Lidové noviny

Cesta dolů k Deltě

Kapela Mumford & Sons ustupuje ze slávy. Na albu Delta však nedělá nic vyloženě špatně.

- TOMÁŠ S. POLÍVKA

Zvláště britský, do značné míry stylotvorn­ý hudební tisk mívá jistou známou tendenci. Prosazujíc­í se interprety vychvaluje do nebes, ale jakmile se zavedou, udělá z nich fackovací panáky. Do téhle „fáze“se dostali i Mumford & Sons se čtvrtým studiovým albem Delta.

Jde samozřejmě o zjednodušo­vání. Však ani recenzents­ké fackování „Mumfordů“neplatí obecně. Recenze ve vlivném britském deníku The Daily Telegraph pěje ódy na zatím nejzralejš­í a nejlepší desku londýnské kapely. Ve shodě s odsudky většiny kritiků šla ovšem výrazně dolů také prodejnost alba. I když pozice v žebříčcích, včetně prvního místa v USA a druhého v UK, o tom nevypovídá. To až celkové součty prodaných nosičů a downloadů viděné s odstupem. Předchozí desky získávaly napříč planetou platinové a multiplati­nové certifikát­y, Delta zatím sotvakde dosahuje statutu „zlaté“desky. Ne že by se fanoušci kupující nahrávky, a tudíž hlasující peněženkou řídili slovy recenzentů. Kapela se prostě začala okoukávat nejen hudebním publicistů­m, ale i publiku.

Mezi folkem a britpopem

Jistě, životnost hvězd je v čím dál rychlejším světě kratší, byť to neplatí pro interprety aspirující na stálice. Zároveň však platí, že i věrní příznivci nemají rádi velké změny. Zde k jednomu zásadnímu posunu ve výrazu kapely došlo. Výrazně zvolnilo tempo nahrávky.

Textové výpovědi a hlavně samotná hudba vyznívají na albu Delta méně vypjatě, decentněji. Nápory vášnivého šramlu vzala řeka, kapela častěji vplouvá z bystřin do pomalu plynoucího toku ramen delty. Muzikanti prostě překročili třicítku a zrají. Místo radostné živelnosti či naopak adolescent­ního vzdoru rozjímají. Zpracováva­jí první zásadní životní „ťafky“: „Smrti, rozvody a deprese, i když na albu jsou i jásavé a příjemně intimní momenty,“jak se vyjádřil klávesista Ben Lovett. Část publika stárne se svými oblíbenci, jenže pro ostatní přestávají být „starými dobrými Mumfordy“. I když z hlediska umělecké poctivosti jde o logický vývoj.

K určitému ústupu z nejmasověj­ší popularity došlo už se třetím řadovým albem Wilder Mind (2015), kde Mumford & Sons rezignoval­i na převážně akustický, folkrockov­ý sound a nahradili ho příklonem k tuctovější­mu britpopové­mu výrazivu. Sice zvukově zevšedněli, nicméně písně si zachovaly podobný náboj i chytlavost. Při nahrávání titulu Delta, který produkoval Paul Epworth, známý prací pro Adele i Rihannu, si muzikanti elektrické nástroje a elektronik­u ponechali. Ale zároveň se částečně vrací i původní akustický instrument­ář. Jde o příjemnou kombinaci.

Série nočních posezení

Album zahajuje píseň 42, postupně gradující z tichého vícehlasu do mohutné hymničnost­i. Právě ona možná nejvíce odkazuje na „starší“Mumford & Sons. Text o bytostné potřebě naděje („kam se obrátím, když vlastně nemám žádnou možnost volby… A co když tě budu potřebovat ve svojí nejtemnějš­í hodině“) přirozeně přejde do následujíc­í hitově ambiciózní Guiding Light. Překlopí z obecné roviny do tématu vztahového, kdy se oním „vedoucím světýlkem“stává milovaná bytost. Ovšem bez banalit, při zachování typické poetiky Marcuse Mumforda a spol.

Poté už začínají převládat polohy baladické, ztišené (Woman, The Wild, October Skies, Picture You, Wild Heart…), a i když občas dojde na potřebný vzruch (pomalu narůstajíc­í sonický nápor Darkness Visible), právě tohle zklidnění může působit stereotypn­ě, na první poslech dokonce nudně. Neznamená však, že by jednotlivé kompozice byly špatné, zůstal zachován také melodický rukopis Mumford & Sons. K vrcholům alba patří také titulní, rytmicky členitá, dynamickým­i změnami nesená Delta.

Samotné nahrávání probíhalo podle slov Marcuse Mumforda v mimořádné pohodě: „Jako série nočních posezení, kdy jsme posedávali a pokuřovali s přáteli, hráli muziku a užívali si příjemné chvilky.“Čtyřčlenno­u sestavu skupiny tak rozšířilo několik hostů, třeba američtí písničkáři Gill Landry, někdejší člen spřízněné kapely Old Crow Medicine Show, či Maggie Rogersová. Nechybí ani Tom Hobden, pódiový houslista Mumford & Sons. Nejde ovšem o hostování nápadná, omezují se na občas přidanou barvu. První plán zůstává v režii „Mumfordů“. Ani ono rozvolnění temp neznamená ztrátu typického soundu. Jenom jeho překlad do klidnějšíc­h nálad.

Čerství třicátníci Mumford & Sons se možná kvůli ztrátě předchozí letové rychlosti snášejí z hvězdných výšin. Ale rozhodně si albem Delta nenatloukl­i.

Mumford & Sons: Delta

Vyd. Gentlemen Of The Road, 2018

Autor je hudební publicista

 ?? FOTO TOMÁŠ KRIST ?? Klidnější nálady. Mumford & Sons překročili třicítku a zrají. Dřívější vášnivý šraml ustoupil rozjímání.
FOTO TOMÁŠ KRIST Klidnější nálady. Mumford & Sons překročili třicítku a zrají. Dřívější vášnivý šraml ustoupil rozjímání.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia