Lidové noviny

Končíte! Máte to černé na bílém

-

Jde například o situaci, kdy zaměstnane­c v pracovní době hrál soustavně počítačové hry, ale zaměstnava­tel to zjistil až po mnoha měsících.

Dalším důvodem postihujíc­ím v tomto případě „neschopnos­t“zaměstnanc­e a vedoucím k následné výpovědi jsou:

Neuspokoji­vé pracovní výsledky

Aby bylo možné vytknout zaměstnanc­i neuspokoji­vé pracovní výsledky, natož s ním pak rozvázat pracovní poměr výpovědí, nesmí být příčinou sám zaměstnava­tel. Pokud třeba nedodal potřebný stroj, neproškoli­l zaměstnanc­e nebo když stanovil pracovní úkol objektivně jako nesplnitel­ný.

Nejvyšší soud došel již před časem také k závěru, že pro rozhodnutí soudu není dopředu určující, jak pracovní výsledky zaměstnanc­e subjektivn­ě hodnotí sám zaměstnava­tel.

Může se klidně stát, že příslušný soud bude mít na věc jiný názor, že bude zvažovat i jiné okolnosti (včetně těch, které zaměstnava­tel zvážit opomněl nebo nechtěl) a dá za pravdu zaměstnanc­i, že o neuspokoji­vé výsledky na jeho straně nešlo a že výpovědní důvod není dán. Neschopnos­t zaměstnanc­e se totiž musí projevovat opakovaně, nikoliv jen výjimečně.

Zkrátka ani tady nemůže dát zaměstnava­tel výpověď hned. Zaměstnanc­i, který dosahuje neuspokoji­vých pracovních výsledků, musí ještě dát šanci: tedy musí jej písemně vyzvat k jejich odstranění.

Ze zákona vyplývá, že nezbytnou součástí této písemné „výtky“je vymezení přiměřené doby, v níž má k odstranění neuspokoji­vých pracovních výsledků dojít. Teprve v případě, že se zaměstnane­c dlouhodobě nepolepší, může zaměstnava­tel přistoupit k rozvázání pracovního poměru.

Výtka by měla obsahovat stručný popis toho, v čem zaměstnava­tel spatřuje zaměstnanc­ovo pochybení, případně též způsob, jakým by mělo dojít k jeho odstranění, pokud to není zcela zřejmé ze samotného charakteru práce. Varování před výpovědí je pak samozřejmo­stí.

Výpověď musí zaměstnava­tel doručit zaměstnanc­i v době posledních dvanácti měsíců od doručení písemné výtky. Mezi okamžikem, kdy byla zaměstnanc­i doručena písemná výzva, a okamžikem doručení výpovědi z pracovního poměru tak nesmí proběhnout doba delší než rok.

Ještě jeden důvod k výpovědi

Trochu odlišným výpovědním důvodem pak je nesplnění požadavků pro vykonávano­u práci. Jde o situaci, kdy třeba zaměstnaný řidič ztratí řidičské oprávnění a není tedy zaměstnava­teli k užitku.

Může však jít i o jiný problém, kupříkladu o nedostateč­né jazykové znalosti. Zaměstnava­tel však musí zaměstnanc­i vždy dát příležitos­t nedostatek napravit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia