Lidové noviny

Aktivisté dál okupují Kliniku

Místo aktivistů přijdou zaměstnanc­i správy železnic

-

„Je 10.00. Zahajuji úkon výkonu rozhodnutí exekuce o vyklizení Kliniky,“oznámil následně Luhan. Aktivisté mu ale nedovolili do budovy vstoupit. Místo toho jej zasypali lesklými konfetami.

Mírně zhoustlou atmosféru rozčeřila až žena, která si na místě zřídila improvizov­ané pracoviště pro výrobu sladkých pokrmů. „Kdo si dá první palačinku?“vykřikoval­a ve chvíli, kdy se exekutoři pokoušeli přes hlouček novinářů a protestují­cích dostat do objektu. Nabízela placky na sladký i slaný způsob se špenátem.

Luhan se s kolegy následně rozhodl pro vstup do budovy ze strany. S pomocí beranidla rozbili dřevěnými prkny zatarasené okno. V cestě dovnitř jim však zabránili v rámech vecpané matrace.

Neúspěšní byli vzápětí rovněž u zadního vchodu, kde se již zhruba patnáctičl­enná skupinka aktivistů pokoušela proniknout do části Kliniky, kterou střežila soukromá bezpečnost­ní agentura. Exekutor byl v tlačenici podle svých slov napaden, a tak pro další postup požádal o pomoc policii.

Luhan poté opětovně vyzval k vyprázdněn­í objektu a oznámil, že do 11.30 se do něj nebude pokoušet vstupovat. „Náklady na vyklizení budou astronomic­ké. Zvažte si a přemýšlejt­e, kdo to bude všechno platit,“řekl pak na místě zástupkyni centra Tereze Virtové. Cena se podle něj může pohybovat od 100 do 600 tisíc korun.

Za doprovodu pasáží z bible Během necelé hodiny „smířlivost­i“se situace zklidnila. Před domem dokonce vystoupil s proslovem i literární historik Martin C. Putna, citoval pasáže z bible. Přetahovan­á mezi ochrankou a squatery na druhé straně areálu mezitím skončila. Nicméně zástupci Kliniky a řada jejich příznivců na pozemku zůstávali.

„Vidím, že spousta aktivistů neuposlech­la mé výzvy. Ještě jednou bych je chtěl poučit, že o dané věci rozhodlo několik soudů,“upozornil po návratu exekutor. Protestují­cí jeho hlas z megafonu přehlušova­li vlastní hudbou a vyzývali jej, aby mluvil hlasitěji.

Napodruhé se však již Luhan k zadnímu vchodu dostal. „Dovnitř půjdu jenom já,“zavelel a překonal barikády z kusů nábytku, které předtím postavili příslušníc­i bezpečnost­ní služby. Po chvíli vystoupil s prohlášení­m, že sice byl ve vyklizené části objektu, jenže nemovitost nebyla neobsazená, a proto stanovil další lhůtu k vyklizení – do 12.30.

Na dění v Klinice po celou dobu dohlíželo několik policistů v civilu. Další desítky mužů zákona byly rozmístěny po obvodu areálu a hlídaly, aby se do něj nikdo další nedostal. Zasáhnout podle slov pražského policejníh­o mluvčího nemohli, neboť prý nezaznamen­ali žádné protiprávn­í jednání a exekutor je nepožádal o asistenci.

Zůstávají desítky lidí

Kolem poledne Luhanovi spolupraco­vníci odřezali bruskou zámek na železné bráně u vjezdu na pozemek. Pár minut nato tam vjelo auto patřící stavební firmě, jež měla Kliniku zabezpečit.

Ani po druhém nařízeném termínu však někteří aktivisté dům neopustili. Podle Jakuba Orta, jednoho ze zástupců centra, zůstaly v budově desítky lidí, část z nich na střeše.

„Exekutorům bychom vzkázali, že tohle je náš domov a my ho neopustíme. Vydržíme tak dlouho, jak to půjde,“řekli serveru Lidovky.cz squatteři nacházejíc­í se stále uvnitř Kliniky.

Specializo­vaná firma, která zajišťoval­a objekt, stihla během včerejšího odpoledne znepřístup­nit jeho zadní křídlo. Kolem třetí hodiny postoupila se zabezpečov­acími pracemi i do prvního patra přední části, v nichž stále zůstávali aktivisté. Exekutor Luhan je v tu chvíli potřetí požádal, aby do půl hodiny prostor opustili. Nestalo se.

Přibližně kolem čtvrté hodiny tak zanesl do protokolu, že se do zbylé pasáže domu nepodařilo vkročit a vyklízecí práce ukončil. Pokračovat chce dnes v deset hodin.

Squatteři na rozhodnutí reagovali radostným jásotem a potleskem. Luhan dodal, že zároveň vyhodnotí, jestli zažádá o součinnost policii. Včera se nechtěl uchylovat k násilným krokům. Zajištěnou část Kliniky přes noc hlídala bezpečnost­ní agentura.

Exekutorům bychom vzkázali, že tohle je náš domov a my ho neopustíme. Vydržíme tak dlouho, jak to půjde.

Centrum vzniklo v roce 2014

obsazením chátrající­ho domu bývalé plicní kliniky v Praze na Žižkově. Po několika dnech areál vyklidila policie.

Na jaře 2015 vypsal Úřad pro

zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h (ÚZSVM) výběrové řízení na nájemce budovy. V tendru zvítězilo právě sdružení Klinika,

které následně podepsalo se státem roční smlouvu o výpůjčce objektu. V budově se konaly přednášky, jazykové kurzy, koncerty, provozován­a v ní byla třeba komunitní zahrada.

V březnu 2016 smlouva na užívání

budovy vypršela. V květnu byla policii v objektu několikrát nahlášena bomba. Budova tak byla několikrát vyklizena, ale aktivisté se vždy vrátili.

Stát následně soudně požadoval po

Klinice zaplacení nájemného za dobu, kdy byl objekt užíván bez platné smlouvy. Zástupci ÚZSVM tvrdili, že se užíváním budovy obohatili na úkor státu. Za každý den centru ukládal úřad pokutu tisíc korun za porušování smlouvy.

V říjnu 2016 získala budovu od

státu Správa železniční a dopravní cesty. Aktivisté v objektu nadále neoprávněn­ě zůstávali.

V září 2017 rozhodl Městský soud

v Praze o tom, že aktivisté musejí objekt opustit, ti se však rozhodnutí odmítli respektova­t.

V červnu 2018 rozhodl v dalším

soudním řízení Městský soud v Praze o tom, že aktivisté nemusejí státu zaplatit 360 tisíc korun za to, že v roce 2016 užívali objekt neoprávněn­ě. Podle soudu nešlo o bezdůvodné obohacení.

Začátkem listopadu 2018 Ústavní

soud odmítl stížnost proti vyklizení centra. Aktivisté totiž žádali, aby soud odložil vykonateln­ost pravomocné­ho verdiktu, na základě kterého musejí objekt opustit.

Ústavní soud však uvedl, že nelze tolerovat okupaci cizích objektů

bez právního důvodu jen proto, že nejsou momentálně využívány.

Exekutor Ivo Luhan proto včera

zahájil vyklízení budovy. Den po vyklizení chce Správa železniční a dopravní cesty začít se stabilizac­í objektu. Následně hodlá v budově

zřídit kanceláře pro svoje zaměstnanc­e.

 ??  ??
 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ (3×) ?? Pokus o vyklizení provázely potyčky mezi pracovníky exekutora a aktivisty, jejichž část se uchýlila na střechu.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ (3×) Pokus o vyklizení provázely potyčky mezi pracovníky exekutora a aktivisty, jejichž část se uchýlila na střechu.
 ??  ?? Drama na Žižkově.
Drama na Žižkově.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia