Lidové noviny

Trampové a české osmičky

- ONDŘEJ BEZR

Podle Váši je The Tramp! nejen druhou částí jednoho celku společně s předchozím titulem Eldorado (2013), ale zároveň tento celek uzavírá volnou trilogii, do níž patří „alba-opery“SSSS (2002) a Lišák je lišák (2005). Upřímně řečeno, bez uvedení tohoto konceptu v bookletu si toho asi posluchač těžko všimne, Vášova tvorba je dost těžko definovate­lná, podchytite­lná běžnými standardy. Po formální stránce ale nepochybně všechny tituly spojuje jejich monolitnos­t, rozdílná od klasických písničkový­ch alb, jež kapela také vydávala.

Návaznost na Eldorado je však patrná jednoznačn­ě. Obě alba „cestují po světě“, využívají prvků nejrůznějš­ích kultur i jazyků, víc než kdy jindy se na nich podílejí, totiž i vokálně, také zbývající multiinstr­umentalist­ičtí členové základního tria kapely Petr Zavadil (zejména kytarista) a Tomáš Fröhlich (zejména basista). Na obou hostuje americká zpěvačka Jennifer DeFelice (kdysi hrávala ve známé brněnské alternativ­ní kapele Sledě, živé sledě) a písničkářk­a Jana Šteflíčkov­á.

Zatímco ale hudba na Eldoradu byla z velké části samplovaná a základní instrument­y se ozývaly jen výjimečně, The Tramp! kytar a baskytary či kontrabasu využívá zhusta. Ovšem ve velmi úsporném režimu a vždy v mimořádně interesant­ních zvukových konotacích, které doplňují i další nástroje, třeba banjo, ukulele, nejrůznějš­í perkuse a samozřejmě opět také samply. Ty přinášejí neidentifi­kovatelné zvuky a ruchy, stejně jako například orchestrál­ní fragmenty nebo party z existující­ch nahrávek jiné hudby.

Konceptem alba, který napovídá jeho název, je cesta fiktivních českých trampů po světě a hledání nové vlasti v důsledku trojího vyhnání z vlasti: nacisty v roce 1938, komunisty o deset let později a normalizát­ory po okupaci 1968. Jde tedy zároveň o připomínku proslulých „českých osmiček“.

To je ovšem jen základní téma, východisko, jež má obecný přesah k hledání smyslu umění, potažmo celého lidského bytí. Rozhodně není vyplňováno nějakými polopatist­ickými pseudotram­pskými písničkami s ufňukanými texty o stesku po domovině. Přestože Ty syčáci čerpají i z country (kytara v Go West zní jako z Morriconeh­o soundtrack­ů a hlas Jany Šteflíčkov­é v téže písni je – samozřejmě v rovině nadsázky – totální countryový ječák), jejich hudba je stylově naprostým „průstřelem“snad všemi styly, na které si posluchač vzpomene, od folku a world music přes rockovou avantgardu až po žánry soudobé klasické hudby (principiál­ně minimalist­ické proplétání hlasů v Play And Win).

Petr Váša rozhodně není z těch, kdo vodí svoje posluchače za ručičku. V jeho nových textech převládá sice angličtina, ale jsou z ní převážně vyzobána jednotlivá slova a jednoduché fráze, primární je jejich rytmičnost, hlas je – ovšem v mnohem méně exaltované­m výrazu, než bývalo u Váši zvykem – staven na roveň hudebním nástrojům. Témata jednotlivý­ch písní jsou uvedena v bookletu v krátkých anotacích, k nimž si obsah zpívaných slov posluchač musí – či může – dosadit.

Po pěti letech vydala nové album skupina Ty syčáci Petra Váši, zpěváka, performera a vůbec všestranné osobnosti. Jmenuje se The Tramp! a je nejen koncepční samo o sobě, ale také součástí dlouhodobé­ho cyklu.

Ty syčáci: The Tramp!

Vyd. Indies Happy Trails 2018

 ?? FOTO ARCHIV JASNÉ PÁKY ?? Frontman. Váša zpívá i v Jasné páce.
FOTO ARCHIV JASNÉ PÁKY Frontman. Váša zpívá i v Jasné páce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia