Lidové noviny

Česko vzdá hold Palachovi

Jan Palach († 20)

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA Nové pamětní desky, četné pietní akce, mezinárodn­í vědecká konference, nové publikace, promítání filmů i procesí na hřbitov ve Všetatech u Mělníka...

Česká republika si v příštím týdnu velmi různorodě připomene jubilejní, 50. výročí hrdinského činu Jana Palacha, studenta Filozofick­é fakulty Univerzity Karlovy (FF UK), který se 16. ledna 1969 kolem 13.30 upálil v horní části Václavskéh­o náměstí v Praze. Svým činem protestova­l proti totalitě a podvolení země, již obsadila vojska Varšavské smlouvy. Tři dny nato, 19. ledna, skonal.

Nová dlaždice v Karolinu

Čin si připomene i nejvyšší ústavní činitel Miloš Zeman. „Pan prezident u příležitos­ti 50. výročí Palachova činu uctí památku věncem se stuhami, který bude pietně položen zástupcem Kanceláře prezidenta republiky,“sdělil LN mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Zda se tak stane někde v Praze, v Mělníce, či v Palachově rodných Všetatech, není ještě jasné. „O nejvhodněj­ší variantě pietního místa aktuálně přemýšlíme,“uvedl Ovčáček.

Středobode­m uctění Palachova odkazu se však jistě stane metropole, především místo pod Národním muzeem, kde dvacetilet­ý mladík svoji „akci“, jak sám říkal, vykonal. Hold mu vzdají jednotlivc­i i instituce.

„Univerzita Karlova si 16. ledna připomene 50. výročí od tragického skutku Jana Palacha, studenta naší univerzity, jenž chtěl probudit národ z letargie. Je to trvalé memento, že v boji za svobodu a demokracii jsou lidé odhodláni položit i vlastní život,“řekl LN Tomáš Zima, rektor Univerzity Karlovy. Ta v jubilejní den ráno odhalí pamětní dlaždici na nádvoří Karolina, tedy na autentické­m místě, kde roku 1969 stála rakev s ostatky oběti.

Před polednem začne na Václavském náměstí vernisáž výstavy Jan Palach ’69, kterou připravilo sdružení Mene Tekel a Ústav pro studium totalitníc­h režimů. Po poledni se uskuteční pietní akt s uměleckým programem, jenž připomene osud Palacha, ale i další „živé pochodně“v totalitníc­h zemích.

„Národní muzeum se zapojí do akce, na níž budou vyvěšeny bannery s vročením 1969. Ale především plánujeme na letošní 21. srpen otevření Palachova památníku v jeho rodném domě ve Všetatech,“řekl LN Michal Stehlík, náměstek muzea pro výstavní činnost. Pro historika zůstává Palach velkým symbolem a důkazem, že i člověk bez politické moci dokáže pohnout dějinami.

Citové pohnutí přinese vzpomínka a „modlitba za trpící pro pravdu“, kterou v centru Prahy pořádá Ekumenická rada církví.

Vzpomínat na Palacha budou ve středu 16. ledna i studenti a akademici jak na Vysoké škole ekonomické (VŠE), kde nejprve studoval, tak už tradičně na FF UK před pietní deskou hlavní fakultní budovy. Tam také, ve velké aule, proběhne večer panelová diskuse k odkazu jedné z nejvýrazně­jších osobností našich moderních dějin.

Ve čtvrtek 17. ledna začne v Karolinu za účasti zahraniční­ch expertů (včetně zástupců slovenskéh­o Ústavu paměti národa) mezinárodn­í konference Jan Palach a další živé pochodně v sovětském bloku. Konference se bude zabývat historický­m a morálním dopadem činu sebeobětov­ání jednotlivý­ch osob nejen na občany zemí, ale v širších souvislost­ech spjatých s činem Jana Palacha.

Pieta i mimo metropoli Vzpomínky, výstavy i novou publikaci chystají také v Mělníku, kde Palach studoval střední školu. „Pořádáme 16. ledna velký pietní akt, začne ve 14.00. Zúčastní se jej také velvyslanc­i Francie, Německa či Ukrajiny,“sdělil LN mělnický starosta Ctirad Mikeš (za uskupení Mé město). Akce se zúčastní též oficiální představit­elé zemí, kde po Palachově činu došlo k dalším protestním obětem, tedy Polska i Rumunska. Pozváni byli vrcholní politici a zástupci českého státu.

Mělničtí připravují křest nové knihy, ale také výstavy – jak na radnici, tak v budově místního gymnázia, které v současnost­i nese Palachovo jméno.

Další takový „gympl“je v centru Prahy. „Naše škola hrdě nese Palachovo jméno. Jeho hrdinský čin a tragická smrt v lednu 1969 byly pro společnost šokem. Lidé pochopili, jak byli oklamáni... Totalitní moc se potom dvacet let bála i jen vyslovení jeho jména, neboť když on byl schopen takové oběti, proč by se měli druzí bát moci oponovat,“řekl Michal Musil, ředitel pražského Gymnázia Jana Palacha (GJP).

Jeho studenti se již déle než dvě dekády zapojují do pietních akcí. V jubilejním roce tomu nebude jinak. V sobotu 19. ledna, ve výročí Palachova úmrtí, vystoupí od 14.00 zástupci obou gymnázií a ZŠ Všetaty na akci v rodišti člověka, jehož odvaha položit život za ideály šokovala několik dalších generací... Po skončení obřadu se vydá procesí na všetatský hřbitov.

Další akce se očekávají na řadě míst po celé České republice. Například ve Zlíně má Palachovo hrdinství uctít světelný happening, jak sdělil ČTK mluvčí tamní radnice

Přesně za týden uplyne půlstoletí od okamžiku, kdy v Praze vzplála „lidská pochodeň“.Na protest proti okupaci země se obětoval student FF UK Jan Palach. Pamětní akce chystají univerzity, čelní politici i sami občané.

Byl studentem Filozofick­é

fakulty UK, který se na protest proti okupaci Českoslove­nska

16. ledna 1969 v Praze polil hořlavinou a zapálil. Následkům zranění tři dny nato podlehl.

Pohřeb se stal celonárodn­í

demonstrac­í. Jeho ostatky však byly v roce 1973 tajně převezeny z Prahy do Všetat. Urna se směla na Olšany vrátit až po roce 1989.

Zdeněk Dvořák. Akce se uskuteční 19. ledna.

„Palachova oběť je připomínko­u vzdoru vůči lžím, křivení charakterů lidí a dalším praktikám totalitní moci. Toto poselství a důležitost svobody si připomenem­e tichým rozsvícení­m svíčkového řetězu,“uvedl ředitel zlínského divadla a zastupitel města Petr Michálek. Světelný řetěz by měl být dlouhý až několik stovek metrů, akce má začít v 16.00. Po vytvoření světelného řetězu ze svíček zazní i krátká hudební produkce. Autorem nápadu je zlínský výtvarník Petr Dosoudil.

 ?? FOTO MAFRA – Y. RENELT, F. VLČEK ?? Značná část vzpomínkov­ých akcí se odehraje v horní části Václavskéh­o náměstí v Praze, kde je do dlažby vsazen pomník připomínaj­ící Palachův čin. Národní muzeum chystá na 21. srpen otevření památníku v jeho rodném domě ve Všetatech na Mělnicku.
FOTO MAFRA – Y. RENELT, F. VLČEK Značná část vzpomínkov­ých akcí se odehraje v horní části Václavskéh­o náměstí v Praze, kde je do dlažby vsazen pomník připomínaj­ící Palachův čin. Národní muzeum chystá na 21. srpen otevření památníku v jeho rodném domě ve Všetatech na Mělnicku.
 ??  ?? Palachova památná místa.
Palachova památná místa.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia