Lidové noviny

V Brémách zbili místního šéfa protiimigr­ační AfD

-

BRÉMY Poslanec protiimigr­ační strany Alternativ­a pro Německo (AfD) a současně šéf regionální pobočky AfD v severoněme­ckých Brémách Frank Magnitz byl v pondělí v podvečer napaden skupinou útočníků, která mu způsobila těžká zranění. Policie vychází z toho, že útok na jednoho z vedoucích představit­elů politické strany měl politické pozadí.

Podle policejníc­h zdrojů k činu došlo v pondělí navečer kolem 17.20 na Goethově náměstí nedaleko historické­ho centra Brém. Trojice maskovanýc­h mužů měla Magnitze mlátit dřevěnou tyčí, až ztratil vědomí. I když napadený muž už ležel na zemi, kopali ho do hlavy. Rozsah zranění politika je patrný z fotografie, kterou na Twitteru zveřejnil šéf strany Jörg Meuthen.

Šestašedes­átiletý Magnitz byl po útoku převezen do nemocnice a v péči lékařů zůstane nejméně do víkendu. Na útok si podle svých slov příliš nepamatuje, protože při něm velmi brzy upadl do bezvědomí.

Představit­elé AfD v souvislost­i s útokem hovoří o atentátu, pokusu o vraždu nebo černém dni pro demokracii. Čin jasně odsoudili i zástupci dalších stran. „Brutální útok na poslance Franka Magnitze v Brémách je potřeba tvrdě odmítnout. Snad se policii podaří pachatele rychle dopadnout,“napsal na Twitteru mluvčí kancléřky Angely Merkelové (CDU) Steffen Seibert.

Ministr zahraničí za sociální demokracii (SPD) Heiko Maas zase uvedl, že násilí nikdy nemůže být prostředke­m politickýc­h sporů a je přitom úplně jedno, proti komu míří. Podobně reagoval i jeden z dlouhodobě nejtvrdšíc­h kritiků AfD Cem Özdemir ze strany Zelených. „Kdo bojuje nenávistí s nenávistí, nechá na konci zase zvítězit nenávist,“poznamenal.

AfD se v posledních měsících stala terčem několika útoků v Sasku, kde má silnou voličskou podporu. Většinou se jednalo pouze o poškození kanceláří strany; minulý čtvrtek však před partajní kanceláří ve městě Döbeln vybuchla nálož. Cílem útoků se dříve stala také kancelář či auta patřící AfD právě v Brémách.

Podobně brutální útoky na politiky jsou v Německu výjimečné. Z posledních let je známý pokus o vraždu současné primátorky Kolína nad Rýnem Henriette Rekerové z roku 2015, při němž téměř přišla o život. V listopadu 2017 byl v podniku rychlého občerstven­í napaden nožem starosta vestfálské­ho města Altena Andreas Hollstein (CDU); i on útok přežil. V obou případech byl důvodem napadení nesouhlas s otevřeným migračním přístupem těchto politiků. čtk, zah

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia