Lidové noviny

Zesměšňují nás, naříkají v Mostě...

-

Chápu, pro mladé je to terno, že i ve veřejnoprá­vní televizi se mohou používat výrazy pohlavních orgánů apod. Mně osobně se nelíbí, že pražští pepíci dělají z lidí z Mostecka jen nemorální zoo pro celou zemi,“napsal diskutujíc­í podepsaný jako Cestovatel Jirka.

Redaktor LN se proto vypravil zjišťovat názory do ulic. „Seriál se mi líbil, ale říkala jsem manželovi, že nebude dělat Mostu dobrou reputaci. Bylo to zkreslené, udělali si z nás trochu legraci. Ale zasmála jsem se, nicméně dokážu pochopit některé uražené reakce,“říká paní Lucie stojící před kostelem Nanebevzet­í Panny Marie, který byl kvůli postupujíc­í těžbě v roce 1975 přesunut po kolejích o 840 metrů dál.

Právě v kostele se odehrává jedna z prvních scén seriálu. Diváci se ale skrze seriál mohli podívat i do restaurace Severka. V Mostě je velmi dobře schovaná. Leží v ulici Zdeňka Fibicha, kam málokoho cizího napadne přijít. Na první pohled je vidět, že s kulisami neměli filmaři mnoho problémů. Včera se nacházela v podobném stavu jako v době natáčení. Jen během obědů je tu na rozdíl od seriálu, kde byl podnik poloprázdn­ý, plno.

Inspirace manželkou

„K nám chodili lidi okukovat, když byla webová předpremié­ra na konci prosince. Fungujeme jako jídelna pro dělníky z okolí, dneska tady byl z nečekaných hostů snad jen jeden pár, který jsem tu nikdy neviděl, jinak nikdo,“hlásí Lukáš, který v Severce pracuje jako kuchař. Řada Mostečanů se obává, že by kvůli dění v seriálu opět eskalovala otázka místní nesnášenli­vosti. To ale důrazně odmítá trafikant Martin Tonka, který pracuje na sídlišti Chanov. „Vím, že se lidi báli toho, že by si dělali legraci z cikánů. Já si myslím, že jsem slušný cikán, a nepřišlo mi to špatné nebo nijak urážlivé. Rozhodně se mi líbil humor, řeči postav a tak,“dodává Tonka.

Seriál Most! natočila Česká televize jako satirický seriál o složitých tématech typu rasismus nebo homofobie. Stojí za ním režisér Jan Prušinovsk­ý a scenárista Petr Kolečko.

Podle Kolečka jsou některé postavy seriálu inspirovan­é skutečnými předobrazy. „Z Mostu pochází moje manželka a hospodu Severka jsem navštěvova­l s tchánem,“uvedl Kolečko.

 ?? FOTO ČT ?? Děj se odehrával i v mostecké restauraci Severka
FOTO ČT Děj se odehrával i v mostecké restauraci Severka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia