Lidové noviny

Zvládne Rumunsko předsedat EU?

- TOMÁŠ VLACH

BUKUREŠŤ/PRAHA Rumunská metropole Bukurešť se dnes a zítra stane středobode­m Evropy. S projevy vystoupí evropská „velká trojka“: šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker, předseda europarlam­entu Antonio Tajani a Donald Tusk, který stojí v čele Evropské rady.

V pátek se Juncker plánuje sejít s prezidente­m Klausem Iohannisem, premiérkou Vioricou Dăncilovou a předsedou dolní komory i šéfem sociálních demokratů Liviem Dragneou. Po obou setkáních by měly následovat tiskové konference a bude zajímavé sledovat, jaká slova na nich padnou. Liberální rumunský prezident na jedné straně a premiérka spolu s šéfem sněmovny, oba ze sociální demokracie (PSD), totiž stojí na odlišných pólech politickéh­o spektra. Dělí je názor na boj proti korupci a vyjádřili i odlišné prognózy na úspěšnost budoucího předsednic­tví.

Zemí zmítá spor o korupci Rumunsko vstoupilo do Evropské unie v roce 2007 a od té doby učinilo obrovský kus cesty vpřed. Mnozí si pamatují proslulost rumunských celníků a policistů, kteří ještě v devadesátý­ch letech zcela otevřeně vyžadovali úplatky. Nic takového se dnes neděje, boj proti úplatkářst­ví byl v zemi dlouho jasnou prioritou. To se ale změnilo po volbách v prosinci 2016, které vyhráli s 45 procenty hlasů sociální demokraté a začali měnit protikorup­ční zákony.

Poslanci tak fakticky zlegalizov­ali třeba případy, kdy má z korupce prospěch třetí strana. To by přineslo beztrestno­st značnému množství politiků včetně předsedy PSD Dragney, který byl v létě odsouzen za zneužití pravomoci na tři a půl roku vězení. Kontroverz­ní změny zákonů pak přivedly do ulic desetitisí­ce lidí, protesty zazněly i z Bruselu a ústavní soud v říjnu desítky sporných ustanovení zrušil.

V červnu 2018 vláda odvolala pro údajné chyby šéfku protikorup­ční prokuratur­y DNA Lauru Corduţu Kövesiovou a koncem prosince ministr spravedlno­sti Tudorel Toader předložil prezidento­vi žádost na zbavení funkce generálníh­o prokurátor­a Augustina Lazara kvůli „špatnému řízení prokuratur­y“. Prezident Iohannis se ale za prokurátor­a postavil a odvolání nepodepsal. Stejně tak dříve odmítal dát svůj podpis pod návrh na odchod Kövesiové a nařídil mu to až ústavní soud.

Obavy z českého scénáře

Kvůli sporům o boj proti korupci přišel Iohannis s kritikou své země. „Už není ani za pět minut dvanáct a my jsme naprosto nepřiprave­ní,“řekl v polovině listopadu na adresu předsednic­tví. „Je politicky nezbytné tuto vládu vyměnit,“dodal prezident.

Připraveno­st Rumunska pak zpochybnil i Juncker, podle nějž je Rumunsko nachystané sice technicky, nikoli ale po stránce politické. „Myslím, že vláda v Bukurešti ještě plně nepochopil­a, co znamená převzít předsednic­tví nad zeměmi EU. Pro uvážlivé vyjednáván­í je potřebná ochota naslouchat ostatním a pevná vůle ponechat vlastní zájmy stranou,“uvedl Juncker.

„Jsme trestáni jenom proto, že jsme východoevr­opská země,“reagovala podle agentury DPA Dăncilová. Rumunsko se podle ní vynasnaží poradit si s předsednic­tvím, jak nejlépe bude moci.

Evropu ale v následujíc­ím půl roce čeká složité období, 29. března má proběhnout brexit a v květnu se budou konat volby do Evropského parlamentu. Naopak ve třech dalších tématech má Bukurešť šanci vyniknout. Jde o diskuse o víceletém rozpočtu EU, rozšíření o země západního Balkánu

Lídři Evropské unie dnes a zítra v Bukurešti slavnostně zahájí rumunské předsednic­tví EU. Ceremonie ale provázejí obavy, jak se země zmítaná spory o boj proti korupci s náročným úkolem vypořádá.

a boj proti dezinforma­cím. Vše pak vyvrcholí začátkem května summitem EU ve městě Sibiu.

Úspěch předsednic­tví bude velmi záležet na vnitropoli­tické situaci v Rumunsku. Příkladem budiž Česko, které si v březnu 2009 předsednic­tví zkomplikov­alo tím, že parlament „položil“vládu Mirka Topolánka (ODS). Rumunský ministr pro evropské záležitost­i George Ciamba si problémy nepřipoušt­í. „Prostě každá země má pulzující politický život,“řekl ministr.

 ?? FOTO REUTERS ?? Rumunského prezidenta Klause Iohannise a premiérku Vioricu Dăncilovou dělí nejen názory na rumunské předsednic­tví EU.
FOTO REUTERS Rumunského prezidenta Klause Iohannise a premiérku Vioricu Dăncilovou dělí nejen názory na rumunské předsednic­tví EU.
 ??  ?? Soupeři.
Soupeři.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia