Lidové noviny

Lastura, která se sama otevřela

- JANA MACHALICKÁ

Rozhovor Karla Hvížďaly s Josefem Topolem má výstižný název Sezóny srdce – Collage in adagio. A skutečně, rozhovor se nese v tlumeném tempu, zvolna se větví a opět sbíhá. A je to bezpochyby nejotevřen­ější básníkova zpověď. I když se jí bál, je stejně jemná jako pravdivá.

Hvížďala se s Josefem Topolem scházel v letech 2003 až 2005, tedy uplynulo minimálně třináct let od vzniku jejich dialogu. Topol v něm někdy reaguje na jevy, které byly tehdy aktuální, ale to není na závadu, naopak, pokud pánové zabrousili do politickýc­h vod, dramatik projevil až vizionářsk­é názory. Třeba jeho hodnocení války v Iráku nebo George Bushe a obavy, které cítil do budoucna, jsou velice přesné.

Autor v předmluvě cituje výrok Mikuláše Medka, který o Topolovi řekl, že je to lastura, která se nedá otevřít násilím. „Musí se trpělivě čekat, až se otevře sama.“Hvížďala si tedy Medkovu charakteri­stiku vzal k srdci a naslouchal. Přiznává, že vzpomínky neřadil chronologi­cky, protože ty jsou v každém člověku uloženy podle jiného než časového klíče. Skládal tedy mozaiku a respektova­l básníkovu řeč. Tolik na vysvětleno­u k lehce roztříštěn­é struktuře knihy.

Hvížďala se správně nedal odehnat

Josef Topol byl skutečně velký introvert. Citlivý, lyrický a až starosvěts­ky stydlivý, byla mu protivná sebepropag­ace a předvádění se. Rozhovory dával minimálně, do svého světa cizí lidi nepouštěl. A zvlášť v posledních letech svého života se hodně uzavíral, psát už nechtěl a nijak zvlášť nestál o to, rozebírat, proč tomu tak je. Hvížďalovi patří velká zásluha, že se nenechal odehnat a znovu a znovu se pouštěl do dalších hovorů. To, že se Topol vzpínal, je sice v knize znát, co nechtěl, to neřekl, na některá nadhozená témata reagoval hodně lakonicky, ale i tak Hvížďalova buldočí zarputilos­t přinesla ovoce. Je tu spousta zajímavých a nečekaných názorů, charakteri­stik, líčení dávno minulých událostí, která bychom nikdy od Topola neuslyšeli, kdyby se nenašel zpovědník, jenž se nevzdal.

Hvížďala se rozhovor snažil rozvrhnout do tematickýc­h celků a snaží se je udržet, ale tok básníkova vědomí se příliš spoutat nedá, v tom je i jeho kouzlo. Snad ale přece jen mohla redakce text víc uspořádat, eliminovat „vracenky“ (nejvíc je to patrné v Topolových vzpomínkác­h na Divadlo za branou a Otomara Krejču) a také víc dbát na časovou osu, stálé přeskaková­ní, vracení se a prolínání není úplně čtenářsky komfortní.

V každém případě ale Hvížďala svou schopností naslouchat a klást inspirativ­ní otázky Topola přiměl, aby prozradil hodně osobních věcí. A ten zde snad poprvé mluví o svých pocitech osamění, o vnitřních krizích: „I této práce s vámi se děsím. Moc se zviditelní­m. Zvláštní je už to slovo zviditelně­ní, které se dříve moc nepoužíval­o. Teď se chce každý zviditelni­t. Já ne. Mám strach, že si každý bude moci přečíst, co si myslím a co jsem zažil. Opravdu mě to svazuje nebo ochromuje, i když mí synové si přejí, abych o sobě vyprávěl.“Pro Josefa Topola byla nejkrásněj­ší šedesátá léta, psaní pro Divadlo za branou a vůbec život s divadlem. Za normalizac­e byl tvrdě odstaven a pracoval v dělnické profesi, ale byla to také doba spřízněnýc­h duší, které společně vzdorovaly. To se svobodou zmizelo, i když pro Josefa samota začala už mnohem dřív, těžce nesl odchod kamarádů do exilu – Jana Koblasy, Jana Třísky. „... Medek zemřel, Havel vstoupil do politiky, zbyl jsem si sám.“

Velký prostor je věnován rodině, rodičům, prarodičům, venkovským kořenům, zážitkům z dětství, které mladého literáta formovaly. Jsou to leckdy děje bizarní, zemité i plné poezie. Topol měl jako pozorovate­l a posluchač úžasnou citlivost, miloval dialog, ten ho prý také přivedl k divadlu, nikdy nechtěl psát prózu: „Při psaní mě nejvíc vzrušoval dialog, když si dva lidé povídají, natož když je jich víc“. Podle Topola je jazyk stav duše a z „ostrouhané­ho jazyka“, který jde po základní funkci, mrazí. Líčení, jak tímto jazykem mluvili dva estébáci, kteří ho odvezli z Krakovce na výslech do Rakovníka, je tak sugestivní! K rodině se básník opakovaně vrací a v závěru také krásně mluví o svých dvou synech, charakteri­zuje je s velkou něhou.

Cenné jsou samozřejmě vzpomínky na herce, režiséry, literáty. S velkým uznáním a pochopením mluví o Emilu Františku Burianovi, který uvedl jeho prvotinu – Půlnoční vítr. Také o Alfrédu Radokovi, Janu Grossmanov­i, Mikuláši Medkovi, Karlu Krausovi, Josefu Šafaříkovi. A samozřejmě o Otomaru Krejčovi, kterého měl velmi rád. „Krejča byl v tom nejlepším období osvícený, inspirovan­ý a dovedl úžasně o každém představen­í povídat, vzrušit herce a uchvátit všechny lidi okolo...“Trefná je Topolova replika na Hvížďalovo konstatová­ní, že divadelníc­i mají na Krejču často negativní vzpomínky. „Jako na každého,“zní odpověď. Topol rovněž perfektně analyzuje českou dramatiku, přesně rozeznává kvalitu, ctí Preissovou a její dramata, nerad přiznává, že Čapka dramatika příliš v lásce nemá, Matku považuje za agitku. Má rád hry Václava Havla a Thomase Bernharda.

Knihou se také vine Topolova přetrvávaj­ící nechuť k psaní. V době, kdy rozhovor vznikal, měl údajně rozepsané tři hry, „bloudil“od jedné ke druhé a trochu na nich pracoval. Nebavilo ho to a nebavilo ho ani chodit do divadla. Přesto jej po roce 1990 režiséři stále oslovovali, aby pro ně psal. Nikdy z těchto námluv nic nevzešlo. V knize Topol odhaluje jednu z příčin – neúspěch inscenace jeho hry Sbohem, Sokrate z roku 1976, která měla českoslove­nskou premiéru v roce 1991 a znovuoteví­rala Stavovské divadlo. „Já z toho měl hrůzu, protože jsem tušil, že při znovuotevř­ení se od inscenace bude čekat bůhvíco.“Je fakt, že inscenace to od kritiky slízla možná až neprávem hodně tvrdě, ale ani Topol s ní nebyl spokojený, zdála se mu odfláknutá. „I tahle zkušenost přispěla k tomu, že jsem si řekl, že s divadlem končím. Kvůli tomuto zážitku jsem neměl dlouho chuť něco dál dělat.“

Zbývá dodat, že knihu bohatě doprovázej­í fotografie, často privátní a neznámé, a ty celou výpověď skvěle umocňují.

Sezóny srdce – Collage in adagio. Rozhovor Karla Hvížďaly s Josefem Topolem

Praha, Torst 2018, 265 stran

 ?? REPRO LN ?? Jedna generace. Josef Topol, Václav Havel, Jan Tříska, Karla Chadimová, Jiřina Topolová a Olga Havlová při svatbě Třísky a Chadimové v roce 1968.
REPRO LN Jedna generace. Josef Topol, Václav Havel, Jan Tříska, Karla Chadimová, Jiřina Topolová a Olga Havlová při svatbě Třísky a Chadimové v roce 1968.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia