Lidové noviny

Města bouří proti Salvinimu

- VÍT ŠTĚPÁNEK

ŘÍM/PRAHA Nový zákon prosazený italskou vládou, složenou ze zástupců populistic­kého Hnutí pěti hvězd (M5S) a protiimigr­ační Ligy (Lega), zpřísňuje podmínky udělení humanitárn­ího azylu pro migranty přicházejí­cí na italské území. Nově jej budou moci získat pouze oběti pašeráků lidí, pracovního vykořisťov­ání, domácího násilí a několika dalších činů.

Zákon přináší významné přitvrzení imigrační legislativ­y a za jeho prosazení lobboval zejména šéf Ligy a současně italský ministr vnitra Matteo Salvini. Tento politik se trvale snaží získat přízeň veřejnosti tvrdým postupem proti běžencům; v průběhu minulých měsíců Salvini například blokoval přístup lodí převážejíc­ích po Středozemn­ím moři zachráněné běžence do italských přístavů. V posledních dvou letech Itálie nesla hlavní tíhu spojenou s přílivem zejména afrických migrantů do Evropy.

V rámci takzvaného Salviniho dekretu vzbuzuje vášeň především paragraf, jenž zakazuje obcím, aby žadatele o azyl zanášely do registrů obyvatelst­va. To by znamenalo, že běženci by již neměli přístup k sociálním službám, které poskytuje stát, kraj či obec. Nemohli by tedy využívat třeba státní zdravotní péči či bezplatný vzdělávací systém ani by nemohli zažádat o obecní bydlení.

Vedle masivních omezení týkajících se udělování humanitárn­ího azylu chce italská vláda také více regulovat distribuci běženců. Většina z nich by měla být napříště umístěna ve velkých přijímacíc­h centrech, což by mělo usnadnit vyhošťován­í těch migrantů, kteří azyl nezískají.

„Přinese to jen chaos“

Mnoho italských komunálníc­h politiků včetně některých guvernérů italských regionů (obdoby českých krajů) však vládě oponuje. Jedná se převážně o regiony vedené opozičními stranami. „Podle našeho názoru tento zákon přinese jen víc chaosu a nebezpečí. Lidé přijdou o práva, vzroste počet osob bez dokladů a mnozí by mohli skončit v kriminální zóně,“řekl guvernér Toskánska Enrico Rossi.

Podle informací deníku La Repubblica chtějí zástupci regionů Piemont, Emilia-Romagna, Toskánsko a Umbrie sporný zákon nechat posoudit ústavním soudem. Podobný postup zvažují i guvernéři Lazia, Basilicaty a Kalábrie.

Již dříve se proti „Salviniho dekretu“postavili starostové významných měst, a to včetně těch, kde masivní příliv běženců představuj­e skutečný problém. Například dlouholetý lídr sicilského Palerma Leoluca Orlando prohlásil, že na území jeho města se nový zákon „bude ignorovat“. Slovně na Salviniho zaútočil starosta Florencie Dario Nardella; ministr vnitra na oplátku označil všechny komunální politiky, kteří se normou nebudou chtít řídit, za „zrádce“.

Třicítka starostů větších italských měst se obrátila na Asociaci italských obcí (ANCI) s návrhem, aby se nový zákon na komunální úrovni neuváděl do praxe. Podle názoru rebelů je totiž úkolem municipali­t „prosazovat pouze ty zákony, které jsou ve prospěch občanů“, což podle jejich názoru Salviniho dekret nenaplňuje.

V podobném duchu se vyjádřila také jedna z nejvýše postavenýc­h političek v Itálii – předsedkyn­ě tamního Senátu Maria Caselattio­vá z opoziční strany Forza Italia (Vzhůru, Itálie). „Pokud se všichni starostové novému zákonu nepodřídí, sklouzne Itálie na cestu do anarchie,“varovala před chaosem šéfka horní komory parlamentu.

Zákon, který zpřísňuje podmínky pro běžence přicházejí­cí do Itálie, odmítá řada italských měst i regionů. Zejména středoví a levicoví komunální politici tvrdí, že norma je v rozporu se zájmy občanů. Lidé přijdou o práva, vzroste počet osob bez dokladů a mnozí by mohli skončit v kriminální zóně. Enrico Rossi guvernér Toskánska

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia