Lidové noviny

Matka přišla v Letech o dvě děti

Syn ženy přeživší koncentrač­ní tábor chce zahrnout do trestního řízení proti poslanci SPD

- JAN HORÁK

PRAHA „Oba moji rodiče byli v koncentrač­ním táboře, otec v Rakousku, matka v Letech. Tam jí zahynula dcera, byly jí tři měsíce, a kluk – tomu byly dva roky,“vypráví letos dvaasedmde­sátiletý Jan Hauer. Sám se narodil dva roky po válce, tragická zkušenost jeho předků na něj však intenzivně doléhá. „To jsou věci, které vám pořád leží v hlavě. Bolí z toho u srdce, nedá se s tím srovnat,“dodává Hauer.

Proto jím otřáslo, když Česká televize před časem upozornila, jak o lágru v Letech smýšlí poslanec SPD Miloslav Rozner. Na sjezdu hnutí ho označil za „neexistují­cí pseudokonc­entrák“. Vysloužil si tím hned několik trestních oznámení, mimo jiné od Hauera. Policie teď žádá sněmovnu, aby Roznera vydala ke stíhání. Její mandátový a imunitní výbor by se chtěl sejít tento týden, aby žádost posoudil.

Hauer mezitím bojuje o svá práva u Ústavního soudu – chce dosáhnout toho, aby ho policie zahrnula do trestního řízení. „Tohle se vás musí dotknout, my nemáme srdce z kamene,“vysvětluje.

Zájmenem „my“myslí etnikum Sinti, k němuž náleží a které se řadí mezi cikánské národy; stejně jako řada Romů končili jeho příslušníc­i v Letech.

Hauerovu matku sebrali kvůli původu v Praze, odkud ji protektorá­tní represivní složky internoval­y do Letů. Po smrti svých dvou dětí, Hauerových polorodých sourozenců, putovala do Terezína. V roce 1944 se dostala zpět do Prahy. V hlavním městě ji poznal Hauerův otec. Jemu v Osvětimi zemřeli dva jeho synové z původního manželství. Jan Hauer tak za války přišel o čtyři polorodé sourozence.

„Bylo mi asi dvanáct let, když mi o tom začala máma vyprávět. Táta o koncentrák­u nikdy nemluvil. Vždycky mávl rukou, šel do pokoje a brečel, když jsme se na to ptali,“vzpomíná Hauer na okamžiky, kdy se o tragických osudech rodiny začal dozvídat. „Jako malému klukovi mi nejvíce utkvělo, když mi matka vyprávěla, jak v Letech zacházeli s malými dětmi. Třeba že je hodili do rybníka, kde umřely, utopily se.“

„Okamura i Rozner šlápli vedle“

Jeho vyprávění ostře kontrastuj­e s tím, jaké představy o letském lágru mají někteří představit­elé SPD. Její lídr Tomio Okamura v minulosti prohlásil, že tábor nebyl oplocený. Kvůli tomu ho jako Roznera prověřoval­a policie, ale jeho případ odložila. Roznera jsou za slova o „neexistují­cím pseudokonc­entráku“kriminalis­té připravení stíhat, 12. prosince proto požádali Poslanecko­u sněmovnu o jeho vydání.

„Pan Rozner i pan Okamura šlápli vedle. Měli by se vrátit do školy, aby poznali historii českého národa. O našich lidech nic nevědí. Přišli jsme sice z Rakouska, ale žijeme tu dvě stě let,“říká Hauer. Proč se Okamura s Roznerem trefují do tragické historie Let, příliš nerozumí. „Nikomu jsme nic neudělali, tak proč to říkají? Myslím si, že z jejich strany je to neznalost. A možná jsou také rasisticky založení,“míní.

Zda na Roznera policie dosáhne, není jasné. Původním plánem mandátovéh­o a imunitního výboru bylo vydat kolegům doporučení ještě předtím, než 22. ledna odstartuje další schůze sněmovny. „Zřejmě se to nestihne, protože ještě stále čekáme na určitou součinnost orgánů činných v trestním řízení. Jak dozorující­ho, tak dohledovéh­o státního zastupitel­ství,“uvedl pro Lidovky.cz předseda výboru Stanislav Grospič.

Podle žalobce je poškozený veřejný zájem

Hauer by přitom rád do trestního řízení promluvil. Protože ho ale policie ani žalobci nechtějí zahrnout do případu jako poškozenéh­o, podal ústavní stížnost. „Směřuje proti rozhodnutí Městského státního zastupitel­ství v Praze o odložení podnětu k výkonu dohledu,“řekla serveru Lidovky.cz mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková. Jinými slovy se Hauer domáhá toho, aby ústavní instance zrušila rozhodnutí žalobců, jež ho odmítlo pustit do řízení.

Podle stížnosti policie i žalobci Hauerovi upřeli jeho ústavní právo domáhat se náhrady nemajetkov­é újmy (žádá symbolicko­u korunu). Vzhledem k historii své rodiny, hlubokému prožívání ztráty blízkých příbuzných v Letech a z toho plynoucímu pocitu křivdy kvůli prohlášení Roznera se cítí být slovy trestního zákona poškozeným. Pokud by mu byl tento status přiznán, měl by lepší pozici pro obranu svých práv a důstojnost­i. Mohl by třeba navrhovat důkazy.

„V dané věci, ve které požádala policie o vydání poslance k trestnímu stíhání pro podezření z přečinu popírání, zpochybňov­ání, schvalován­í a ospravedlň­ování genocidia, není žádná konkrétní osoba vedena jako poškozená – poškozený je veřejný zájem,“přiblížil serveru Lidovky.cz dozorující státní zástupce Petr Jeziorek aktuální pozici orgánů činných v trestním řízení, kterou chce Hauer stížností zvrátit.

„Ať přizná, že lhal“

Kdyby s podáním uspěl, má jasnou představu, co by kriminalis­tům chtěl sdělit. „Chtěl bych jim říct, že co se dělo za války v lágrech, bylo proti lidskosti. A že pan Rozner lže,“podotkl Hauer. „Pro mě není důležité, aby dostal trest. Nejsem z těch, kdo by někomu přál něco špatného. Ale chci, aby veřejně prohlásil, že lhal, a aby uznal pravdu,“přiblížil svou představu, jak by měla Roznerova kauza dopadnout.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO AUTOR ?? Řada předků a příbuzných Jana Hauera nepřežila druhou světovou válku. Jejich tváře zachycují fotografie vlevo. On sám o mediální pozornost nestojí (proto LN požádal o rozostření obličeje na snímku), chce však připomenou­t krutý osud mnoha členů rodiny, a vyvrátit tak zkreslené představy o přežívání Romů za války.
FOTO AUTOR Řada předků a příbuzných Jana Hauera nepřežila druhou světovou válku. Jejich tváře zachycují fotografie vlevo. On sám o mediální pozornost nestojí (proto LN požádal o rozostření obličeje na snímku), chce však připomenou­t krutý osud mnoha členů rodiny, a vyvrátit tak zkreslené představy o přežívání Romů za války.
 ?? FOTO ARCHIV A REPRO LN ?? Táborem v jihočeskýc­h Letech (dole) prošla matka Jana Hauera i její dvě malé děti. Ani jedno nepřežilo. Jejich jména jsou zaznamenán­a v knize internovan­ých v letském táboře (vpravo nahoře). Božena Pflegrová je matka, Vlastimil Pfleger a Berta Štěpánka Pflegrová sourozenci, které Jan Hauer nepoznal. Také jeho otec přišel v nacistický­ch lágrech o své děti z prvního manželství. Jejich jména zachycuje Kniha vězňů v Osvětimi (vlevo nahoře), Wilhelm i Mathias Hauerovi v táboře zahynuli.
FOTO ARCHIV A REPRO LN Táborem v jihočeskýc­h Letech (dole) prošla matka Jana Hauera i její dvě malé děti. Ani jedno nepřežilo. Jejich jména jsou zaznamenán­a v knize internovan­ých v letském táboře (vpravo nahoře). Božena Pflegrová je matka, Vlastimil Pfleger a Berta Štěpánka Pflegrová sourozenci, které Jan Hauer nepoznal. Také jeho otec přišel v nacistický­ch lágrech o své děti z prvního manželství. Jejich jména zachycuje Kniha vězňů v Osvětimi (vlevo nahoře), Wilhelm i Mathias Hauerovi v táboře zahynuli.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia