Lidové noviny

Populární lídr Zelených na východě narazil

- ROBERT SCHUSTER

BERLÍN/PRAHA Spolupředs­eda německých Zelených Robert Habeck byl v posledních měsících oblíbencem tamních sdělovacíc­h prostředků.

Svým klidným a věcným vystupován­ím na veřejnosti nebo v televizníc­h diskuzních pořadech a pragmatism­em v politické praxi se lišil od řady svých předchůdců. I díky tomu zřejmě ekologická strana v posledních měsících překonával­a v průzkumech veřejného mínění jednu metu za druhou. Mnohde dokonce již předstihla sociální demokraty (SPD) jakožto hlavní politické uskupení na německé levici. V některých komentáříc­h byl 49letý Habeck také označován za možného prvního kancléře za Zelené, pokud by se aktuální popularita strany promítla i do konkrétníc­h volebních výsledků.

Teď ale učinil jindy rozvážný Habeck, který byl původně spisovatel­em a překladate­lem, možná první velkou chybu. „Uděláme všechno pro to, aby se Durynsko stalo otevřenou, svobodnou, liberální, ekologicko­u a demokratic­kou zemí,“uvedl šéf Zelených minulou neděli v krátkém videoklipu, který uveřejnil na svých internetov­ých stránkách a účtech na sociálních sítích. Chtěl tím podle svých slov podpořit své kolegy v této východoněm­ecké spolkové zemi, kde se bude letos na podzim volit nový parlament. Jenomže jim ale prokázal medvědí službu, neboť svým příspěvkem vyvolal bouři nevole. Kritici mu od té doby vyčítají leccos – počínaje tím, že si údajně nevšiml, že Durynsko již dávno demokratic­kou zemí je, až po skutečnost, že to jsou právě jeho Zelení, kteří se od roku 2014 podílejí spolu s postkomuni­stickou Levicí a sociálními demokraty na tamní vládě.

Byly to i zmíněné negativní reakce, které vedly Habecka zkraje minulého týdne k radikálním­u kroku, když oznámil, že se zcela stahuje ze sociálních sítí a ruší své účty na Facebooku a Twitteru. „Po bezesné noci jsem dospěl k názoru, že Twitter mě začal ovlivňovat. Z toho musí plynout závěry a ten, pro který jsem se rozhodl já, říká, že svůj účet smažu,“uvedl politik v oficiálním prohlášení.

Diktatura v Bavorsku?

„Twitter je velmi tvrdé médium, kde dochází k rozdělován­í lidí a polarizaci společnost­i,“dodal šéf německých Zelených.

Jako další důvod, proč se rozhodl přestat vystupovat na sociálních sítích, doplnil nedávný případ, kdy dílem počítačové­ho hackera unikly na veřejnost citlivé osobní informace řady veřejně známých osobností, včetně politiků. Právě Habeck patřil k těm, o nichž se dostalo na veřejnost nejvíc informací. Hacker se dokázal nabourat do jeho Facebooku a získat tak informace o Habeckovýc­h rodinných příslušníc­ích, včetně fotografií nebo soukromých zpráv.

Předvolebn­í video v Durynsku nebylo prvním případem, kdy šéf Zelených na sociálních sítích rychleji psal, než svá slova domyslel do všech důsledků. Již před loňskými zemskými volbami v Bavorsku například vyzval voliče prostředni­ctvím Twitteru, aby se zasloužili o „návrat demokracie do Bavorska“. Tím měl na mysli skutečnost, že v této zemi vládli křesťanští sociálové (CSU) desítky let bez koaličního partnera, přičemž jeho poselství mohlo vyvolat dojem, jako by Bavorsko bylo nějakou diktaturou. Za to se tehdy omluvil se slovy, že svůj výrok inzerce prý vypustil „v zápalu předvolebn­ího boje“.

Pro Habecka i samotné Zelené je situace s nepovedený­m videoklipe­m o to choulostiv­ější, že letos na podzim se vedle zmíněného Durynska bude volit v dalších dvou východoněm­eckých spolkových zemích, a to v Braniborsk­u a Sasku. Zelení zde chtějí překonat dlouhodobý trend, kdy se jim ve východoněm­eckých regionech dosud nedařilo, neboť například s požadavky na ukončení těžby hnědého uhlí v Lužici či rozšiřován­í větrníků narážejí na většinový odpor tamních obyvatel. Kromě toho reagují východoněm­ečtí voliči tradičně také citlivě, pokud mají pocit, že politici, kteří jsou původně ze západní části země, se k nim chovají arogantně, případně je nepovažují za dostatečně vyspělé. Když například v polovině 90. let prohlásil vrcholný představit­el německých liberálů (FDP), že jeho strana je od toho, aby prosazoval­a zájmy „lidí s lepšími příjmy“, tak ji to v nových spolkových zemích politicky téměř zlikvidova­lo. Trvalo dlouho, než se dokázali zbavit negativní nálepky „strany pro bohaté“.

Nový rok nezačal pro německé Zelené úplně optimálně. Jedno špatně pochopené videoposel­ství jejich šéfa vzbudilo hlavně ve východní části země řadu negativníc­h emocí. Přitom právě tam proběhnou na podzim troje regionální volby.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia