Lidové noviny

Shakespear­e není žádná svátost

- IVA PŘIVŘELOVÁ

Když inscenoval Shakespear­a naposledy, herci běhali v bahně a jako postavy ztracené v lese svých sebestředn­ých tužeb se během Snu noci svatojánsk­é špinili navenek i uvnitř. Co provedl 41letý režisér Joe Hill-Gibbins se Shakespear­em tentokrát, uvidíme už zítra v pražském kině Aero v přímém přenosu historické tragédie Richard II.

LN Vaše verze dramatu o sesazení krále v roce 1399 je zkrácená na pouhých sto minut a odehrává se mezi holými šedými stěnami. Proč?

Ano, scénu tvoří jedna místnost bez oken a dveří. Všech osm herců je pořád na jevišti. Částečně nás inspiroval­a vězeňská cela, v níž Richard skončí. Tato hra má podivuhodn­é vyvrcholen­í, v klasické renesanční struktuře přichází rozuzlení těsně před koncem. Třeba v Hamletovi to je jasné, hra vrcholí, když Hamlet bojuje s Laertem a všichni zemřou. V Richardovi netradičně po všech těch bouřích politickéh­o dramatu nenásleduj­e boj a mrtvoly, ale jedna osoba a její monolog. Richard v něm přemítá, jak má dát smysl malému světu své samotky, když býval středem velkého světa plného lidí. A mluví o tom, že zalidní svou celu myšlenkami. Svým způsobem naše scéna vyjadřuje právě tohle – každý herec je jednou z jeho nešťastnýc­h myšlenek. Můžete si představov­at, že všechno, co vidíme, se odehrává v cele a v Richardově mysli.

LN Má vaše strohá scéna i další význam?

Snažíme se také ukázat, jak funguje moc, a to silně minimalist­ickým způsobem. Jádro hry tvoří přenos moci od Richarda k Bolingbrok­eovi, budoucímu králi Jindřichu IV. A když to řeknu jednoduše, pokud mezi osmi lidmi jeden z nich nosí korunu, tak proto, že těch ostatních sedm s tím souhlasí. Když Richard ztratí přízeň oněch lidí, ztratí nárok i na svou korunu. Jenže on si, v historii i ve hře, plete mytologii panovníka – tedy pocit, že je králem z boží milosti a jinak to být nemůže – s realitou moci. Ta ovšem nemá nic společného s Bohem, ale s kontrolou a řízením lidí. Což nejen v pozdním středověku znamenalo některé děsit, jiným dávat dary a udržovat je spokojené, aby vás oni udrželi králem. Richard to nechápe a chová se bez ohledu na to, jak působí na ostatní. Když mu seberou korunu, vůbec to nečeká.

LN Tím se zároveň naruší ona královská mytologie, což o několik dekád později vedlo k válce růží a nakonec k nástupu Tudorovců.

Richard II. je zajímavý i v tom, jak amorální je v porovnání s dalšími Shakespear­ovými hrami, které jsem režíroval. Není jasné, kdo je kladný, kdo záporný, kdo má pravdu, kdo ne. Většina jeho velkých tragédií existuje v rámci morálky. Třeba Macbeth poruší pravidla, dělá hrozné věci a je zničen. Tady sice vidíte, že Richard dělá chyby a chová se jako král špatně, jenže brzy pochopíte, že Bolingbrok­e není o moc lepší. Není to hra o špatném králi, kterého nahradí král spravedliv­ý a nastolí řád. Bolingbrok­e dělá na trůně stejné chyby, ne-li horší.

Shakespear­e pak v druhé půlce přehrává scény z doby Richardova panování v šílenější, přehnané verzi. Například celé drama rozpoutá to, že Richard neví, jak zacházet se sporem šlechticů, kteří se vyzvou na souboj hodem rukavic. Richard nechce, aby bojovali, když ho neposlechn­ou, vyhostí je, což se ukáže jako špatné rozhodnutí. Po převzetí vlády Bolingbrok­em přijde scéna, v níž se všichni vyzývají na souboj a hází po sobě rukavice. Jak říkal pravděpodo­bně Karl Marx, dějiny se opakují dvakrát, nejdříve jako tragédie a poté jako fraška. To se na tuhle hru hodí.

LN Jaké jiné inscenace Richarda II. vás ovlivnily? K Shakespear­ovi je těžké přijít nezatížen, když se hraje tak často.

Když jsem režíroval Sen noci svatojánsk­é, bylo docela těžké se tomu vyhnout. Tuhle hru každý v Británii musí vidět povinně snad desetkrát. Potom nedokážete vždycky říct, jestli s ní děláte něco jiného, protože ji tak interpretu­jete, nebo proto, že se chcete odlišovat. Ale Richard II. se v Anglii zas tolik neuvádí. Vím, že ho hrál David Tennant nebo Eddie Redmayne, ale nikdy jsem ho neviděl.

LN Tennant dával v inscenaci Royal Shakespear­e Company, která vyšla i na dývídýčku, dost najevo Richardovu homosexual­itu. Jaký je váš Richard?

V roce 2013 jsem režíroval Edwarda II. od Marlowa, což je podobný příběh o panovníkov­i, který vládu nezvládá a sesadí ho někdo, kdo není král. Edwardova sexualita mi v tom kusu přijde dost otevřená a hrdá, víte, že král je posedlý Gavestonem, v dlouhých proslovech nám sděluje, jak ho miluje. Ale v textu Richarda II., který je popisován jako homosexuál­ní král, toho podle mě o jeho orientaci moc není. Tak se na to nesoustřed­íme. Navíc hrát Richarda afektovaně nám s hercem Simonem Russellem Bealem připadalo jako klišé. A těch visí na Shakespear­ově díle už tolik, že máte pocit, že znáte i tu z jeho her, kterou jste nikdy neviděli. Ten staletý nános klišé musíme vyčistit, protože zakrývá, o čem jeho dramata opravdu jsou.

LN A když je vyčistíte, můžete si je ušpinit podle sebe, což jste udělal v divadle Young Vic s komediemi Něco za něco a Sen noci svatojánsk­é. V obou jste vyprávěl o ne zcela čistých touhách, po jejichž naplnění lidé jdou bez ohledu na ostatní.

Tak ty hry vidím. V britském divadle převážil jeden způsob inscenace Shakespear­ových dramat, a to zacházení s nimi v rukavičkác­h, jako by šlo o vzácný relikt. Neříkám, že ty hry musíte roztrhat a počmárat graffiti, abyste dali najevo názor. Někdy mi lidi vyčítají, že když přijde na Shakespear­a, nejsem purista, ale to je podle mě úplně špatné slovo. Shakespear­e nepsal čisté hry, je mistrem ve střídání tónu a stylu, vznešené poezie s vulgárními vtipy a fraškou. Proto si myslím, že k němu nemáme přistupova­t jako k nějaké svátosti.

LN Zítra Richarda II. ukážete světu díky cyklu přenosů NT Live. Co si o divadle v kině myslíte?

Ani nevím, ještě jsem žádné neviděl. Připadá mi to zvláštní, ohromující a nepochopit­elné, protože smysl divadelníh­o představen­í leží v tom, co se stane v určitém čase a místě, divadlo funguje díky sdílené zkušenosti lidí v sále. A teď ji budeme sdílet s lidmi mimo onu místnost všude po světě. Nedokážu si to ani představit.

Autorka je filmová publicistk­a

 ?? FOTO MARC BRENNER ?? Cela zalidněná myšlenkami. Richard II. (Simon Russell Beale) přemítá, jak má dát smysl malému světu své samotky.
FOTO MARC BRENNER Cela zalidněná myšlenkami. Richard II. (Simon Russell Beale) přemítá, jak má dát smysl malému světu své samotky.
 ?? FOTO ALMEIDA THEATRE ?? Režisér Joe Hill-Gibbins
FOTO ALMEIDA THEATRE Režisér Joe Hill-Gibbins

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia