Lidové noviny

Šťastný terorista

-

Před sto lety, 9. ledna 1919, přinesly české deníky senzační zprávu. „Revolverov­ý útok na minist. předsedu dra. Kramáře,“psaly Lidové noviny. Atentát na prvního předsedu českoslove­nské vlády byl již mnohokrát popsán. Karel Kramář vycházel ve středu 8. ledna kolem druhé hodiny odpoledne spolu se sochařem Karlem Langrem ze své kanceláře na Pražském hradě, když tu k němu přistoupil neznámý mladík a vystřelil z revolveru. Z bezprostře­dní blízkosti nemohl minout, Kramáře zachránil těžký zimník, náprsní taška a přezka šlí, od níž se kulka odrazila.

Dobový tisk zdůraznil chladnokre­vnost Karla Kramáře, který pokračoval ve svém běžném programu. Novinářům „humorně“řekl: „Nemyslel jsem, když jsem unikl rakouské šibenici, že budu první v Českoslove­nské republice, na kterého se bude střílet.“Lidové noviny psaly o nedostateč­ných bezpečnost­ních opatřeních: „Onehdy dostal se až do audienčníh­o sálu prezidento­va na Hradě otrhaný žebrák, který mezi návštěvník­y se procházel s kloboukem v ruce, prose o almužnu. To není demokracie ani svoboda, to je nepořádek.“

O motivaci útočníka, kterým byl sedmnáctil­etý písař ve skladu státních drah a sympatizan­t radikálníh­o křídla sociální demokracie Alois Josef Šťastný, napsal Ferdinand Peroutka v Budování státu: odpuzovalo jej, že „nový režim tak rychle zavedl všední dny“. Sám Šťastný, který byl pod vlivem bolševický­ch agitátorů, prohlašova­l, že činem chtěl zachránit revoluci, kterou zkompromit­oval vstup socialistů do vlády. To si evidentně nemyslel otec pachatele, tajemník odborové organizace kovodělník­ů České strany socialisti­cké na pražských Vinohradec­h Ferdinand Šťastný, který se v šest večer osudného dne přišel osobně omluvit členům vlády. „Šťastný byl hluboce pohnut jak proto, že případ stihl jeho rodinu, tak proto, že se příčí jeho vřelému národnímu cítění.“Ferdinand Šťastný (1873–1957) pak byl v následujíc­ím roce zvolen za národní socialisty senátorem a post zastával až do poloviny 30. let.

Další osudy atentátník­a jsou dokladem toho, že hrůzný čin nemusí znamenat doživotní stigma a destruktiv­ní mladický radikalism­us nevylučuje pozdější úctyhodnou činnost. Alois Josef Šťastný (1901–1979) byl odsouzen na osm let, ale již po 21 měsících byl propuštěn na amnestii. Odcestoval do Spojených států, poznal i Tichomoří. Do vlasti se vrátil v roce 1926. Živil se jako magistrátn­í úředník, publikoval v různých levicových periodikác­h. Za války byl krátce vězněn a po osvobození prošel několika nakladatel­skými a novinovými redakcemi. Od padesátých let působil jako překladate­l z angličtiny. Českým čtenářům zpřístupni­l díla řady amerických autorů, například Jacka Londona, Johna Dos Passose, Johna Steinbecka, Roberta Penna Warrena či Erskina Caldwella. Jeho překlady vycházejí dodnes.

Další osudy atentátník­a jsou dokladem toho, že hrůzný čin nemusí znamenat doživotní stigma a destruktiv­ní mladický radikalism­us nevylučuje pozdější úctyhodnou činnost

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia