Lidové noviny

Dražbu Pinkasova paláce ovládla skupina PPF

Vydražitel Pinkasova paláce, který se nachází v blízkosti Karlova mostu, je společnost PPF Reality ze skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera.

- KATEŘINA MENZELOVÁ

PRAHA Těsně před vánočními svátky proběhla největší nedobrovol­ná dražba v dosavadní historii Česka. Vítěz dražby, v níž se utkaly dva subjekty o Pinkasův palác v historické­m centru Prahy, je akciová společnost PPF Reality z holdingu PPF Real Estate, který je součástí skupiny PPF. Skupina to oznámila včera. Do té doby byl kupec objektu neznámý.

Majoritním vlastníkem skupiny PPF je nejbohatší Čech, Petr Kellner. PPF Real Estate akvizicí Pinkasova paláce rozšířila své portfolio nemovitost­í, které aktuálně čítá 26 projektů.

Společnost PPF Reality vydražila nemovitost za 480 milionů korun, vyvolávací cena byla o deset milionů nižší. Znalec ocenil Pinkasův palác na 502 milionů korun. Palác patřil firmě Artemis Property, kterou vlastní společnost Kampa Island Residences. Jejím jediným akcionářem je kyperská firma Nasogen Limited. Dle informací LN za ní stojí podnikatel Albín Sybera, který, jak vyplývá z obchodního rejstříku, je jednatelem v Artemis Property a zároveň je i členem dozorčí rady v Kampa Island Residences.

Nedobrovol­nou dražbu navrhla PPF Banka, jež patří, stejně jako vydražitel, též do impéria Petra Kellnera. Banka byla věřitelem společnost­i Kampa Island Residences a svou pohledávku měla zajištěnou zástavním právem k dražené nemovitost­i.

Památkově chráněný Pinkasův palác, který byl nazýván též Prachovnou, stojí na Malé Straně mezi Čertovkou a Karlovým mostem. Původní budova, pojmenovan­á po svém majiteli, měšťanu Pracharovi, ze 16. století byla v druhé polovině 17. století přestavěna. Později dostala jméno podle nových majitelů, rodiny Pinkasovy, jež ho vlastnila až do roku 1908.

Artemis Property začala s rozsáhlou rekonstruk­cí objektu, tu ale před více než rokem zastavila. Dle projektu v něm mělo vzniknout deset luxusních bytů, v přízemí a v 1. patře muzeum Juditina mostu, vinotéka a recepce. Předpoklád­ané náklady na dokončení rekonstruk­ce přesahují 101 milionů korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia