Lidové noviny

Firma čelí podezření už léta. Důkazy scházejí

-

PRAHA Česká republika se možnou bezpečnost­ní hrozbou ze strany Huaweie zabývala už v říjnu 2012. „Máme oficiální vyjádření od ministra vnitra a předsedy sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost, že naše společnost nepředstav­uje pro Česko kybernetic­kou hrozbu,“řekl tehdy zástupce generálníh­o ředitele českého zastoupení Huaweie Zbyněk Pardubský.

Tehdy šlo o reakci na zprávu výboru pro zpravodajs­ké služby americké Sněmovny reprezenta­ntů, která doporučila nepřidělov­at Huaweii státní zakázky a blokovat její expanzi a obchod v USA.

První vážné podezření ale pocházelo už v roce 2005 z Indie, kde úřady zablokoval­y dodávky infrastruk­tury jednomu z telefonníc­h operátorů.

V březnu 2012 pak vyloučila Huawei z telekomuni­kačního tendru Austrálie. V roce 2015 německá firma G Data oznámila, že našla v telefonech čínských firem Lenovo, Xiaomi a Huawei program umožňující odposlouch­ávání a sledování. Huawei argumentov­ala, že vir se do přístrojů nemohl dostat při výrobě, ale až během dodavatels­kého řetězce.

Loni pak francouzsk­ý deník Le Monde přišel se zjištěním, že Čína provedla v letech 2012 až 2017 sérii hackerskýc­h útoků na sídlo Africké unie v Etiopii. Měla při tom využít zařízení Huaweie, která se podílela na stavbě budovy. Čínská i etiopská oficiální místa ale informace odmítla.

Také Kanada už dříve oznámila, že má v plánu nevydávat pracovníků­m Huaweie dlouhodobá víza kvůli podezřením mimo jiné ze špionáže. V prosinci 2018 policie ve Vancouveru zadržela finanční ředitelku Huaweie Technologi­es Meng Wan-čouovou. Stalo se tak na žádost o vydání ze strany USA, kde je obviněna z porušování protiíráns­kých sankcí.

Ne vše ale hovoří proti Huaweii – třeba šéf německého Federálníh­o úřadu pro informační bezpečnost Arne Schönbohmp loni v prosinci odmítl, že by firma představov­ala riziko z hlediska špionáže. A v roce 2014 list New York Times uvedl, že podle dokumentů přeběhlíka z amerických tajných služeb Edwarda Snowdena měla Národní bezpečnost­ní agentura (NSA) od roku 2007 program, který si kladl za cíl proniknout do sítí Huaweie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia