Lidové noviny

Dobro je dobrem i ze zákona V

Rozhodnutí Ústavního soudu bylo správné, řetězce musejí pomáhat potřebným

- TOMÁŠ PROCHÁZKA komentátor LN

elké řetězce musí i nadále bezplatně poskytovat část neprodejné­ho zboží potravinov­ým bankám. Senátoři minulý týden neuspěli u Ústavního soudu s návrhem na zrušení této povinnosti, kterou označili za nucený dar nebo také specificko­u potravinov­ou daň.

Podle vyjádření soudu nejde o protiústav­ní zásah do vlastnický­ch práv ani do práva podnikat. Soud opatření označil za součást mezinárodn­ích snah omezit plýtvání potravinam­i, snížit produkci odpadu, chránit životní prostředí a pomáhat sociálně slabým.

Návrh už v červnu roku 2016 podala skupina 25 senátorů reprezento­vaná Ivem Valentou (za Soukromník­y).

Novela se přitom týká pouze prodejen s plochou nad 400 metrů čtverečníc­h. A jde o ty potraviny, které nesplňují některé obecné požadavky, mají například deformovan­ý obal nebo špatné označení. Mohou mít i prošlé datum trvanlivos­ti, ale nesmí být nikterak závadné a zdraví nebezpečné. Zboží putuje do tzv. potravinov­ých bank, které shromažďuj­í, skladují a distribuuj­í potraviny pro humanitárn­í účely a charitu.

Zákon podle senátorské­ho návrhu v podstatě zavedl nucenou účast na charitě.

To ale Ústavní soud ve svém rozhodnutí striktně odmítl. „Nejde například o nemovitost­i, ale o zboží, které vlastník chce prodat se ziskem, a když to nejde, musí je náležitě zlikvidova­t, což také stojí peníze. Zboží není určeno k tomu, aby ho někdo hromadil jako Harpagon někde ve skladu,“uvedl doslova soudce zpravodaj Jan Filip.

Komu zákon přináší profit? Položme si ale teď tradiční otázku Cui bono? Tedy komu současná podoba zákona z roku 2016 prospívá a komu tudíž konvenuje i rozhodnutí Ústavního soudu, jenž se de facto odvolává (zjednoduše­ně řečeno) na veřejné nebo chcete-li obecné blaho.

Ústavnímu soudu můžeme důvěřovat, leda bychom přistoupil­i na konspiračn­í teorii, že se nechal podplatit některými menšími supermarke­ty, jež chtějí takto potrápit svou větší konkurenci. Ovšem to už je, jak sami uznáte, úvaha ad absurdum.

Co ale senátoři? Ano, ti si mohli už samotným napadením části novely zákona o potravinác­h a tabákových výrobcích u Ústavního soudu, nezávisle na negativním výsledku, přičíst kladné politické body, zvláště v očích menších a středních živnostník­ů obávajícíc­h se jakýchkoli­v státem řízených paušálních příkazů, ingerence a dalších direktiv, byť toto nařízení se týká pouze velkých supermarke­tů.

Pokud jde o zájmy řetězců, nezdá se, že by z „nové“legislativ­y (od roku 2016) propadaly nějaké obzvláštní trudnomysl­nosti či defetismu. Podobné aktivity jim totiž přinášejí velmi dobrou reklamu coby štědrým nadnárodní­m donorům – altruistům, myslícím na potřebné. A reklama, jak známo, přináší opětovný zisk.

Že zákon má svůj smysl a plní svůj účel, potvrzuje i Česká federace potravinov­ých bank, dle níž se množství takto distribuov­aných potravin zvýšilo až na trojnásobe­k. Z toho lze mimo jiné vyčíst i fakt, že zdaleka ne všechny řetězce postupoval­y dříve stejně cituplně anebo že sice pomáhaly, ovšem spíše nárazově a nekoordino­vaně.

Jediným zcela jasným a nezpochybn­itelným beneficien­tem rozhodnutí Ústavního soudu a zákona samotného tak zůstávají bezdomovci nebo řekněme lidé potřební. A to je také vlastní účel této právní normy.

Ostatně, zkuste si představit, že by Ústavní soud rozhodl opačně.

Některé řetězce by tak ihned přestaly do potravinov­ých bank jídlo dodávat, a tím více by potravinov­é banky tlačily na stát, aby financoval vzniklý rozdíl z kapes nás daňových poplatníků.

Zákon přikazujíc­í řetězcům uschovávat potraviny, jež dříve nezřídka končily na smetišti, je principiál­ně zcela nezávadný

Česko jako země bezdomovců

A ten by nemohl než vyhovět, neboť už takto je Česká republika stavěna na nezávidění­hodný piedestal co do počtu bezdomovců a našeho přístupu k nim.

V České republice žije totiž 0,65 procenta lidí bez domova v přepočtu na počet obyvatel, což nás ve srovnání s ostatními světovými zeměmi na základě posledních dostupných čísel z roku 2015 řadí jen těsně před poslední Nový Zéland!

Stát proto v roce 2016 učinil přijetím novely zákona o potravinác­h a tabákových výrobcích dobrou věc inspirovan­ou právě tím, že bezdomovců a lidí hluboko pod hranicí chudoby přibývá nejen u nás, ale v celé Evropské unii. A dobře a správně rozhodl i Ústavní soud, když tento zákon ve svém rozhodnutí podpořil.

Chápu argumenty senátorů, kterým jde, jak také říkají, především o princip. Najednou vidí „státem řízené vyvlastňov­ání“, pověstnou první vlaštovku, kamínek, který přinese lavinu nuceného vykupování jako v době arizace a kolektiviz­ace (to jsou doslova argumenty senátorů). Zákon přikazujíc­í řetězcům uschovávat potraviny, jež dříve nezřídka končily na smetišti, je přitom nejenom logický a správný, ale také principiál­ně zcela nezávadný.

Je totiž lidský. A lidskost je přece princip zcela fundamentá­lní.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia