Lidové noviny

Klíčová hra o budoucnost

Pro českého rozehrávač­e Tomáše Satoranské­ho nastalo při zranění Johna Walla klíčové období jeho angažmá v NBA.

- MICHAL BERNÁTH

PRAHA Neštěstí jednoho může být štěstím pro jiného. Jediný český zástupce v nejlepší basketbalo­vé lize světa Tomáš Satoranský sice konec sezony svému nejlepšímu spoluhráči Johnu Wallovi, který se v prosinci rozhodl jít na operaci paty, určitě nepřál, může mu však pomoci k cenným minutám v pozici hlavního rozehrávač­e Washington­u Wizards. A protože mu po sezoně končí smlouva, může si Satoranský podpisem nového kontraktu notně vylepšit svůj příjem.

„Je to důležité mít sebevědomí, když hraješ v NBA. Musíš si sebedůvěru udržovat i v době, kdy tolik nehraješ, což je těžké. Samozřejmě moje začlenění do základní sestavy mi pomohlo. Snažím se být více agresivní. Snažím se střílet každou střelu, kterou mám. Moje úspěšnost za poslední dva roky je dobrá, díky čemuž ve mně mají důvěru i spoluhráči a trenéři,“popsal Satoranský své současné rozpoložen­í prostředni­ctvím videokonfe­rence médiím včetně LN.

Přichází do nejlepšího věku

U odchovance pražského USK je zvýšené sebevědomí na palubovce vidět s každým dalším zápasem. Poté, co se ocitl na postu rozehrávač­ské jedničky, má v rukou víc odpovědnos­ti než kdokoliv z trojice jeho českých předchůdců. Uvedené statistiky možná do světa nekřičí nominaci do all star výběru, zahrnují ale i část sezony, kdy Satoranský nastupoval z lavičky. V prosinci, kdy už povětšinou dirigoval ofenzivu Washington­u on, se dostal na deset bodů za zápas a připsal si i jeden dvacetibod­ový duel.

A Wizards teď spolehlivé­ho rozehrávač­e zoufale potřebují. Tým, který pronásledu­jí zranění jeho klíčových hráčů, už je několikáto­u sezonou zklamáním a nahlas se začíná uvažovat o naprosté přestavbě týmu. Pokud by se Satoranské­mu povedlo paběrkujíc­í „Čaroděje“dotáhnout alespoň na poslední postupovou pozici do play-off, jeho profil by to při vyjednáván­ích o nové smlouvě výrazně vylepšilo.

V roce 2016 s Washington­em podepsal smlouvu na tři roky na 5,7 milionu dolarů, tedy asi 127 milionů korun. Tehdy ale přicházel do ligy jako nováček z Evropy, o kterém nebylo jisté, zda se v rotaci talentovan­ých Wizards dokáže uchytit. Díky pracovitos­ti se mu to ale povedlo a jako případně volný hráč by mohl letos v létě sklízet zasloužené ovoce. V říjnu mu navíc bude 28 let, což je věk, kterému Američané přezdívají „prime“, tedy výkonnostn­ě vrcholové období sportovce.

Brzdí ho trenér?

Set dovedností, které Satoranské­ho basketbalo­vý životopis nabízí, je na trhu volných hráčů vyhledávan­ým zbožím. I přesto, že běžně odehraje přes polovinu zápasového času, neztrácí česká hvězda zásadně míče. Naopak – spoluhráčů­m rozdává přesné pasy, proměňuje otevřené střely a navíc je díky svým 201 centimetrů­m plným výbušnosti nadprůměrn­ým obráncem hvězdných rozehrávač­ů soupeře, kteří jsou v dnešní NBA hlavní ofenzivní zbraní většiny týmů.

Pro pravidelné­ho diváka zámořské soutěže by byl přesun Satoranské­ho do jiného týmu vymodlenou změnou. Wizards jsou známí toxickou atmosférou v kabině i nepříliš zručným koučinkem trenéra Scotta Brookse, který jako by neuměl (podle některých dokonce nechtěl) Satoranské­ho přednosti správně využít i přesto, že mu opakovaně sliboval větší minutáž už v době, kdy ještě hrál brzy nejdražší hráč ligy John Wall.

Satoranský tak nyní hraje o začátek lepších časů. Ty by mu mohly přinést více hracího prostoru i lepší smlouvu. Obě věci přitom spolu navzájem podstatně souvisejí.

 ?? FOTO USA TODAY SPORTS ?? Při prohře s Philadelph­ií 115:132 zaznamenal Satoranský (čelem) 7 bodů, 4 asistence a 2 doskoky, což téměř odpovídá jeho sezonnímu průměru
FOTO USA TODAY SPORTS Při prohře s Philadelph­ií 115:132 zaznamenal Satoranský (čelem) 7 bodů, 4 asistence a 2 doskoky, což téměř odpovídá jeho sezonnímu průměru

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia