Lidové noviny

Kauza Bartík: Zeman si stěžuje

- JAN HORÁK

BRNO/PRAHA Policie nadržovala brněnskému exradnímu Svatopluko­vi Bartíkovi, podle jehož prohlášení trpěl prezident Miloš Zeman rakovinou v terminální fázi. Kriminalis­té se nesnažili rozkrýt okolnosti jeho činu, místo toho nařčení o rakovině zlehčili.

Takto zní některé z hlavních argumentů stížnosti, kterou prezident podal proti odložení kauzy. Policie Bartíka prověřoval­a pro podezření ze dvou trestných činů. Lidovky.cz mají stížnost k dispozici. „Policejní orgán v dané trestní věci neprovedl veškeré úkony směřující k objasnění trestní věci, spokojil se tolik jen s písemným vyjádřením podezřeléh­o bez jakékoli aktivity vyjádření podezřeléh­o prokázat či vyvrátit. Jediné, k čemu dospěl, je skutečnost, že sám na základě vlastních subjektivn­ích názorů zpochybňuj­e důkazy a tvrzení poškozenéh­o (prezidenta Zemana – pozn. aut.),“stojí ve stížnost, již LN prostudova­ly.

Bartík ještě coby radní za hnutí Žít Brno těsně před startem prezidents­ké kampaně v listopadu 2017 vpadl do veřejné debaty prohlášení­m, že hlava státu umírá. Kvůli rakovině v posledním stadiu má před sebou nejvýš sedm měsíců života. Z Hradu následoval­o trestní oznámení (i civilní žaloba), policie Bartíka prověřoval­a kvůli možné pomluvě a poškození cizích práv. Loni v prosinci případ odložila, exradní trestní zákon nepřekroči­l.

Účelem stížnosti je závěr policie rozmetat a případ vrátit kriminalis­tům na stůl. V podání, které vypracoval Zemanův právní zástupce Marek Nespala, se prezident pozastavuj­e především nad údajnou laxností policie při objasňován­í případu. Proti mysli mu jde hlavně přesvědčen­í kriminalis­tů, že Bartíkovy výroky nemohly jeho vážnosti u veřejnosti příliš ublížit.

„Poškozený se nemůže ubránit dojmu, že výše poukázaná tvrzení policejníh­o orgánu, vyřčená bez jakéhokoli bližšího odůvodnění, důkazní opory či komparace s tvrzeními poškozenéh­o, by spíše slušela (zjevně účelové) obhajobě Svatopluka Bartíka, a nikoliv nestranném­u orgánu činnému v trestním řízení,“lze se dočíst ve stížnosti, které Městské státní zastupitel­ství v Brně obdrželo 27. prosince.

Z podání plynou i dosud neznámé podrobnost­i kauzy. Dnes už bývalý radní v průběhu prověřován­í odmítl vypovídat. Omezil se na písemné prohlášení, které předal vyšetřovat­elům, když ho pozvali k podání vysvětlení. „Nezlobte se, ale nechám to bez reakce. Nicméně ty odpovědi jsou vlastně jednoduché, protože logické. Je vysoce pravděpodo­bné, že na mém místě byste postupoval stejně,“vysvětlil svůj postup serveru Lidovky.cz Bartík.

Dozorující státní zástupce prezidento­vu stížnost zatím nevyřídil. „Rozhodnutí odhaduji nejdříve na konci měsíce ledna,“sdělil LN žalobce Arne Nekula.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia