Lidové noviny

Kosy „kosil“africký virus Usutu

- MARTIN RYCHLÍK ČESKÉ BUDĚJOVICE

Ve střední Evropě nebývale často umírají černí kosi, jedni z nejběžnějš­ích ptáků u nás. Nyní vědci potvrdili, že loni byl v Česku na vině africký flavivirus Usutu (USUV).

„Jsme si z analýz jisti, že za úhyny může i Usutu,“řekl LN Václav Hönig z Biologické­ho centra Akademie věd v Českých Budějovicí­ch. Na výzkumu spolupraco­vali odborníci z Univerzity Karlovy v Praze a Veterinárn­í a farmaceuti­cké univerzity v Brně.

Zatímco předloni byli „kosáci“při vánočním pozorování spatřeni v 98 případech ze sta, loni o svátcích to bylo jen na 58 místech ze sta, citovala ČT24 údaje Českého svazu ochránců přírody.

Kromě kosů jsou na ptačí virus, který šíří hlavně komáři, citlivé i sovy puštíci. Virus může výjimečně nakazit člověka, ale v drtivé většině případů nezpůsobuj­e potíže. I tak na šíření Usutu v Rakousku, Maďarsku či Itálii upozorňuje Státní zdravotní ústav.

Pomoci může česká veřejnost Zmínění vědci sledují výskyt nemocí přenášenýc­h klíšťaty a komáry ze zvířete na člověka. U více než desítky kosů uhynulých v Praze a Brně byl doložen právě Usutu. A to hned několika genetickýc­h linií, ukázal výzkum.

„Zatímco kmeny detekované v Praze jsou příbuzné virům zachyceným v Německu, Belgii a Francii, v Brně byly prokázány kmeny podobné vzorkům z Rakouska a Maďarska,“upřesňují virologové. Historicky prvně byl v ČR virus zachycen v letech 2011–2012, rovněž u uhynulých kosů. Poprvé se do Evropy rozšířil roku 2001, kdy byl zjištěn v Rakousku.

Přede dvěma lety vyšla v časopise Emerging Microbes and Infections vědecká studie mapující výskyty a cirkulaci variant viru v Maďarsku a v Rakousku. Výsledkem mohou být lokální epidemie a vymírání černých kosů.

„Kosi a sovy jsou k této infekci citliví a infekce často končí smrtí,“dodává Lada Hofmannová z brněnské školy. Kolik procent kosů mohlo uhynout, není snadné říci; v Německu vyšly odhady hovořící asi o pětině vyhynulé populace. Vyhynutí celého druhu nejspíše nehrozí ani lokálně.

S monitorová­ním úhynů mohou pomoci sami občané. Vědci spustili na webu Biologické­ho centra AV stránku JEZ-KO-VE, kde lze hlásit podezřelé úhyny ježků, kosů a veverek v uvedených městech. „Stačí nám oznámit lokaci, ideálně s GPS koordináta­mi, a my si pro kadávery (zdechliny) přijedeme,“říká Hönig za vědce. Ti jsou pak schopni zjistit přítomnost viru i údaje o patogenu.

Podezřele mnoho mrtvých kosů. Právě toho si loni v létě všímala veřejnost, přičemž nyní ornitologo­vé potvrzují kosí úbytek. Dle parazitolo­gů je na vině virus Usutu. Pomoci s jeho monitorová­ním mohou i sami občané v projektu takzvané občanské vědy.

 ?? FOTO PARAZITOLO­GICKÝ ÚSTAV AV ČR – VÁCLAV HÖNIG ?? Ptačí krev. Odběr vzorku krve trvá u kosa černého dvě minuty, pak je pták opět vypuštěn na svobodu.
FOTO PARAZITOLO­GICKÝ ÚSTAV AV ČR – VÁCLAV HÖNIG Ptačí krev. Odběr vzorku krve trvá u kosa černého dvě minuty, pak je pták opět vypuštěn na svobodu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia