Lidové noviny

Upomíná se Výmar

I ve stabilním Německu bublá společensk­ý konflikt

- Zbyněk Petráček

Německo jako by teď popíralo tezi, že hlavním nepřítelem společnost­i je strach. Ten tam jistě je. Bylo to vidět na opevnění vánočních trhů. Ale připomeňme, že od posledního velkého teroristic­kého útoku – džihádisty Amrího na vánoční trh v Berlíně – uplynuly už dva roky. Ano, terorismus je mediálně mocný, leč statistick­y okrajový jev.

Teď se ale zdůrazňují jiné známky rozkližují­cí se společnost­i. Tři dny před silvestrem napadali opilí azylanti domorodce ve městě Amberg. Na silvestra domorodec najížděl autem do migrantů v Bottropu a Essenu. A v pondělí byl v Brémách zbit místní lídr strany AfD Frank Magnitz tak, že leží v nemocnici. Ve srovnání s džihádisme­m jsou to „drobnosti“, ale dobře ilustrují, že i v zemi, která ztělesňuje stabilitu v Evropě, pod pokličkou stability bublá společensk­ý konflikt.

Německo je stabilní politicky i hospodářsk­y. AfD coby protisysté­mová strana má ve sněmovně 13 procent hlasů. Co by za to daly jiné země EU, kdyby jejich protisysté­moví drželi jen 13 procent. Ale bublání pod povrchem nelze nevidět. Více než policejní čísla naznačí novinový rozhovor s novou šéfkou nakladatel­ství Kiepenheue­r & Witsch: Random House odmítá vydat nového Sarrazina; Suhrkamp se zříká názorů svého autora Tellkampa; Stokowská zrušila již vyprodané čtení, neboť ono knihkupect­ví nabízí i pravicové tituly... Jistě, i spisovatel­é a nakladatel­é mají své názorové postoje, ale že je dávají tak demonstrat­ivně najevo, cosi signalizuj­e. Více než stabilní společnost to připomíná poměry před devadesáti lety, blížící se konec výmarské republiky. I tehdy měly stále větší slovo různé bojůvky, ať ideologick­é, nebo rváčské v ulicích.

Co s tím? Zelený Cem Özdemir ke zbití poslance Magnitze říká: „Kdo nenávist potlačuje nenávistí, nechává vždy zvítězit nenávist.“Zlatá slova. Ale vztah politickýc­h elit k AfD připomíná nejvíc právě nenávist. Pokrokáři ji obrátili obecně proti „pravici“, jak rádi říkají. Je šance, že by ji přijali jako legitimní směr? To je otázka do pranice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia