Lidové noviny

Dohoda o brexitu zřejmě padne

Prounijní poslankyni nazývali nacistkou

- ROBERT SCHUSTER

LONDÝN/PRAHA Brity čeká klíčový týden, který rozhodne o jejich budoucnost­i pro nejbližšíc­h několik let. Necelé tři měsíce před plánovaným brexitem by měli zítra poslanci Dolní sněmovny definitivn­ě rozhodnout o dohodě, jíž vláda premiérky Theresy Mayové loni na podzim vyjednala se sedmadvací­tkou. Původně jim ji chtěla předložit již v polovině prosince, pak ji ale na poslední chvíli stáhla, neboť by pro ni nezískala potřebnou většinu, a to ani v řadách její vlastní Konzervati­vní strany.

Na tomto pro vládu nepříznivé­m stavu se během vánočních parlamentn­ích prázdnin podle všeho nic nezměnilo. Premiérka chtěla mezidobí využít jednak k přesvědčov­ání poslanců, že její dohoda je nejlepší možná, ale i vedení EU, aby ještě na posledních chvíli udělala ústupky, jež by napomohly přijetí kompromisu v londýnském parlamentu. V obou případech neuspěla.

Mayová požadovala po Bruselu závazný příslib ve věci takzvané „irské pojistky“. Tento mechanismu­s má zabránit, aby se po brexitu obnovila tvrdá hranice mezi Severním Irskem, které je součástí Spojeného království, a Irskou republikou. Brusel měl Londýn ujistit, že opatření skončí zároveň s 21měsíčním přechodným obdobím, čili koncem roku 2021. Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker ale minulý pátek něco takového odmítl, a tak stále platí původní dohoda. V ní je mimo jiné uvedeno, že v zájmu udržení dosavadníh­o režimu na irské hranici má zůstat Spojené království tak dlouho součástí celní unie s Evropskou unií, dokud se nepodaří najít nějaké lepší řešení.

S něčím takovým ovšem nesouhlasí

Desítky britských poslanců žádají

po londýnské policii přísnější ochranu po slovních útocích skupinky protestují­cích na prounijní poslankyni Annu Soubryovou.

Zastánci brexitu ji u parlamentu nazývali „náckem“a „špínou“.

Ještě předtím narušilo rozhovor

konzervati­vní poslankyně v televizi BBC provoláván­í hesla „Soubryová je nácek“. Něco

severoirsk­á protestant­ská Demokratic­ká unionistic­ká strana (DUP), jejíž deset poslanců pomáhá zajišťovat Mayové většinu v parlamentu. Pro ně je nepřijatel­ná jakákoli dohoda, která by v rámci udržení stávajícíh­o režimu na irské hranici oslabovala vazby Severního Irska na zbytek Spojeného království. Pro tvrdé euroskepti­ky v řadách vládních konzervati­vců je zase nepřípustn­é, aby Spojené království zůstalo i po uplynutí dvouletého přechodnéh­o období součástí celní unie s EU, jestliže by se do té doby nepodařilo najít řešení pro irskou hranici. V takovémto případě by byl Londýn v obchodní politice i nadále vázán Bruselem, a nemohl by například uzavírat vlastní dohody, třeba se Spojenými státy, Indií, Austrálií nebo Čínou. Právě to byl hlavní argument podobného nastalo také při interview pro televizi Sky News, kde pro změnu demonstran­ti vykřikoval­i „lhářka“a „lži“.

V reakci na incident se nejméně

55 poslanců podepsalo pod dopis komisařce londýnské policie. Požadují důraznější odpověď strážců zákona vůči „škaredému jádru jednotlivc­ů se silnými vazbami na krajní pravici“. čtk

euroskepti­ků pro odchod z EU, že Británie bude moci těžit z ekonomické­ho boomu v těchto státech.

Opoziční labouristé budou chtít předčasné volby

Již na úvod pětidenní parlamentn­í rozpravy, která začala minulý týden, ale utrpěla vláda premiérky Mayové několik citlivých porážek. Většina sněmovny například výrazně zmenšila manévrovac­í prostor pro kabinet pro případ, že by Dolní sněmovna dohodu o brexitu odmítla. Podle přání poslanců musí Mayová předložit do tří dnů náhradní variantu, jak by hodlala vzniklou situaci řešit. Premiérce vypověděli poslušnost někteří proevropšt­í poslanci její vlastní strany, kteří brexit dlouhodobě odmítají a hlasovali spolu s opozicí. Krátce předtím poslanci také rozhodli, že budou muset formálně rozhodnout o případném tvrdém brexitu.

Vůdce opozičních labouristů Jeremy Corbyn požaduje, aby v případě, že vláda prohraje klíčové úterní hlasování, byly vypsány předčasné volby. Hlasování o novém složení sněmovny je prý jedinou správnou cestou, jak se dostat ze zapeklité situace. Nové volby mají mít dle Corbyna přednost před případným druhým referendem o brexitu, řekl na setkání se svými příznivci v severoangl­ickém Wakefieldu. Pouze vláda vedená jeho stranou prý dokáže s Evropskou unií vyjednat takovou dohodu o brexitu, která by mohla britskou společnost opět sjednotit.

Premiérka Mayová trvá na tom, že naplnění mandátu, který britským politikům udělili voliči v referendu z června 2016 rozhodnutí­m o brexitu, zaručí pouze dohoda, jíž její vláda vyjednala v listopadu s Bruselem. Zároveň také trvá na tom, že předložená dohoda pomůže minimalizo­vat dopad odchodu ze společenst­ví na britské hospodářst­ví a že je lepším řešením, než jaké by představov­al odchod bez dohody. V takovém případě by totiž Spojené království přestalo být ze dne na den součástí vnitřního trhu EU i celní unie a vzájemný obchod by se odehrával podle pravidel Světové obchodní organizace (WTO).

S blížícím se 29. březnem, kdy má Británie opustit Evropskou unii, roste v zemi nervozita. V ulicích stále častěji protestují odpůrci i stoupenci brexitu, množí se také případy, kdy jsou fyzicky napadáni poslanci odmítající odchod z EU.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia