Lidové noviny

Bezhlaví pomocníci

Lidi s exekucemi musíme hodnotit jednotlivě

- Martin Zvěřina

Sociální demokraté se snaží, seč mohou, aby dostáli přízvisku sociální. Kromě vymýšlení nových dávek se snaží pomoci i lidem zadluženým, například tím, že chtějí určit, která úroková sazba má být lichvou a která ještě ne. Další nápad z dílny ČSSD, který ale ještě nepostoupi­l tak daleko, je odpouštění dluhů, mluví se o plošném odpuštění dluhů do sta tisíc korun.

Nejdřív si ujasněme situaci. Exekucí trpí přes 860 tisíc obyvatel, půl milionu má exekucí víc. Senát na konci roku vrátil sněmovně novelu zákona o oddlužení, která je má zpřístupni­t širšímu okruhu občanů, čeká se tedy na sněmovnu. Situace není zdaleka růžová, nicméně exekucí je – i zásluhou toho, že se Česku ekonomicky daří – od roku 2014 každý rok méně. Exekutorsk­ý byznys se podařilo též trochu zregulovat. Vyhlídky tedy nejsou úplně chmurné. Je tu však pořád obrovská masa lidí, kteří v současné situaci žijí s vědomím, že své dluhy nejsou a nebudou schopni do smrti splatit. Těm by měl stát pomoci, samozřejmě asi ne šmahem a určitě ne na úkor věřitelů.

Nejjednodu­šší situace je tam, kde je stát či obec sama věřitelem. Co takhle přestat dělat z nezletilýc­h, kteří jezdí na černo, za což mají být trestáni hlavně rodiče, exekvované dlužníky ještě dřív, než dosáhnou dospělosti? Co takhle odpustit dluhy a penále na zdravotním pojištění těm, u kterých už stejně není naděje cokoli vymoci? Vždyť samo snížení dluhu může leckoho přiblížit oddlužení. Co uvažovat o tom, že daňové úlevy na děti nemají podléhat exekuci, vždyť tím stát dotuje především věřitele a exekutora.

Stanovení povolených úroků nepomůže těm již zadluženým a černý trh se jimi též řídit nebude. Plošné oddlužení bez přísných kritérií je pak pobídkou pro ty dostatečně otrlé, aby se zadlužili znovu. Zkrátka nenechejme přemýšlet poslance ČSSD tím nejjednodu­šším způsobem – máme peníze, tak je budeme rozdávat a nastane dobro. Věřitel není automatick­y vydřiduch a oběť exekuce může být včerejší lehkomysln­ík, který všechny upomínky házel do koše.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia