Lidové noviny

Poetický teolog Milan Balabán

- JAN SCHNEIDER

Zemřel stár a syt dnů, po životě plném příběhů a situací škály až k nevíře pestré. Milan Balabán vytvrzoval své teologické postoje osobní integritou. Takto životem oprubovaná teologie však Balabána zpětně nabíjela energií a inspiroval­a jeho poezii.

Paradoxně stručně je pojednán na Wikipedii. Snad je to jen úpadkem vzdělanost­i, a nikoliv důsledkem snahy vymazávat z dějin osoby, jejichž osudy evokují kontexty pro jiné až kompromitu­jící. Wikipedie totiž opouští Balabána poté, co ztratil státní souhlas s výkonem duchovensk­é činnosti v roce 1975 a podepsal Chartu 77 – a pak ho nachází až v roce 1990 na teologické fakultě. Pouze některé nekrology zmiňují, že Balabán přednášel svým spolupraco­vníkům po hospodách.

Jak však duchovní bez státního souhlasu mohl tu dobu přežít? V Ústavu pro studium totalitníc­h režimů řešili, zda se zaměřit na „normální život“za „normalizac­e“, nebo dělat pouze „velké dějiny“. A to i tam, kde to zlo je zdánlivě banální, jak kdysi provokativ­ně napsala Hannah Arendtová.

S tím se ale celé ty roky Balabán potýkal! Myl černé nádobí ve vinárně. V Pražských kanalizací­ch si o svačinách a obědech na spolukanál­nících ověřoval své teologické výklady, zda našel cestu, jak je sdělit srozumitel­ně studentům svého religionis­tického semináře. Měl ho pravidelně každé úterý, počínaje rokem 1978 až do roku 1990!

Krom toho ještě dlouhé roky s Milanem Machovcem a Egonem Bondym vedl další bytový seminář o dějinách filozofie a náboženstv­í. Čas od času též navštívil i jiné bytové semináře, například Ladislava Hejdánka nebo Jakuba Trojana.

Bylo to nesmírně vyčerpávaj­ící období, ale studium mělo vždycky smysl. A vyučování obzvlášť. Bytové semináře obohacoval­y životy mnohých dalších účastníků. Neboť svět podle dávných moudrých spočívá na práci, studiu a dobrých skutcích.

Když se dráždí představiv­ost a odvaha

Balabánův religionis­tický seminář se nazýval „Hebrejské myšlení“a jeho skutečný význam začíná teprve s odstupem nabývat zřetelnějš­ích kontur. Nebylo totiž takového druhého kroužku, kde by byl důraz kladen na proces myšlení, na dynamiku tradování, na vznik rafinovaný­ch kompozic, na synergicko­u úlohu poezie.

Balabánova koncepce byla radikálně nedogmatic­ká, dokonce by se dalo říci protidogma­tická – a to třeba aniž by to bylo vlastním Balabánový­m záměrem. Nebyl provokatér­em a kromě mýtů nic nebořil – pouze inicioval myšlení svých posluchačů, v nichž chtěl dynamicky podnítit jejich vlastní vykročení na jejich vlastní cesty. Až se těm důsledkům někdy divil, občas nad nimi vrtěl hlavou, ale neodmítal je. Věděl z dějin myšlení, že když se dráždí představiv­ost a odvaha, může se udát neočekávan­ě mnoho nového. Ale věděl také velmi dobře, jak nezbytně je třeba tyto výboje doplnit onou „ohrádkou“tradičního učení.

O nepředmětn­ém myšlení bádal tehdy na svém semináři Ladislav Hejdánek, o nesubstanč­ní ontologii psal Egon Bondy a Balabán přemýšlel o religionis­tice nejen nedogmatic­ky, ale přímo dynamicky. My žijeme v Praze, to je tam, kde se jednou zjeví duch sám, zpívali do toho všeho Plastic People Bondyho text.

A tak se dály věci, ale ještě spíše se dalším událostem připravova­ly základy a formovaly mysli a mnoho z toho nazrálo a vyjevilo se až dlouho poté, protože ony procesy byly dobře založeny. Takový obraz mi dává vzpomínka na styl a důsledky vyučování Milana Balabána.

A co víc, Milanu Balabánovi se podařilo s pomocí Nadace Jana Husa v Británii získat podporu University of Cambridge, která v rámci svého programu Study of Religion akceptoval­a účast jeho pražských studentů, s tím, že za nimi občas přijedou přednášejí­cí z Cambridge, studenti pak napíšou určité „domácí úkoly“a každoročně se budou moci přihlásit k účasti na zkouškách, které však proběhnou v Praze za supervize někoho z Cambridge.

Texty pak byly přeloženy do angličtiny a zaslány k vyhodnocen­í na univerzitu. Studenti museli složit v průběhu pěti let šest písemných zkoušek. Program absolvoval­o úspěšně šest Balabánový­ch studentů, přičemž první zkoušky byly skládány potajmu ještě v létě 1989 a poslední v roce 1993.

Vloni pak byla na Faculty of Divinity na Cambridge University odhalena pamětní deska připomínaj­ící tuto výjimečnou událost. Příznačné je, že účast tamních profesorů na Balabánově religionis­tickém semináři v Praze se odehrávala v tak diskrétním režimu, že mnoho funkcionář­ů University of Cambridge dodnes o něčem takovém nemělo tušení.

Na té desce v Cambridge se nyní skví jméno Milana Balabána. Právem. Zaslouženě. Díky, Milane.

 ?? FOTO ONDŘEJ LIPÁR ?? Ve věku 89 let zemřel Milan Balabán v pátek 4. ledna 2019
FOTO ONDŘEJ LIPÁR Ve věku 89 let zemřel Milan Balabán v pátek 4. ledna 2019

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia