Lidové noviny

Projde Severní Makedonie i v Řecku?

- TOMÁŠ VLACH

Republika Severní Makedonie – takový by měl být nový název státu na mapě Evropy. Makedonie už změnu ratifikova­la, teď je na řadě Řecko, které za to má odblokovat svému sousedovi cestu do EU a NATO.

SKOPJE/ATÉNY Téma vztahů se severním sousedem zastínilo v Aténách všechno ostatní dění, diskutoval­o se jen o jednom: makedonský parlament schválil změnu ústavy, která mění název země z Makedonie na Severní Makedonii. Vláda v Aténách na výsledek hlasování netrpělivě čekala a je připravena odblokovat svůj nesouhlas se vstupem sousední země do EU a NATO.

Makedonský sociálněde­mokratický premiér Zoran Zaev přitom ještě v pátek několik hodin před hlasováním nevěděl, jestli ústavní změna projde. Musel získat kvalifikov­anou většinu, poslanci nacionalis­ticky naladěné hlavní opoziční strany VMRO-DPMNE ale byli ostře proti.

Vládě pomohly dvě politické strany etnických Albánců, kteří v zemi tvoří čtvrtinu obyvatelst­va. Aliance pro Albánce a hnutí Besa přišly s řadou požadavků, včetně zavedení albánského jazyka jako úředního. Nakonec se dospělo ke kompromisu a ruku pro zákon zvedlo 81 ze 120 poslanců.

„Hořkost necháváme v minulosti a teď se hrdě díváme dopředu,“komentoval přijetí zákona Zaev. Během hlasování před parlamente­m demonstrov­alo několik tisíc odpůrců dohody a 81 poslanců, kteří hlasovali pro, dostalo kvůli kolujícím výhrůžkám policejní ochranu. Odhlasovan­á ústavní změna totiž citelně rozděluje společnost a dlouhodobě se proti ní vymezuje i prezident Ďorge Ivanov: „Dělá tečku za Makedonsko­u republikou jakou známe, a právně likviduje makedonský národ,“řekl o novém názvu.

Spor s Řeckem má kořeny už v roce 1945, kdy název Lidová republika Makedonie dostala země v rámci jugoslávsk­é federace. Po rozpadu Jugoslávie v roce 1991 vznikla Republika Makedonie, Řecko ale takové pojmenován­í vnímalo jako skrytý nárok na svou stejnojmen­nou provincii na severu země.

OSN Makedonii přijalo pod zkratkou FYROM (Bývalá jugoslávsk­á republika Makedonie), Atény pak Makedonii zablokoval­y cestu ke členství v EU a NATO.

Mírnit vzájemné napětí se daří od prosince 2016, kdy sociální demokraté zvítězili ve volbách a přerušili desetileté období vlády VMRO-DPMNE. Jedním z prvních kroků bylo přejmenová­ní letiště v metropoli Skopje a hlavního dálničního tahu směrem do Řecka, které předchozí kabinet původně pojmenoval po antickém vojevůdci Alexandru Velikém (Makedonské­m), jehož si obě země nárokují. V červnu se pak vlády obou zemí dohodly na změně názvu Makedonie a navázání normálních sousedskýc­h vztahů. Smlouvu ale musí ratifikova­t parlamenty – makedonský tak učinil poprvé už v říjnu a minulý týden hlasování dokončil, řecký rozhodován­í teprve čeká.

Skončili už dva ministři

V Řecku je spor o Makedonii otázkou velmi citlivou, kvůli níž demonstruj­í tisíce lidí a dva ministři už rezignoval­i na své posty. V říjnu to byl hlavní vyjednavač a ministr zahraničí Nikos Kotzias poté, co se přímo na jednání kabinetu pohádal s kolegou z obrany Panosem Kammenosem. Ten ho následoval včera, když se kvůli rozhodnutí parlamentu ve Skopji rozhodl vystoupit i se svou stranou Nezávislí Řekové (ANEL) z koalice. „Otázka Makedonie mi však nedovolí nevzdat se svého postu,“prohlásil Kammenos.

Ve 300členném řeckém parlamentu měla dosud koalice 153 hlasů, po odchodu ANEL to bude o sedm méně. Řecký premiér Alexis Tsipras je přesvědčen, že potřebnou většinu sežene, podle řeckého webu Ekathimeri­ni by ale mohlo stačit i 120 hlasů, pokud by se někteří z poslanců zdrželi hlasování.

Dohoda Makedonie s Řeckem odráží také globální rozložení sil. Jednoznačn­ě pro jsou EU, Spojené státy a NATO. Naopak proti se staví Rusko, které se stále snaží rozšířit vliv na Balkáně a změnu názvu Makedonie vnímá jako diplomatic­kou porážku. „Je to otevřené porušení všech norem, z právního i morálního hlediska,“uvedla už po prvním, říjnovém hlasování parlamentu ve Skopji ruská diplomacie.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Ne změně názvu. Demonstran­ti ve Skopji mávají historicko­u vlajkou Makedonie, aby tak vyjádřili nesouhlas s přejmenová­ním své země.
FOTO PROFIMEDIA Ne změně názvu. Demonstran­ti ve Skopji mávají historicko­u vlajkou Makedonie, aby tak vyjádřili nesouhlas s přejmenová­ním své země.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia