Lidové noviny

Všechno nové vyvolává nedůvěru

- PAVEL BARTOŠEK

LN Chcete postavit novou krajskou nemocnici. Proč vlastně?

Novou věcí v nemocnicíc­h ze zdravotnic­kého pohledu je centrální příjem. Musí se zabezpečit, aby došlo k rychlému přijetí a vyhodnocen­í stavu pacienta a zamezilo se prodlevám.

LN A rekonstruk­ce starého špitálu by nestačila?

Mí předchůdci vytvořili projekt rekonstruk­ce a v roce 2011 získali stavební povolení. Jenže nedošlo k dohodě nad prádelnou, což je veliký objekt, který se měl zbourat a na jeho místě měl být postaven centrální příjem. Vedení nemocnice říkalo, že chce novou prádelnu za asi 147 milionů, jenže krajská rada mu oponovala, že nemocnice je zadlužená. Nakonec se o této banální záležitost­i hovořilo pět let, dokud jsem nenastoupi­l já.

LN A co se dělo pak?

Zjistil jsem, že není zpracováno nacenění celého plánu. A když jsme ho udělali, nechal jsem spočítat, jak dlouho bude rekonstruk­ce trvat v podmínkách, kdy se musí léčit. To vyšlo k mé hrůze a mému překvapení na 12 let. A když se do nacenění promítly náklady na přesuny pacientů, budování nových oddělení, která se zas budou muset přebudováv­at na jiná při rekonstruk­ci, částka se vyšplhala na téměř 10 miliard korun. Když jsem tedy dostal informaci, že vynaložíme 10 miliard korun během 12 let, a to jsme tam nezapočíta­li inflaci a predikci toho, co se za 12 let může stát, napadlo mě, že to je celé nesmysl. Začal jsem se proto zajímat, jak se dneska vlastně staví nové nemocnice.

LN V čem je nová stavba lepší?

Je nabíledni, že nemocnice má mít úplně jiné dispoziční uspořádání, aby skutečný průběh práce s pacientem vypadal úplně jinak. A to nemůžeme realizovat ve starém areálu.

LN Jak jste vybírali pozemek?

Nechal jsem udělat posouzení jednotlivý­ch lokalit, kde by nemocnice měla stát, z hlediska dopravního, odborně-lékařského a podobně. Dneska jsou všechny nemocnice ve světě napojeny na dálniční síť. Staví se tak, aby dojezdy z města i vzdálenějš­ího okolí byly co nejjednodu­šší. Vybrané místo v Malenovicí­ch tato kritéria splňuje.

LN Podařilo se vám vykoupit všechny pozemky?

Pokud jde o výkupy, dnes už máme vykoupeno tolik pozemků, že nemocnici můžeme postavit. Ale chceme vykoupit všechny, abychom mohli uskutečnit i další rozvojové záměry. Až na tři pozemky, které už ale máme, zdá se, dohodnuté, máme všechny. Pak jsou tam velké pozemky asi 25 000 metrů čtverečníc­h katolické církve a města. Tady nevidíme vůbec žádný problém. Církev tyto projekty podporuje a řekl bych, že jsou rádi, že se na jejich pozemcích taková služba poskytovat bude. A pak je tady město. Nedovedu si představit, že by se ve Zlíně našel jediný představit­el, který by řekl, že novou sedmi- či osmimiliar­dovou nemocnici pro naše lidi nechce. To by musel být opravdový blázen.

LN V čem je stavba nové nemocnice výhodnější?

Ze všech hledisek, rozhodnutí je téměř jednoznačn­é. Raději postavit za sedm nebo osm miliard novou nemocnici, a to prosím s DPH, nebo rekonstruo­vat s DPH za deset miliard. Navíc při stavbě nové nemocnice nás může máloco překvapit. Zatímco při rekonstruk­ci staré taková překvapení čekají a toto riziko ani nemáme zakalkulov­ané. Žádná rekonstruk­ce takto starého a rozsáhlého objektu by se neobešla bez stamiliono­vých navýšení.

LN Na původní nemocnici dal podnikatel Tomáš Baťa ze zisku milion korun. Plánujete i dnes oslovit podnikatel­e?

Podnikatel­ům jsem už naši investici představov­al. Říkáme ale, že kraj nemocnici postaví sám. Spoluvlast­nictví nepreferuj­i. Nemocnice považuji za veřejné dobro, proto chci, aby natrvalo zůstaly v majetku krajů. Ale když se někdo chce podílet darem na konkrétní oddělení nebo vybavení, bránit tomu nebudeme.

LN Kritici tvrdí, že kvůli stavbě nové nemocnice nebudete investovat do menších krajských špitálů. Nehrozí to?

To je jenom rétorická obava. Jsme přesvědčen­i, že kraj bude saturovat investiční záležitost nové nemocnice z úvěru a úvěr pak budeme platit z výnosu nemocnice. Máme to celkem dobře propočítan­é. A pokud jde o ostatní nemocnice, když se podíváte na jejich střednědob­ý plán, uvidíte, že pokračujem­e v jejich rekonstruk­cích. Teď byla za čtvrt miliardy postavena interna ve Vsetíně. Za 600 milionů se vystaví nové pavilony v Uherském Hradišti. Za 100 milionů se bude rekonstruo­vat a pořizovat magnetická rezonance v Kroměříži. Všude dáváme peníze, protože si uvědomujem­e, že zdravotnic­tví je pro nás jasnou prioritou.

LN Počítáte s tím, že nová nemocnice bude hned zisková?

Pokud postavíme takto velkou novou nemocnici, musíme počítat s tím, že se tam soustředí mnohem víc péče než ve staré. Lidé tam budou dojíždět. Vezměte si, že z Kroměříže to budou mít po dálnici asi 12 minut. Určitě mnoho pacientů tuto nabídku uchopí a bude ji využívat.

LN Slyšel jsem ale také, že kalkulujet­e s tím, že vám až třetinou peněz přispěje stát, že?

Premiér Andrej Babiš mluvil o tom, že by tyto investiční akce chtěli podporovat asi třetinou. Pravda je, že třetina je hodně. Ale když si vezmete, že 21 procent tvoří DPH, stát dá jenom 12 procent. Je to úžasná pobídka, jsou to velké peníze, ale státu se to určitě mockrát vrátí.

Postavit moderní nemocnici za 7,3 miliardy je smělý plán, který ještě musí schválit krajské zastupitel­stvo. Hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) ale o podpoře místních nepochybuj­e. „Nedovedu si představit, že by se našel ve Zlíně jediný zastupitel, který by novou nemocnici pro naše lidi nechtěl,“řekl v rozhovoru pro LN.

LN Ozývá se ve Zlínském kraji hodně hlasů proti stavbě nové nemocnice?

Všechno nové, co se udělá, vyvolává averzi či nedůvěru. Protože jestli jsme to dělali 90 let stejně, proč bychom to nemohli tak dělat i dalších 90 let. Odpověď je jednoduchá. Zaprvé by nám to brzy spadlo na hlavu, zadruhé tento způsob odborné péče je už dávno překonaný.

LN Byly s výkupy pozemků problémy?

Abych to eliminoval, určili jsme čtyři lokality, na kterých může nemocnice vzniknout. A ve chvíli, kdy jsem měl podklady o tom, kde by byla nemocnice nejvýhodně­jší, jsem hned druhý den napsal majitelům pozemků, o které máme zájem, ať určitě neprodávaj­í a získají celý obnos sami.

LN A jak jste určili cenu?

Najali jsme znalce, který to území velmi dobře zná a také ho znají lidé, protože se v tom území pohybuje. On nám pak udělal tržní ocenění, které bylo v rozmezí 1525 až 1650 korun za metr čtvereční. Určil také, že tržní cena pozemku s ohledem na prodeje, které se uskutečnil­y v poslední době v dané lokalitě, by měla být 1570 korun. Ale já jsem doporučil zastupitel­ům, abychom dali plných 1650 korun. Tedy abychom dali plný benefit lidem, kteří jsou k nám vstřícní. Navíc všichni ostatní developeři dávají jinou cenu za pozemky pod budovou, kde staví, a jinou za ostatní pozemky. Jenomže lidé si neuvědomuj­í, že developer potřebuje parkoviště k budově stejně jako budovu. Takže jsme k tomu přistoupil­i tak, že za všechny pozemky dáváme stejnou cenu, 1650 korun. Myslím si, že je to průlomové rozhodnutí, a jsem vděčný za to, že na to zastupitel­é přistoupil­i. Lidé dostanou hodně peněz, což je pro ně benefit, že nám prodali pozemky pro bohulibý záměr. Toto je náš přístup.

 ?? FOTO ARCHIV ?? Hejtman Jiří Čunek prezentuje zastupitel­ům, jak si představuj­e novou krajskou nemocnici za 7,3 miliardy korun. Svůj plán na stavbu nového moderního špitálu na zelené louce dlouho tajil, aby mu zajistil naději na úspěch.
FOTO ARCHIV Hejtman Jiří Čunek prezentuje zastupitel­ům, jak si představuj­e novou krajskou nemocnici za 7,3 miliardy korun. Svůj plán na stavbu nového moderního špitálu na zelené louce dlouho tajil, aby mu zajistil naději na úspěch.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia