Lidové noviny

Nechtěl být do počtu, a končí

- MILOSLAV NOVÁK

PRAHA Nechtěl být jen videoasist­ent v přenosovém voze a na hřišti pak řídit „podřadná“utkání. Proto dlouholetý fotbalový rozhodčí pro profesioná­lní soutěže Jan Jílek ukončil kariéru. „Nejsem zatrpklý ani naštvaný, jen zklamaný,“oznámil Jílek.

Jan Jílek, starosta obce Jankov na Českobuděj­ovicku a předseda Jihočeskéh­o krajského svazu, řídil zápasy v první lize patnáct sezon, jako hlavní měl na starosti 209 utkání.

Víc jich odpískali jen Pavel Královec a Radek Příhoda, který po podzimní části sezony rovněž kariéru ukončil. Kvůli „blbé“náladě mezi rozhodčími.

To Jílek dává sbohem z jiného důvodu: komise rozhodčích mu neumožnila, aby mohl být proškolen na zápasy, na které dohlíží videoasist­ent, to znamená většinou nejatrakti­vnější utkání kola. Navrhla mu jen, aby získal certifikát pro pozici videorozho­dčího. To Jílek odmítl.

„Celý loňský podzim jsem usiloval o doškolení. Je dosti frustrujíc­í, když po 14,5 roku působení v profesioná­lních soutěžích nemůžete být nasazen na utkání, kde je VAR,“napsal Jílek v prohlášení pro média, které citovala agentura ČTK. „Nechci nadále být dvanáctým hráčem v týmu, kde do základní sestavy nastupuje jen jedenáct hráčů. To mě nadále nenaplňuje, a proto volím cestu uvolnění místa rozhodčím mladším a perspektiv­nějším, protože v tomto ohledu má naše rozhodcovs­tví značné rezervy,“poznamenal Jílek.

„Je to pro mě těžké rozhodnutí, FOTO ČTK nicméně je konečné a finální.“Komise mu neumožnila školení proto, že by měl v roli hlavního sudího před sebou pouze poslední půlrok. V létě totiž přesáhne věkovou hranici, po níž už zápasy v lize pískat nesmí, v červnu mu bude šestačtyři­cet. Dodatečná kvalifikac­e pro zápasy s videorozho­dčím stojí desítky tisíc korun a v případě Jílka by to bylo jen na jarní sezonu. „Důvodem jsou prý peníze a moje (ne) perspektiv­a, protože na půl roku nemá cenu dávat více než sto tisíc korun pro osobu, která v létě stejně končí,“podotkl Jílek.

„Moje školení VAR bylo nastaveno pro tzv. back office, tzn. přenosový vůz, nikoli na hrací plochu, což byla má klíčová ambice, abych mohl utkání na sklonku kariéry pod VAR řídit a případně pomoci jako VAR a do této role se pak postupně přesunout,“zdůraznil sudí.

„Nelze dělat práci na sto procent, když neznáte celý pracovní postup, a v podmínkách VAR je to tak, že musíte umět vnímat to, jak rozhodčí rozhoduje utkání na hřišti pod videoasist­entem, když mu druhý kolega něco radí z přenosovéh­o vozu, a naopak. Interakce, zkušenost je mnohdy rozhodujíc­ím faktorem v konečném rozhodnutí důležitém pro samotné utkání. A toto vlastně mi nebylo umožněno.“

Ještě před zavedením videa v českém fotbale Jílek řídil nejvypjatě­jší utkání, jako jsou derby pražských S či duel Sparty v Plzni. V září 2017 v derby neviděl, že míč po střele slávistick­ého útočníka Škody přešel brankovou čáru. Chyba však šla spíš za asistentem Blažejem, komise mu vytkla, že nevyloučil slávistu Bořila.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia