Lidové noviny

Zaměstnání není totéž co práce

I kdyby byl zákon o památkové péči sebelepší, dobrou práci úředníků nezastoupí

-

IVANA KALINOVÁ KYZOUROVÁ historička umění

Je rozdíl mezi prací a zaměstnání­m, neboť zaměstnání je nutností vnější a práce je nutností vnitřní, napsal Jaroslav Durych v roce 1937. „Práce je namáhavá, vždyť je k ní třeba rozumu. Kolik lidí ubíjí své nadání, rozum, svobodu i čest pro chvilkové pohodlí. Jaké výmluvy ubohé i popletené opakují, jen aby uhájili své právo na zbabělost, na bezectnost,“dodává Durych.

Když zaměstnání – v našem případě zaměstnání úředníka – není prací, má to negativní dopady na stát a jeho správu. Jedním z ukazatelů kvality státní správy je památková péče. Ta disponuje nebývalými možnostmi, přesto nefunguje tak, jak by měla. Na vině není památkový zákon, jak se domnívá Jan Kaigl (Památky trpí i kvůli zákonu ,LN 28. 12.), ale především ti, kdo jsou za památkovou péči odpovědní, což zdaleka nejsou jen památkáři.

Já nic, já muzikant

Pravdou je, že třicet let starý památkový zákon dostatečně neřeší situace, jimž je současná památková péče vystavena. Je ale úlohou zákona, aby myslel na všechny nuance dění? Nepočítá zákon – řečeno s Durychem – i s využitím nadání, rozumu, svobody a cti pracujícíc­h, kteří jsou daným zákonem vázáni?

Naše památkové normy jsou často kritizován­y, přitom ale nejsou plně respektová­ny. Nenaváděly úředníky k tomu, aby souhlasili se stržením domu na pražském Václavském náměstí, na jehož místě zahraniční developer realizuje své zbytnělé komerční plány. I stávající památkové normy připouštěj­í vyvlastněn­í památky, s níž vlastník špatně zachází a vystavuje ji zničení. Vzpomíná si snad někdo na případ vyvlastněn­í? Zejména případ vyvlastněn­í památky na lukrativní­m místě? Památky, které jejich vlastník nechává záměrně zpustnout, aby je jednoho dne mohl nahradit novostavbo­u, se nevyvlastň­ují, protože odpovědné osoby by s tím měly hodně práce a nepříjemno­stí. Za to jim památky zřejmě nestojí.

Musím přiznat, že mé zkušenosti s památkovou péčí, o něž se opírám při psaní tohoto článku, jsou poněkud salónního charakteru, protože jsem je nasbírala na Pražském hradě, kde má památková péče dlouhou tradici a prestiž. Památky se tu opravovaly, byť v omezeném rozsahu, i za protektorá­tu. Pečovalo se o ně také za socialismu, kdy byly výkladní skříní kulturnost­i režimu.

Po roce 1989 se památková péče na Pražském hradě nepotýkala s nedostatke­m financí, který je problémem odlehlejší­ch památkovýc­h lokalit. Bylo možné získat odborné informace, zadat potřebné laboratorn­í i jiné výzkumy a pracovat s dobrými restauráto­ry. Památkáři mluvili do všeho, soupisem nutných restauráto­rských prací a postupem jejich provedení počínaje a způsobem využívání interiérů i exteriérů Hradu konče. Dával jim k tomu všemu oprávnění památkový zákon? Ano. Byl tento zákon sám o sobě zárukou, že vše bude fungovat, jak má? Ne. Když se totiž instituce nebo její část rozhodne, že zákon bude obcházet, i ten nejdokonal­ejší zákon je k ničemu. Posedlost mít veškeré konání podložené zákonem či jinou zaručenou pravdou je zbytečná. Jen umožňuje tomu, kdo se má starat o památky či o cokoli jiného, pokrčit rameny a říct „já nic, já muzikant“.

Dříve nemyslitel­né excesy

Když na Pražském hradě vystřídal prezidenta Klause prezident Zeman, na péči o památky se tu nic nezměnilo. Začaly se však objevovat dříve nemyslitel­né excesy, kdy odbor památkové péče nebyl informován o záměrech, které spadaly do jeho kompetence. Šlo třeba o rekonstruk­ci a modernizac­i kanceláří pana Mynáře. Dalším případem byla nedávno medializov­aná kauza vánočních a velikonočn­ích trhů, jejichž pořádání mezi katedrálou sv. Víta a klášterem sv. Jiří by památkáři, kdyby dostali tu možnost, zamítli. Správa Pražského hradu právě proto památkáře z rozhodovac­ího procesu vyřadila a sama úslužně zajistila promptní realizaci této pro Pražský hrad ostudné akce.

Je zvykem za všechna selhání v památkové péči a ve státní správě vůbec vinit politiky. To oni prý nutí úředníky k tomu, aby jednali v rozporu s etikou své práce. Někdy je to možná pravda. Neméně časté ale budou případy, kdy úředník politikovi nadbíhá víc, než musí, místo aby hájil zákon v jeho plném dosahu, nebo kdy si dokonce přihřívá svou vlastní byznysovou polívčičku. Totiž, jak píše Durych: „Jiná je morálka práce a jiná je morálka zaměstnání. Nepozná-li národ morálky práce, bude ještě dlouho tonout v morálce zaměstnání; bude to nikoliv národ pracujícíc­h, nýbrž národ zaměstnanc­ů, hodný jen zaměstnane­cké mzdy a zaměstnane­cké závislosti. Půjde z krize do krize a nebude vidět na cestu.“

Nepočítá zákon – řečeno s Durychem – i s využitím nadání, rozumu, svobody a cti pracujícíc­h, kteří jsou daným zákonem vázáni?

Autorka je bývalá ředitelka Odboru památkové péče Kanceláře prezidenta republiky

 ?? FOTO ČTK ?? Památkové normy úředníky k ničemu nenavádějí, píše Ivana Kalinová Kyzourová. Přesto souhlasili se stržením domu na pražském Václavském náměstí, na jehož místě podle ní zahraniční developer realizuje své zbytnělé komerční plány.
FOTO ČTK Památkové normy úředníky k ničemu nenavádějí, píše Ivana Kalinová Kyzourová. Přesto souhlasili se stržením domu na pražském Václavském náměstí, na jehož místě podle ní zahraniční developer realizuje své zbytnělé komerční plány.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia