Lidové noviny

Ostré lokty v boji o eurokřesla

Ve volbách do Evropského parlamentu nejde jen o ideje. Hraje se i o 38 milionů korun na asistenty

- MARTIN SHABU

PRAHA Strčil do spolustran­íka a ještě ho tituloval vulgárním výrazem. Konflikty, na jaké LN narazily při sestavován­í kandidátek pro volby do Evropského parlamentu, se nevyhýbají ani Pirátům.

Očekává se přitom, že strana, jež se před pěti lety do europarlam­entu těsně nedostala, by letos mohla spolu s ODS a ANO získat nejvíce z celkem 21 mandátů, které v květnu voliči rozdělí.

Prosincová roztržka pirátského místopředs­edy Mikuláše Peksy s dalším uchazečem o místo na kandidátce do evropských voleb Giuseppem Maiellem dokládá, o jak lukrativní posty se hraje. Politikům totiž umožňují vybudovat si pevnou stranickou síť. „Můžete perfektně chystat prakticky jakoukoli kampaň, třeba i na prezidenta,“přiblížil LN politik, který pět let ve funkci europoslan­ce strávil.

Unijní instituce proplácí kromě čistého platu poslance v přepočtu budou Češi vybírat ve volbách, které se konají 24. a 25. května 2019 172 tisíc korun i štědré příspěvky na provoz. Politik si může nechat měsíčně posílat také 628 tisíc korun na asistenty. Záleží na něm, zda si vezme jednoho, anebo bude mít více, ale hůře honorovaný­ch pomocníků.

Bývá častým jevem, že politici platí z peněz EU své stranické kolegy, čímž získávají větší vliv doma. Jen na asistenty tak může europoslan­ec utratit za pětileté období 38 milionů korun. A to není vše. Náleží mu i měsíční příspěvek na chod kanceláře ve výši 113 tisíc korun.

Piráti si ideální sestavu pro eurovolby zvolí o víkendu. Za týden zasedne i výkonná rada ODS, aby vybrala jména na kandidátku za jejím lídrem Janem Zahradilem. U ANO je zatím situace nejasná. Premiér Andrej Babiš se pouze nechal slyšet, že by v roli jedničky rád viděl europoslan­kyni Ditu Charanzovo­u.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia