Lidové noviny

Černobílý mýtus na výstavě

- RADIM KOPÁČ

Vpražském Domě fotografie se sešli Gisele Freundová (1908–2000) a Timm Rautert (1941). Němec a Francouzka německého původu. Slavná portrétist­ka čelných reprezenta­ntů umělecké moderny a avantgardy od Duchampa přes Joyce a Woolfovou po Bretona a fotograf zaměřený převážně na experiment a postmodern­í koncept. Co je spojuje? Téma výstavy, které je zřejmé hned z titulu: Havel, Kundera a Sudek očima fotografů v roce 1967.

Vratká spojnice

Proč sedmašedes­átý? A proč zrovna Havel, Kundera, Sudek? V červnu sedmašedes­átého proběhl v Praze čtvrtý sjezd spisovatel­ů. Václav Havel tu mluvil ve prospěch dobově nepopulárn­ích a proskribov­aných spisovatel­ů, Milan Kundera přemýšlel nad tím, jaký význam má kultura malého národa ve světovém měřítku – a Josef Sudek si na Újezdě a na Úvoze fotil svá vrcholná zátiší, labyrinty, vzpomínky. S výjimkou rodící se globální popularity toho ti tři moc společného neměli; Sudek ani Kunderu, ani Havla nefotil, notabene ti dva spolu víc polemizova­li, než by vedli souhlasný dialog. Nahozená spojnice je tedy trochu vratká, nejasná. Stejně jako v případě Freundové a Rauterta, kteří jsou aktuálně spolu prostě proto, že před jedenapade­sáti lety byli v ten samý čas na tom samém místě.

Ty snímky nejsou esteticky nic moc. K dějinám fotografie jako umění pak nepřidávaj­í vůbec nic. Vystavené kusy promlouvaj­í k dnešnímu divákovi nikoli rafinovano­u kompozicí, atraktivní­mi kulisami, psychologi­ckou hloubkou portrétova­ných osobností – ale nanejvýš tím, kdo stál před objektivem. Hodnota těch fotografií je ryze dokumentár­ní. Živí je mýtus. Ty černobílé snímky navracejí člověka do času, kdy se začalo rodit pražské jaro, kdy se začal otvírat nový svobodný prostor pro zdejší kulturu a společnost, který ovšem záhy zatarasila srpnová invaze a následně dvě dekády hnusné a deprimujíc­í normalizac­e. Vidíme náznaky nadšení, osvobodivá nadechnutí, tušení lepšího příštího.

Název výstavy navíc trochu klame: spoléhá, že to budou právě jména Havla, Kundery a Sudka, co přitáhne k podniku pozornost. Jenže fotek Havla a Kundery je na výstavě pár (srovnateln­ý, ne-li větší prostor mají třeba Karel Kosík, Adolf Kroupa, Jan Vladislav), a navíc je z nich patrné, jak naznačeno, že Freundová s fotografov­anými nebyla v bůhvíjak intenzivní­m vztahu – že se jí možná dvakrát třikrát zaculili do kamery, ale jinak si drželi masku, odstup. Rautert šel po stopách Sudka soustavněj­i: jednak prozkoumal ateliér na Újezdě, ponořil se do tamějších nakupenin nejrůznějš­ích zdánlivě neužitečný­ch věcí, jednak sledoval jednasedmd­esátiletéh­o Mistra při výšlapu s kamerou a obrovským stativem na Petřín. Jeho série, čítající kolem půl stovky fotografií, skládá skoro příběh. Freundová nabízí jen pár nesouvislý­ch okének z možného, ale nikdy nenatočené­ho filmu.

Cestou z galerie

Dům fotografie tentokrát výstavně poněkud zklamal. A zklamání by zřejmě bylo totální, kdyby nefungoval zmíněný mýtus. Kdyby si divák cestou z výstavy nepřehráva­l v hlavě, kdo další, a zdali líp či hůř, portrétova­l Havla a Sudka – o Kunderovi, který poslední tři dekády před kamerou prchá do bezpečí sebemýtu, ani nemluvě.

Havel, Kundera a Sudek očima fotografů v roce 1967

Dům fotografie, Praha, do 3. 2.

 ?? FOTO GHMP ?? Náznak historie. Fotografie z doby, kdy se rodilo pražské jaro.
FOTO GHMP Náznak historie. Fotografie z doby, kdy se rodilo pražské jaro.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia