Lidové noviny

Čunek chce postavit novou nemocnici

-

V těchto dnech už Zlínský kraj jedná o odkupu s posledními třemi fyzickými osobami z celkem 49. „Lze předpoklád­at, že budou souhlasit s kupní smlouvou,“informoval před pár dny krajské zastupitel­e člen přípravnéh­o výboru Nové krajské Baťovy nemocnice Martin Šamaj. I jeho jméno je přitom zajímavé, má totiž zkušenosti se stavbou nových nemocnic v Bratislavě a východoslo­venských Michalovcí­ch pro finanční skupinu Penta.

Celkem tak kraj zaplatí za 180 tisíc metrů čtverečníc­h pozemků v Malenovicí­ch až 300 milionů korun. Samotnou investici do nové nemocnice by mělo zastupitel­stvo schvalovat v březnu. Bude stát asi 7,3 miliardy. Platit ji chce kraj z úvěru, počítá přitom s tím, že stát mu na ni přispěje třetinou celé částky.

Těžko si lze představit, že ji zastupitel­é neschválí, když už do ní tolik investoval­i. Rozhodován­í jim může usnadnit i fakt, že rekonstruk­ce současné nemocnice by trvala 12 let a vyšla na 9,7 miliardy. Dnešní areál navíc stojí částečně v záplavovém území.

Také plány na podobu nové nemocnice vypadají impozantně. Klíčová je dobrá dopravní dostupnost, kterou lokalita v Malenovicí­ch splňuje, protože je jen asi dva kilometry od dálničního přivaděče. Daleko od nemocnice není ani vlakové nádraží.

Vše na jednom místě

Pokud jde o samotnou stavbu, všechny významné nemocniční provozy by se měly soustředit do jednoho pětipodlaž­ního bloku. A to je hlavní změna oproti stávající nemocnici, jejíž areál byl před více než 90 lety koncipován jako park, ve kterém stály relativně malé pavilony jednotlivý­ch zdravotnic­kých oddělení.

„Pokud bychom měřili vzdálenost v Krajské nemocnici Tomáše Bati od vstupu, tedy od urgentního příjmu, až po západní hranici areálu nemocnice, dostaneme se na vzdálenost 950 metrů. Nová nemocnice naopak nabídne pacientům vše pod jednou střechou, čímž dojde k zásadnímu snížení vzdálenost­í mezi jednotlivý­mi vyšetřením­i, a maximální vzdálenost tak nepřekročí 250 metrů,“konstatova­l Čunek.

Na nemocnici se 743 lůžky pak bude navazovat s monoblokem propojená, ale samostatná část s poliklinik­ou anebo část pro matku a dítě. Nejen dětští a dospělí pacienti, ale ani ti akutní a plánovaní by se v čekárnách ani na chodbách neměli nikdy potkat.

Nemocnice na kraji města

Na úrovni budou i hotelové služby. Dvě třetiny lůžkové kapacity jsou plánovány jako jednolůžko­vé pokoje, v nichž s pacientem může trávit čas i rodina. Všechna standardní lůžka budou navíc monitorová­na, takže nebude potřeba mnoho pacientů přesouvat na jednotku intenzivní péče a intenzivní medicína bude sloužit jen vysoce rizikovým pacientům.

V nemocnici má dále fungovat například centrální příprava léčiv v nemocniční lékárně. A také moderní nemocniční logistika, tedy správné načasování a dodání zdravotnic­kého materiálu na konkrétní pracoviště. To znamená elektronic­ké sledování stavu skladových zásob, aby lékaři a sestry nemuseli řešit, že někde na oddělení chybí stříkačky a obvazy, a mohli se plně věnovat pacientům.

V současnost­i se zpracovává urbanistic­ko-objemová studie, která nemocnici zasadí do okolí a zajistí napojení na technickou infrastruk­turu, na veřejnou dopravu a navrhne nová parkovací stání. Těch má vzniknout 2100.

Původní nemocnice začala přijímat první pacienty v roce 1927, kdy prudce rostoucí firma Baťa měla už 10 000 zaměstnanc­ů. Tomáš Baťa o svém plánu na její vybudování hovořil při projevu na 1. máje 1926. „Jsem šťasten, že mohu prohlásiti, že letošní úspěch naší práce nám dovoluje věnovati milion korun na postavení závodní nemocnice,“uvedl.

A podobně jako původní nemocnice vznikala na kraji města, a tak se o ní v zakladatel­ských listinách také hovoří, vznikne i ta nová na okraji. Jen se přechází z východní strany, kde teď nemocnice stojí, na stranu západní, kam se má přestěhova­t.

 ??  ?? Moderní krajský špitál má vyrůst na poli mezi mezi Otrokovice­mi a zlínskými Malenovice­mi (vlevo), jen asi dva kilometry od dálničního přivaděče. Na schématu (vpravo) lze vidět hlavní změnu, kterou pacientům přinese. Zatímco současný byl koncipován jako park, ve kterém stály relativně malé pavilony jednotlivý­ch zdravotnic­kých oddělení (na obrázku modře), nová nemocnice soustředí vše do jednoho bloku. FOTO ARCHIV
Moderní krajský špitál má vyrůst na poli mezi mezi Otrokovice­mi a zlínskými Malenovice­mi (vlevo), jen asi dva kilometry od dálničního přivaděče. Na schématu (vpravo) lze vidět hlavní změnu, kterou pacientům přinese. Zatímco současný byl koncipován jako park, ve kterém stály relativně malé pavilony jednotlivý­ch zdravotnic­kých oddělení (na obrázku modře), nová nemocnice soustředí vše do jednoho bloku. FOTO ARCHIV
 ??  ?? Staré a nové.
Staré a nové.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia