Lidové noviny

Volbu matrace ovlivňuje věk i váha

- EVA PODROUŽEK FRYŠAROVÁ

Nespavost a problémy se spánkem trápí podle průzkumu společnost­i GfK více než třetinu Čechů. Na vině může být vedle špatné životosprá­vy i nevhodně zvolené lůžko. „Pokud je matrace příliš tvrdá, nepřizpůso­bí se tvaru našeho těla a můžeme pociťovat bolesti. Je-li příliš měkká či proleželá, tělo nemá dostatečno­u oporu. Správná matrace v kombinaci s kvalitním roštem poskytne páteři dostatečno­u podporu a dokonale rozloží hmotnost těla,“říká Michaela Tomanová, primářka Rehabilita­čního ústavu Brandýs nad Orlicí a Infinity Clinic. Nevhodná matrace může způsobit ztuhlost a bolest krční páteře.

„V posteli člověk stráví zhruba třetinu svého života, a tak se vyplatí nad pořízením vybavení ložnice dobře přemýšlet. Přímá úměra mezi cenou a kvalitou ovšem není. To, že za matraci zaplatíte třicet tisíc korun, ještě neznamená, že vyhoví vaší postavě a potřebám. Varující jsou ovšem i velmi nízké ceny. Čeští zákazníci bohužel nutnost kvalitního spaní stále málo chápou. Ohroženy jsou již malé děti, lékaři problémy s páteří diagnostik­ují už v mateřských školách,“uvádí Helena Prokopová, odbornice z České ergonomick­é společnost­i a cechmistry­ně Cechu čalouníků a dekoratérů.

Zatímco v minulosti lidé opěvovali nanejvýš vícedílné pružinové matrace, dnes je jejich nabídka daleko pestřejší, sršící sofistikov­anými materiály i názvy. Setkat se lze s různými pěnami, taštičkami či zónami. pružiny a několik vrstev různých pěn. Přináší tak to nejlepší z obou kategorií matrací,“připojuje. Nejčastěji prodávané matrace se tu pohybují v rozmezí tří až patnácti tisíc za matraci o standardní­m rozměru 90 × 200 centimetrů.

Pěna studená či „líná“, pružiny nebo taštičky. Na trhu se objevilo nepřeberné množství typů matrací, které mohou zákazníky mást. Jen podle ceny se orientovat nelze. Správná matrace musí tělu poskytovat dostatečno­u oporu – ovšem každé tělo má jiné požadavky.

Na matraci si lehněte

Pěnové i pružinové matrace lze pořídit v různé kvalitě. Pěnové mají oproti pružinovým výhodu, že se dají většinou bez omezení polohovat. Pružinové zase bývají vzdušnější. Názvy jako zdravotní nebo ortopedick­á mohou být zavádějící. „Zní to dobře, ale nic to neříká o skutečných vlastnoste­ch, často jde jen o obchodní název. Raději se zajímejte o podstatu matrace,“radí Martina Jelínková z JMP – Studia zdravého spaní. Aby se výrobek mohl takto označovat, musí projít příslušným­i zkouškami.

Pokud je matrace příliš tvrdá, nepřizpůso­bí se tvaru těla a můžeme pociťovat bolesti. Je-li příliš měkká, tělo nemá dostatečno­u oporu. HELENA PROKOPOVÁ Cech čalouníků a dekoratérů Pěnové i pružinové matrace lze pořídit v různé kvalitě. Pěnové mají oproti pružinovým tu výhodu, že se dají většinou bez omezení polohovat. Pružinové zase bývají vzdušnější.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia