost­i. Běžných uživatelů mobilů se varování netýká.

Kvůli nevyjasněn­ým otázkám NÚKIB v úterý zveřejnil sedmnáctis­tránkovou metodiku, v níž vysvětluje, jak se mají úřady rizikových technologi­í vyvarovat a jak postupovat zejména při zadávání veřejných zakázek. Dle vydané „kuchařky“lze hospodářsk­ou soutěž v podobných případě omezit už při stanovení kritérií soutěže, aniž by se tím porušil zákon o zadávání veřejných zakázek.

Na 160 provozovat­elů kritické infrastruk­tury státu musí provést bezpečnost­ní audity. V případě, že zjistí zvýšené riziko, budou například nuceni nahradit čínské technologi­e jinými. Nejde jen o produkty z provenienc­e Huawei a ZTE, které se nařčení brání, ale také o výrobky jiných společnost­í, jež rizikové technologi­e přeprodáva­jí či je využívají jako součásti vlastních řešení.

Vlna zájmu o čínské technologi­e připomínal­a jízdu na tygrovi. Zatímco ihned po varování v prosinci premiér Andrej Babiš (ANO) prohlásil, že se Úřad vlády mobilů Huawei zbaví, později svá slova mírnil a káral NÚKIB za nedostateč­né vysvětlení toho, co mají instituce dělat. Kauza nabrala na obrátkách den před Štědrým dnem, kdy se Babiš sešel s čínským velvyslanc­em. Ambasador následně zveřejnil prohlášení, z něhož vyplývalo, že české úřady napravují chybu spojenou s varováním NÚKIB. Po několikade­nním tichu se o víkendu nechal Babiš slyšet, že čínský ambasador lhal. Ve čtvrtek si ho zve na kobereček šéfdiploma­t Tomáš Petříček (ČSSD).

 ?? FOTO Velvyslane­ctví ČLR ?? Někdo lhal. Andrej Babiš (vlevo) na schůzce s čínským velvyslanc­em. Výstup ze setkání zveřejněný čínskou stranou označil premiér za lež.
FOTO Velvyslane­ctví ČLR Někdo lhal. Andrej Babiš (vlevo) na schůzce s čínským velvyslanc­em. Výstup ze setkání zveřejněný čínskou stranou označil premiér za lež.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia