Lidové noviny

USA jednaly s Čínou. A burzy ožily

Po skončených jednáních mezi Spojenými státy a Čínou zavládl na trzích optimismus. Sám Donald Trump si je pochvalova­l

- VOJTĚCH WOLF

PEKING/PRAHA Světové burzy chytají oproti konci loňského roku druhý dech. Důvodem jsou naděje, že obchodní jednání mezi Čínou a Spojenými státy, které včera skončilo, šlo dobře.

Například evropský akciový index FTSE 100 se dostal na nejvyšší úroveň od 5. prosince loňského roku. Podobně reagovaly i další burzy. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických společnost­í, si připsal 0,39 procenta, index S&P 500 stoupl o 0,41 procenta. Optimismus sdílely i asijské trhy.

Podobně vzrostla i cena americké ropy WTI, poprvé v tomto roce překonala hranici 50 dolarů za barel.

Jednání mezi zástupci USA a Číny přitom trvala o den déle, než se čekalo. Obě strany se vyjádřily ve smyslu, že jednání byla „dobrá a příjemná“. Avšak ani jedna ze stran zatím nezveřejni­la výsledky společného jednání s tím, že se tak stane brzy.

Země by měly oznámit výsledky dohody až dnes. Nicméně už v úterý americký prezident Donald Trump na sociální síti Twitter uvedl, že „jednání s Čínou se vyvíjejí velmi dobře“.

Ve středu pak čínský státní list China Daily uvedl, že vláda v Pekingu chce urovnat obchodní spory se Spojenými státy, avšak jakákoliv dohoda je podmíněná kompromise­m na obou stranách.

Stamiliard­ová cla

Obchodní válka mezi oběma mocnostmi se rozhořela loni na jaře. Spojené státy zvýšily cla na dovoz čínského zboží v hodnotě asi 250 miliard dolarů. Čína pak recipročně uvalila cla na dovoz amerického zboží do říše středu za přibližně 110 miliard dolarů. Potíže pocítili například američtí zemědělci, když v důsledku uvalení cel poklesla loni na podzim cena sóji na desetileté minimum. V prosinci pak obě strany uzavřely tříměsíční příměří. Obě mocnosti slíbily, že neuvalí po tuto dobu žádná další cla.

Škody přitom pocítily už obě země. Čínský hospodářsk­ý růst loni zpomalil na 6,5 procenta, což je nejnižší úroveň od roku 1990, a země je tak nucena sahat k větší podpoře ekonomiky skrze růst vládních výdajů na její podporu.

Peking se opakovaně pokoušel dosáhnout se Spojenými státy dohody, když nabízel, že opětovně zvýší své nákupy zemědělský­ch a energetick­ých komodit. Pro Washington je naopak důležitý snadný přístup pro americké firmy na čínský trh a zároveň garance ochrany jejich duševního vlastnictv­í.

Čas je do března

Podle úterních informací agentury Reuters obě strany dále rozděluje požadavek Trumpovy vlády na strukturál­ní reformu, která má ukončit to, co Američané označují za krádež a nucený přesun amerických technologi­í. „Pro Čínu je velmi těžké přistoupit na všechny Trumpovy požadavky,“řekl listu Financial Times Pchang Čung-jing, expert na mezinárodn­í vztahy z Ocean University of China. „Proto mám zatím velmi málo důvodů být optimistic­ký.“

Trumpovo ultimátum přitom zní, že dohody by mělo být dosaženo do druhého března. Pak Spojené státy opět zvýší cla na další čínské zboží.

Podle analýzy banky Goldman Sachs je však spor příliš komplikova­ný na to, aby byl vyřešen v tak krátkém čase.

„Jako pravděpodo­bnější řešení vidíme prodloužen­í času pro vyjednáván­í či další eskalaci sporu,“uvedla banka ve svém sdělení investorům.

 ?? FOTO REUTERS ?? Prezidenti. Si Ťin-pching a Donald Trump hledají dohodu.
FOTO REUTERS Prezidenti. Si Ťin-pching a Donald Trump hledají dohodu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia