Lidové noviny

Do bývalého depa za barokem

-

PLZEŇ Plzeňské DEPO2015 otevře 25. ledna velkou expozici zaměřenou na baroko, jeho kulturu i životní styl. Baroko je v regionu jedním z velkých témat pro cestovní ruch, už několik let se konají letní barokní slavnosti. Výstava Za barokem nenabídne originály obrazů nebo plastik, ale hravou expozici, v níž malí i velcí návštěvníc­i zažijí baroko z mnoha různých pohledů. Vstup na výstavu, která potrvá do 19. května, bude zdarma.

„Neaspiruje­me na žádnou vysoce odbornou výstavu, od toho jsou tady jiné instituce, například Západočesk­á galerie. My výstavu věnujeme dětem a rodinám s dětmi a nebude pouze o západočesk­ém, ale i o bavorském baroku,“řekla kurátorka výstavy Kristýna Jirátová. Hlavním cílem je podle ní vzbudit v lidech zájem o barokní kulturu i každodenní život a inspirovat je k návštěvě skutečných barokních památek na západě Čech a v Bavorsku, kam se v létě výstava na čas přestěhuje.

Moderní technologi­e, včetně projekcí, videomappi­ngu, audiovizuá­lních a digitálníc­h instalací zprostředk­ují návštěvník­ům například rozhovor opata Evžena Tyttla, který barokně přestavěl cisterciác­ký klášter v Plasích, s novicem řádu. Hned v úvodní místnosti videomappi­ng rozpohybuj­e barokní obrazy. Postupně se návštěvníc­i dostanou až k dílu slavného malíře Petra Brandla Křest Krista ze zámku v Manětíně. Autoři výstavy nechali vytisknout kopii obrazu v jeho skutečné velikosti asi dva krát tři metry. Na něm se v projekci rozehraje další příběh.

Návštěvník­y čekají také zastavení s barokní architektu­rou, kde si budou moci navrhnout podle zásad barokního stavitelst­ví vlastní zámek či klášter, okna a portály, s pomocí 3D brýlí nahlédnou do vybraných zámků a klášterů. Na malé scéně si budou moci zahrát barokní skladby až pro čtyři nástroje. V další místnosti budou tvořit obrazovou galerii do interiéru kostela nebo zámku. Nebude chybět ani originální kladrubský archifon, což je interaktiv­ní kopie barokního oltáře z kláštera v Kladrubech, kterou mohou lidé rozsvítit a rozeznít. Expozici doplní barokní kolotoč a houpadla. Každodenní život přiblíží povídání o tehdejší módě, gastronomi­i, nebude chybět ani ukázka parfémů.

 ?? REPRO LN ?? Přidaný příběh. Detail obrazu Křest Krista od Petra Brandla.
REPRO LN Přidaný příběh. Detail obrazu Křest Krista od Petra Brandla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia