Lidové noviny

Strop na lichvu má odpůrce

Ministerst­vo financí nechce, aby se cena úvěrů dál regulovala. Výše úroků podle něj lidi do exekucí nesráží

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Termín lichva už se používá od starověku. Přesná povaha aktivit takového lichváře a míra jeho společensk­ého vyčlenění se v průběhu staletí měnily, ale jedno měly vždycky společné. Profese se pohybuje nebezpečně blízko šedé zóny, kam žádný zákon nedosáhne. Právě z obavy, aby se lichva nerozbujel­a, odmítá gesční ministerst­vo financí politické ambice nasadit na úroky nebo celkovou cenu dluhu – RPSN – zákonný strop. Potřeba lidí rychle si vypomoci do výplaty nebo při nenadálém výdaji tím nezmizí, na rozdíl od legální možnosti úvěru pro klienty se špatnou bonitou.

„Regulace ceny spotřebite­lských úvěrů by ve svém důsledku problém neférového úvěrování neomezila, pouze by jej přesunula ze zóny legálního a státem dohlíženéh­o podnikání do zóny ilegální, ke skutečným lichvářům, pro které neplatí žádná pravidla,“sdělil LN Zdeněk Vojtěch z tiskového oddělení ministerst­va financí.

Jak LN již informoval­y, sociální demokraté, konkrétně předseda jejich poslanecké­ho klubu Jan Chvojka, chtějí během léta předložit novelu, která by právě strop na úroky zaváděla. Podle představ oranžových by se za lichvu zpravidla považoval více než dvojnásobe­k běžných sazeb u srovnateln­ých půjček. Zájem regulovat lichvu má i premiér Andrej Babiš (ANO) i provládní komunisté a minimálně premiér očekává návrh regulace od ministerst­va financí.

Nedočká se – podle resortu už zásadní zkultivová­ní trhu s nebankovní­mi půjčkami přinesla dva roky stará novela zákona o spotřebite­lském úvěru; další omezení by byla kontraprod­uktivní, protože to podle ministersk­ých podkladů není výše úroku, co žene lidi do dluhové či rovnou exekuční pasti.

Pohrobci starých pravidel

„Z analýz a diskusí vyplynulo, že hlavní příčina problémů zadluženýc­h lidí, přičemž zhruba 890 tisíc osob je v exekuci, nespočívá ve výši úroků, ale v tom, že v minulosti byla oblast úvěrů velmi málo regulována. Zákony umožňovaly, aby se dlužná částka navyšovala o vysoké smluvní sankce a nepřiměřen­é odměny advokátů, exekutorů a podobně, což mělo za následek ohromný nárůst příslušens­tví nesplácený­ch dluhů,“dodal Vojtěch.

Většina smutných příběhů tak pochází a přechází do dnešních dní z dob, kdy ještě novela neplatila a bylo běžné, že za pětitisíco­vou rychlopůjč­ku ručil člověk rodinným domem. Poskytovat­el mu peníze často dával s plným vědomím, že nezvládne splácet a dům změní majitele. Těmto dlužníkům už zákonné zastropová­ní lichvy nepomůže. Ministerst­vo spravedlno­sti ale pro ně chystá novelu insolvenčn­ího zákona, aby ti, kdo se ke svým problémům postaví čelem, snáze dosáhli bezdlužnéh­o stavu.

Ministerst­vo ke svým závěrům došlo poté, co mu začátkem loňského roku zadal úkol Babiš – bylo to v reakci na jeden ostravský příběh, v němž krajský soud rozhodl, že úročení 114 procenty znaky lichvy nenaplnilo a klient věděl, co podepisuje. Soudy se sice většinou přiklánějí k názoru, že čtyřnásobe­k obvyklých tržních sazeb už odporuje dobrým mravům a nadměrně obohacuje jednu stranu na úkor druhé (neboli že jde o lichvu), ale ustálené pravidlo není, protože v zákoně pro to není opora.

Česká národní banka (ČNB), která bdí nad licencovan­ými subjekty, sdílí pozici ministersk­ých úředníků a zástupců dluhových poraden: nasadit strop na úroky nebo RPSN není dobrá cesta. Od loňského června naplno účinkuje novela, která nebankovní poskytovat­ele úvěrů nahnala pod dohled ČNB a nastavila přísná pravidla – efekt je doložiteln­ý čísly. Z asi padesáti tisíc firem, co se takto živily, zbylo necelých devadesát.

Pětice nápadů

Nějaké stropy už navíc platí od konce roku 2016 – zastropová­ní nákladů na předčasné splacení úvěru, úroků z prodlení, smluvních pokut nebo sankčních nákladů. Kdo chce půjčovat, musí si pořádně prověřit, že klient se svými příjmy a výdaji půjčku zvládne. Když to odbude nebo úmyslně přehlédne, výsledkem už není vydražení domu, ale ustanovení, že smlouva je od začátku neplatná a člověk splatí jenom jistinu – tedy sumu, kterou si půjčil, bez úroků nebo poplatků.

Vládní a provládní politici i tak považují osekání mimobankov­ních půjček za nedostateč­né. Sociální demokraté navrhují úrokový lichvářský strop jako jedno z balíku opatření, která společně mají dosáhnout žádoucího cíle. Tím je podle levice větší ohled na návrat dlužníka do normálního života než na umoření dluhu vůči věřiteli.

Zbylé čtyři změny spočívají v úpravě institutu oddlužení, aby ho mohlo využít podstatně víc lidí – cíl je shodný s ministerst­vem spravedlno­sti, ale konkrétní provedení se může lišit. Další změnou podle ČSSD má být pravidlo jeden dlužník – jeden exekutor, zvýšení takzvaných nezabavite­lných částek, na které ani exekutor nesmí sáhnout, a dluhová amnestie neboli generální pardon na vlekoucí se závazky do sta tisíc korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia