Lidové noviny

Leden, měsíc rozvodů

Úvod roku nahrává podle advokátů i psychologů žádostem o rozdělení manželskéh­o svazku

- MICHAELA TĚŠÍNSKÁ

PRAHA Novoroční předsevzet­í berou lidé často s nadsázkou. Legrace ale končí ve chvíli, kdy jeden z manželů řekne: „Chci se s tebou rozvést.“

Právě leden je totiž podle advokátů nejplodněj­ší měsíc pro podávání žádostí o rozvod.

„Mnoho párů je rozhodnuto se rozvést již dříve, ale finální jednání odkládají na dobu po Vánocích, především kvůli dětem a stresům, které by z toho plynuly,“potvrzuje Pavel Strnad z advokátní kanceláře Polverini Strnad.

Víc práce mají i psychologo­vé. „O svátcích se vztahy často vyhrocují a pro některé manžele jsou poslední kapkou – pak přichází žádost o rozvod,“popisuje Jan Kulhánek z centra Psychotera­pie Anděl.

Pro radu na web

Podle dat, která poskytuje služba Google Trends, se také ukazuje, že od roku 2012 si v lednu více uživatelů zadává do tohoto internetov­ého vyhledávač­e se v roce 2017 uskutečnil­o v České republice slovo „rozvod“a vše, co s ním souvisí.

Soudy informace o tom, kolik žádostí o rozvod obdrží právě v lednu, neevidují. K dispozici jsou jen údaje o počtu ztroskotan­ých svazků.

V tuzemsku se rozvádí téměř polovina manželství. V posledních letech se podíl sice mírně zlepšuje, přesto v evropském srovnání patří Česko na smutnou špičku.

Potíž je podle advokáta Strnada i v tom, že spolu manželé během Vánoc tráví více času než obvykle. „Svátky bývají plné stresu. Problémy, které v partnerské­m vztahu existují, se pak snáze dostávají na povrch,“varuje.

Někteří lidé se ale nerozhoupo­u k rozvodu až v lednu jen z citových důvodů.

„Vzhledem k tomu, že daňové přiznání vychází z rodinného stavu platného k 31. prosinci, mohou některé páry vyčkávat s podáním žádosti o rozvod do ledna, aby ještě získaly finanční výhody plynoucí z manželství,“doplňuje Strnad.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia