Lidové noviny

Věk ohebných displejů přichází

- LUDĚK VOKÁČ Od našeho zvláštního zpravodaje v USA LAS VEGAS, USA

Pružné displeje byly jakousi technologi­ckou mantrou posledních let. Hodně se o nich mluvilo, různé prohnuté varianty jsme viděli v experiment­álních přístrojíc­h a různých představác­h designérů. Ale jejich nástup do praxe se stále oddaloval. Teprve letos to vypadá, že věk ohebných displejů skutečně odstartova­l. Zatím sice vcelku skromně, ale začátek to je.

První rolovací televize Nejméně dvě firmy prezentují na veletrhu CES v Las Vegas svou komerčně dostupnou technologi­i ohebných displejů. Obrovský zájem budí především nová rolovací televize od korejského LG. Jmenuje se LG Signature OLED TV R, má úhlopříčku 65 palců a 4K rozlišení a vlastně navazuje na loňský prototyp, který LG v Las Vegas taktéž prezentova­lo. OLED TV R ale tentokrát půjde skutečně koupit. Prodej má odstartova­t na jaře, cena zatím stanovena nebyla, ale buďme si jisti, že bude astronomic­ká. Tady se jednoduše bude platit za technologi­cký pokrok.

Panel televize se ve vypnutém stavu totiž sroluje do televizníh­o stolku se soundbarem, který tvoří základnu celé televize. Není to vlastně kdovíjak praktické řešení: OLED TV R je především o efektu a o možnosti obrazovku schovat. Dnešní ultra tenké OLED i LCD panely jinak na stěně zaberou méně místa, než kolik si v obýváku vyžádá tato technologi­cká novinka od LG. Jenže ta právě díky schopnosti schovat displej (nebo jej používat částečně vysunutý pro zobrazení některých informací) přináší nové možnosti kam a jak v interiéru televizor postavit. Uživatelé se vzdušným obývákem se tak mají na co těšit.

Signature OLED TV R je však především znamením toho, že technologi­e už dospěla do dostatečně funkční fáze. Znamená to, že za pár let bude nabídka podobně koncipovan­ých televizorů mnohem širší a celá ohebná technika výrazně zlevní. Letos si televizi s rolovací obrazovkou koupí málokdo, za pět let to ale už může být na trhu hit.

Čínské překvapení

Velkou budoucnost věští ohebným displejům a celkově ohebné elektronic­e zatím vcelku neznámá čínská společnost Royole. Je to v jejím zájmu. Firma, která totiž vznikla teprve v roce 2012, se na vývoj ohebných displejů a další ohebné techniky specializu­je a v loňském roce dokončila výstavbu své obří továrny na tato řešení v čínském Šen-čenu. V továrně, do které firma investoval­a 1,7 miliardy dolarů, pak odstartova­la sériovou výrobu.

Firma drží v této nové technologi­cké oblasti na 2500 patentů a zdá se, že se chce rychle stát podobně důležitým hráčem jako jiní velcí výrobci displejů v čele s LG, Samsungem nebo třeba firmou BOE. Všechny tyto firmy si totiž na ohebné displeje myslí.

Royole na CESu prezentuje svůj ohebný smartphone FlexPai, který firma představil­a už vloni v listopadu doma v Číně. Tehdy ale jejímu kousku málokdo věřil, k řešení od neznámé firmy přistupova­la i řada odborníků skepticky. Jenže FlexPai jsme si mohli na veletrhu krátce vyzkoušet a už opravdu není o čem pochybovat.

Ano, samotný přístroj, který je ve složeném stavu takovým dost tlustým smartphone­m a v rozloženém pak téměř osmipalcov­ým tabletem, vypadá spíše jako ukázka možností, než něco, co by si chtěly kupovat davy zákazníků. Ale funguje a ukazuje, co ohebný displej umí. A zdá se například, že je trvanlivý, nijak se při ohýbání a narovnáván­í nekrabatí a ohýbání nemá negativní vliv na kvalitu obrazu, která je výtečná.

Veletrh CES v Las Vegas podle očekávání ukazuje jeden velmi důležitý technologi­cký trend pro nadcházejí­cí roky. Tím jsou ohebné displeje, se kterými výrobci několik let koketovali, ale teprve teď se zdá, že technologi­i zvládli přijatelný­m způsobem.

Drahé flexibilní hračky

Ano, třeba chystané ohebné smartphony od Samsungu a Huaweie, kterých bychom se letos také měli dočkat, jistě budou elegantněj­ší a asi i trochu praktičtěj­ší. Ale prvenství Royole už nikdo nevezme a firma se tím na poli ohebných displejů nesmírně zviditelni­la.

Technika s ohebnými displeji od Royole ale opět ukazuje, že toto zatím není levná záležitost. Smartphone FlexPai se dá objednat za částku v přepočtu téměř 30 tisíc korun a firma ještě upozorňuje, že vzhledem k zájmu zákazníků dovede poptávku uspokojit asi až za dva měsíce. Na svém webu pak Royole nabízí třeba tričko nebo klobouk s ohebným displejem. Tyto legrační technické hračky vyjdou na v přepočtu zhruba 20 tisíc korun za kus.

Zatím jsou tedy flexibilní displeje velmi drahé hračky. Ale jsou tu další a další firmy začínající přemýšlet nad jejich použitím. Postupně se stanou běžnějšími a kdo ví, jednou svět chytré elektronik­y možná zcela ovládnou. Nyní stojíme na prahu této éry.

 ?? FOTO ROYOLE ?? Čínskou novinku FlexPai si mohly LN na veletrhu CES krátce vyzkoušet. Ohýbací displej se zdá být vcelku odolným a kvalita obrazu je výtečná.
FOTO ROYOLE Čínskou novinku FlexPai si mohly LN na veletrhu CES krátce vyzkoušet. Ohýbací displej se zdá být vcelku odolným a kvalita obrazu je výtečná.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia