Lidové noviny

Ve sněmovně končím, ohlásil Chovanec

-

PLZEŇ Bývalý ministr vnitra a někdejší úřadující předseda ČSSD Milan Chovanec se vzdá poslanecké­ho mandátu. Ze sněmovny chce odejít do konce března. Řekl to včera v Plzni na krajském sjezdu strany, kde zároveň obhájil své místo v čele plzeňské krajské ČSSD. Nesouhlasí totiž s účastí sociálních demokratů ve vládě s hnutím ANO.

Chovanec vládní angažmá své strany kritizoval dlouhodobě a včera v ČT řekl, že se rozhodl po zralé úvaze. „Nechci ve své podstatě kazit integritu klubu sociální demokracie, protože já se opravdu neumím radovat z toho, že vládneme s ANO, a myslím si, že je lépe odejít,“uvedl.

Chovanec loni v létě nevyslovil současnému kabinetu důvěru s odvoláním na své svědomí. Prohlásil tehdy, že sociální demokracie má ve vládě s ANO hrát nedůstojno­u roli fíkového listu.

Předsedu své strany Jana Hamáčka Chovanec o svém závěru informoval před Vánoci. Jeho stranický šéf tento krok respektuje a rozumí mu. Chovanec podle něj nechce štěpit poslanecký klub tím, že nesouhlasí s účastní ČSSD v menšinové vládě. Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš odmítl věc komentovat jako vnitřní záležitost ČSSD.

Šéf poslanecké­ho klubu Jan Chvojka je rád, že Chovanec bude pro sociální demokracii dál pracovat jako předseda krajské organizace v Plzni.

Teď jde hlavně o zdraví Chovanec chce z parlamentu odejít po sjezdu ČSSD, který bude na začátku března v Hradci Králové. Po odchodu ze sněmovny se chce několik měsíců věnovat sám sobě, zejména svému zhoršenému zdraví, uvedl na Facebooku. „Svůj další život nevidím ve vrcholové politice,“dodal.

Podle webu Volby.cz by měl Chovance ve sněmovně nahradit starosta Stříbra a bývalý dlouholetý poslanec Václav Votava. Ten včera řekl, že se zatím nerozhodl, jestli funkci poslance přijme.

Osmačtyřic­etiletý Chovanec je plzeňský rodák, vystudoval bakalářský obor na Právnické fakultě Západočesk­é univerzity v Plzni. Členem ČSSD je od roku 1997. V roce 2017 působil jako úřadující předseda ČSSD po rezignaci tehdejšího předsedy Bohuslava Sobotky. V jeho vládě byl mistrem vnitra, před tím také hejtmanem Plzeňského kraje. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia