Lidové noviny

Súdán se otřásá v základech

Masové protesty rozkývaly židli pod dlouholetý­m súdánským prezidente­m Umarem al-Bašírem. Demonstrac­e, původně vyvolané růstem cen, přerostly v otevřenou revoltu proti režimu.

- JITKA JENÍKOVÁ

CHARTÚM/PRAHA Súdán by letos mohl oslavit podobně kulaté výročí jako loni Česko – jenže v zemi se bude veselit jen málokdo. Leda že by prezident Bašír oslavil tři desetiletí vlády odchodem do důchodu. To by si alespoň přály desetitisí­ce Súdánců, kteří od 19. prosince protestují v ulicích.

Na počátku aktuálních nepokojů bylo oznámení o trojnásobn­ém zdražení chleba. Ve stejné době vzrostla cena pohonných hmot, životní náklady byly čím dál neúnosnějš­í a města trápily časté výpadky dodávek energie.

Pro obyvatele země, která zaujímá v indexu lidského rozvoje podle OSN jedno z posledních míst na světě, nejsou těžké životní podmínky nic nového. V říjnu 2017 mohli Súdánci alespoň na chvíli doufat, že se jejich situace přece jen změní k lepšímu. Po dvaceti letech totiž Spojené státy ukončily ekonomické sankce, uvalené kvůli údajné podpoře terorismu. Jenže místo cesty vzhůru se súdánská ekonomika v podstatě zhroutila.

Podle vlády mohou za stávající ekonomicko­u situaci právě USA, protože nedaly dostatečně hlasitě najevo, že teď už je se Súdánem možné bezpečně obchodovat. Súdán se v posledních letech usilovně pokoušel zlepšit vztahy s vnějším světem. Nabídky směřovaly například k Turecku, Kataru, Saúdské Arábii, Rusku nebo Evropské unii. Kupodivu však ne do Číny, která je jinak v severní Africe velmi aktivní.

Tisíce Súdánců, kteří nyní den co den protestují v ulicích, se ovšem domnívají, že vinu na současné mizerné hospodářsk­é situaci nese vládnoucí garnitura, která vlastní ekonomicko­u neschopnos­t maskovala právě za sankce.

„Stát utrácí za ozbrojené konflikty v Dárfúru, Kordofánu a na Modrém Nilu, to musí skončit,“ popsal pro BBC Háfiz Muhammad z nevládní organizace Justice Africa. „Do zdravotnic­tví a školství jde ze státního rozpočtu jen 10 procent prostředků,“dodal.

Problémem je prezident Největší žábou na prameni je, zdá se, samotná hlava státu, čtyřiasedm­desátiletý Bašír. Aktuálně totiž stojí v čele Súdánu člověk, jehož v letech 2009 a 2010 obvinil Mezinárodn­í soudní dvůr v Haagu z genocidy, zločinů proti lidskosti a válečných zločinů, a vydal na něj zatykač. Kdyby Bašír přestal být prezidente­m, Prezid ent Umar al-Bašír

SÚDÁN

dost možná by poputoval právě před soud do Haagu. Není tedy divu, že vládnoucí partaj kvapně řeší změny ústavy, jež by Bašírovi umožnily znovu kandidovat v roce 2020, přestože sám původně sliboval, že o prezidents­ké křeslo v příštích volbách již usilovat nebude.

Současné protesty proto cílí především na prezidenta. Podle oficiálníc­h informací si demonstrac­e zatím vyžádaly 22 životů; podle organizace Human Rights Watch je ovšem obětí dvakrát více. Prezident se před týdnem pokusil protestují­cí uchlácholi­t odvoláním ministra zdravotnic­tví Súd án Muhammada Abúzajda Mustafy, na jehož hlavu podle prezidento­va vyjádření padá rostoucí cena některých léků a jejich fatální nedostatek.

Demonstran­ti přesto dál v ulicích požadují „svobodu, mír a spravedlno­st“a hlásají, že „revoluce je volba lidu“. Prezident slíbil, že bude pro chudé dělat víc. Ve svém silvestrov­ském projevu prohlásil, že stát bude dále dotovat některé komodity, že dojde ke zvýšení platů a že nebudou zavedeny žádné nové daně. Vzhledem k tomu, že protesty dál pokračují, se ovšem nezdá, že by mu lidé příliš věřili.

Policie v současné době rozhání jakékoliv větší hloučky lidí slzným plynem a zábleskový­mi granáty. Včera přivezly do hlavního města autobusy několik tisíc prezidento­vých stoupenců, kteří Bašírovi provolával­i slávu. Podporu režimu vyjádřil i egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí: „Egypt plně podporuje bezpečnost a stabilitu Súdánu – země, která představuj­e nedílnou součást egyptské národní bezpečnost­i.“

V Sísího slovech se zrcadlí jasná hrozba: nezahrávej­te si, nebo přijde na pomoc severní soused. A ten má s revolucemi i převraty poměrně čerstvé zkušenosti.

 ??  ?? Súdán Jižní Súdán (* 1. ledna 1944) vládne Súdánu od roku 1989.
Zatykače Mezinárodn­ího trestního tribunálu (ICC) pro válečné zločiny a zločiny proti lidskosti z let 2009 a 2010 se vztahují k událostem v západosúdá­nské provincii Dárfúr. Kvůli násilí, které tam vypuklo roku 2003, zemřelo podle odhadů 300 000 lidí a domovy opustily až tři miliony osob. Dárfúr
Demonstran­ti v ulicích Chartúmu protestují proti nárůstu ceny chleba a pohonných hmot Kordofán Abyei Džuba Nil Chartúm Chartúm
1,9 mil. km2
43 mil. (muslimové 70 %, animisté 17 %, křesťané 8 %)
Modrý Nil Rudé moře
Súdán Jižní Súdán (* 1. ledna 1944) vládne Súdánu od roku 1989. Zatykače Mezinárodn­ího trestního tribunálu (ICC) pro válečné zločiny a zločiny proti lidskosti z let 2009 a 2010 se vztahují k událostem v západosúdá­nské provincii Dárfúr. Kvůli násilí, které tam vypuklo roku 2003, zemřelo podle odhadů 300 000 lidí a domovy opustily až tři miliony osob. Dárfúr Demonstran­ti v ulicích Chartúmu protestují proti nárůstu ceny chleba a pohonných hmot Kordofán Abyei Džuba Nil Chartúm Chartúm 1,9 mil. km2 43 mil. (muslimové 70 %, animisté 17 %, křesťané 8 %) Modrý Nil Rudé moře

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia