Lidové noviny

Vstříc cirkulární ekonomice

-

Brzy tomu bude deset let, co jsem navštívil středoafri­ckou Rwandu. Ano, tu zemi, kterou v roce 1994 sežehla tak strašná etnická nenávist, že během pár měsíců zemřel až milion lidí, vesměs Tutsiů. Ale už v roce 2009, tedy jen patnáct let po genocidě a kdesi v „divokém“světě, jak celou Afriku vnímáme, si vláda vytkla zajímavé cíle: podporu vzdělávání i ekologie. A tak už tehdy nebylo povoleno dovézt do země igelitovou tašku či plastové pytlíky a vše, co jste si koupili, mířilo do papírových tašek. Chudá země igelitky zakázala roku 2008, asi jako první na světě, neboť nechtěla mít v zemi čurbes. Netušila, jak se jich zbavovat.

Na letištní kontrolu v Kigali, jejíž pracovníky zajímalo, zda si nevezu „zhoubné“igelitky, jsem si vzpomněl včera, když jsem četl na serveru iDNES.cz rozhovor s titulkem Nejlepší taška je žádná, v němž Soňa Jonášová, ředitelka Institutu cirkulární ekonomiky, obhajuje šetrnější přístup ke zdrojům a recyklaci materiálů: plastů, kovů, skla i textilu. A jak pravila, nemusíte si přeci v krámě brát ani plastovou ani papírovou tašku – stačí si nosit svoji; nežít stylem „na jedno použití“.

Nejsem zrovna ekoteroris­ta, jak by řekl Václav Klaus, ale s taškou to dělám stejně; v batohu nosím plátěnou (s logem výzkumného centra CEITEC) a ženě jsem dovezl ještě lehčí s pečetí Universitä­t Heidelberg. Jistě, je to prkotina, taškami svět nespasíme, ovšem možná to u nich začíná: stačí popřemýšle­t, kolik jednorázov­ých obalů, kelímků, plechovek, hraček, per, brček či plastových šťourátek do uší, o něž se teď v Evropě bojuje, vskutku potřebujem­e. Kolem nás je tolik odpadu (třeba nezálohova­né lahve od mléka), který zbytečně ničíme a „netočíme“.

Volají po tom i tři vědci v novém magazínu Nature. Navrhují vznik mezinárodn­í platformy, která bude sdílet data, zkušenosti i přístupy států, což má přispět ke globalizac­i tzv. cirkulární ekonomiky. O způsobu, jak minimalizo­vat ztráty materiálů a využívat je opakovaně (i u bagrů Caterpilla­r, motorů Rolls-Royce či budov!), jsme obsáhle psali v srpnu 2016 v článku Krásný nový svět... bez odpadků (LN 6. 8. 2016).

„Průmysl musí znovu promyslet přístup ke zdrojům,“píší teď experti ze Šanghaje, Londýna a Massachuse­tts. Při našem pohodlném žití zapomínáme, že se pouze ŠEST procent surovin recykluje! Navíc se má poptávka po materiálec­h kolem roku 2050 zdvojnásob­it...

Už teď každoročně vyhazuje lidstvo osm milionů tun plastového odpadu do moří a oceánů (hlavně v Asii a Africe) a příliš mnoho kovů – včetně cenných – bývá znehodnoce­no. Avšak příkladem hodným následován­í je dle výzvy promyšlený světový cyklus hliníku, který přináší až třetinové znovuvyuži­tí.

Změna myšlení nebude snadná: paní Jonášové se Češi v diskusi vesměs pošklebují a konžští podnikavci už léta pašují igelitky do Rwandy. Zákaz nezákaz.

Taškami svět nespasíme, ovšem možná to u nich začíná: stačí popřemýšle­t, kolik kelímků, plechovek, hraček, brček či plastových šťourátek do uší potřebujem­e. Kolem nás je tolik odpadu, který ničíme a „netočíme“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia