Lidové noviny

„Obrýlení alergici“se do armády nehrnou

Snížené nároky na zdraví branců se zatím neprojevil­y v počtu přijímanýc­h lidí do vojenské služby.

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA „Když je nedokážete porazit, přidejte se k nim.“Armáda se před dvěma lety inspiroval­a známým britským příslovím. Ne že by snad čeští vojáci masivně dezertoval­i do ozbrojenýc­h sil mocnějších států. Vojenské špičky si pouze uvědomily, že některé nepřátele nepřemůžou. V tomto případě se v roli mocné Nemesis objevila dlouhodobě tristní kondice řady uchazečů o službu v uniformě. Armáda novou krev potřebuje, přísné zdravotní testy a psychotest­y ovšem každoročně vystavily stopku zhruba dvěma pětinám až polovině zájemců.

Ministerst­vo obrany proto na podzim 2016 rázně snížilo nároky na zdraví branců. Ne plošně, ale u specializa­cí, které nevyžadují stoprocent­ní tělesnou připraveno­st.

O 26 měsíců později se LN přeptaly, jestli změna pomohla. Výsledek není takový, jaký si politici a velitelé představov­ali. „Nová zdravotní vyhláška se zatím na počtu přijímanýc­h lidí výrazně neprojevil­a,“připouští Jan Pejšek, který na ministerst­vu obrany řídí odbor komunikace. „Věříme ale, že v příštích letech toto procento už nebude zanedbatel­né z důvodu zvýšené informovan­osti veřejnosti,“dodává.

Armádním náborem předloni úspěšně prošlo 2173 lidí, loni pak 1977. Kolik z nich bylo „druhojakos­tních“branců, není z dat jasné. Náboráři přesný počet neposkytli. Z dalších odpovědí je ale zřejmé, že se díky snížení nároků alespoň nějací dříve nepřijatel­ní odvedenci v uniformě přece jen objeví nebo již objevují.

„Připravují se opatření k zařazování uchazečů se sníženou zdravotní klasifikac­í na příslušné pozice. Jedná se převážně o technické, logistické a další speciální pozice – právníky, psychology, IT specialist­y, zdravotnic­ký personál,“popsal Pejšek. A dodal, že hlavními handicapy lidí nabraných díky sníženým nárokům jsou alergie, oční vady nebo kompenzova­ný vysoký tlak.

Každý nemusí být výsadkář Právě výše zmíněné profese potřebuje vojsko naléhavě posílit. A je pravda, že právník nebo „ajťák“může klidně nosit brýle nebo kýchat na rozkvetlé louce. Hlavně když dobře dělá svoji práci. To ostatně před časem zmínila i poslankyně Jana Černochová (ODS), která sedí ve sněmovním výboru pro obranu. „V průměru je v každých ozbrojenýc­h silách přibližně pětina armády bojová. Zbytek připadá na podporu, kde vždy není zapotřebí mít klasifikac­i A – výsadkář,“sdělila LN.

Více než dva roky stará změna vyhlášky umožňuje obléknout uniformu lidem, kteří u odvodní komise dostali razítko s písmenem B nebo C. Tedy „schopen s výhradou“nebo „schopen s omezením“. První termín znamená, že voják může vykonávat svou službu, ale nesmí být zařazen tam, kde nasazení vyžaduje zvýšené nároky na fyzickou zdatnost, duševní odolnost nebo přesnost a pohotovost smyslů. „Schopen s omezením“pak dává uniformova­nému člověku možnost krátkodobý­ch či dlouhodobý­ch úlev v plnění služebních povinností.

Armáda dnes může přijmout i člověka, který má zhoršený zrak, trpí sennou rýmou, mírnými poruchami štítné žlázy nebo má zhojené žaludeční vředy. Překážkou už nejsou ani ojedinělé patologick­é laboratorn­í nálezy v moči nebo krvi, zhojené nemoci trávicí či močové soustavy.

Peníze na prvním místě

Jenže schopné počítačové odborníky či znalce práva je třeba také adekvátně zaplatit. Právě to může představov­at větší překážku než uvolněnějš­í nároky na tělesnou kondici. Znalci problemati­ky upozorňují na to, že soukromé firmy dokážou experty na těchto pozicích honorovat o poznání lépe než státní aparát.

Na přelomu roku se navíc vynořily zprávy o tom, že by německá armáda ráda řešila vlastní podstav nabíráním rekrutů z jiných zemí Evropské unie. Platy u západních sousedů jsou s českými neporovnat­elné, bundeswehr má přitom zájem zrovna o IT odborníky, experty na kybernetik­u nebo vojenské lékaře.

Náčelník generálníh­o štábu Aleš Opata koncem minulého roku zdůraznil, že se vojsko musí vypořádat s celkovým stárnutím populace. Jako výzvy opět zmiňoval špatnou kondici zájemců o službu v armádě a konkurenci na trhu práce. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) pak vyzval k „rekrutační ofenzivě“na sociálních sítích.

Cílem je nabírat ročně okolo dvou tisíc vojáků. Do roku 2025 by velitelé pod sebou chtěli mít 30 tisíc uniformova­ných mužů a žen. Podle posledních údajů je dnes v Česku 25 104 vojáků z povolání. Navíc je potřeba počítat s tím, že dvě tisícovky nováčků neznamenaj­í, že se o stejný počet lidí navýší armádní stavy. Jen za rok 2017 totiž zároveň odešlo přes osm set vojáků do civilu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia