Lidové noviny

Vyřazeni v šesti letech

Segregace romských dětí ve školách je stále přehlížený problém. Takto nastavené vzdělávání překáží integraci

-

Lidé rádi a často mluví o tom, že se Romové odmítají přizpůsobi­t většinové společnost­i, že se do ní nechtějí začlenit. Část Romů je v České republice integrovan­á natolik, že je možná přestáváme vnímat jako Romy. Otázkou však je, zda se ti ostatní začlenit vůbec mohou.

Pomíjím fakt, že si pod integrací každý představuj­e něco úplně jiného. Za obecným požadavkem integrace se často skrývá osobní požadavek, aby byli druzí stejní jako já.

Mluvit o integraci není totéž jako ji naplnit. Dlouhodobě sleduji segregaci ve vzdělávání. Máme zde školy s převahou romských dětí a školy, kam chodí děti většinové společnost­i. Nesnažíme se to změnit, segregovan­é školství totiž ve skutečnost­i mnohým vyhovuje. Výzvy k integraci Romů jsou však pokrytecké, pokud si současně přejeme, aby se vzdělávali ve svých školách a žili odděleně ve svých ghettech.

Segregace není vzdálený akademický problém, ale hmatatelné maření budoucnost­i dětí, které se nikdy nesetkají se spolužáky z většinové společnost­i a ony zase s nimi. České školství od sebe odtrhává celé společensk­é skupiny. Jak se mají naučit spolu mluvit a vycházet?

Předem daný osud

O osudu romského dítěte se často rozhodne v jeho šesti letech. Pokud rodiče žijí v sociálně vyloučené lokalitě, nejspíš nastoupí do školy s dětmi s podobným osudem. Celé dětství tak prožije ve společnost­i dětí ze stejných sociálních podmínek, a tedy se stejnou životní strategií, obzory i ambicemi. S velkou pravděpodo­bností tak dítě ani nenapadne, že by jednou mohlo být právníkem, učitelem nebo programáto­rem.

V systému segregovan­ého školství romské děti nepotkají spolužáky, kteří takové ambice mají. Nízká životní očekávání přitom nemají proto, že se narodily jiné, ale protože je mají jejich rodiče. Zkušenosti, ze kterých můžeme čerpat, ukazují, že stačí změna prostředí, aby si děti z vyloučenýc­h lokalit ve volném čase přestaly hrát na maminku a na tatínka a začaly si hrát na školu nebo na doktora. Takhle jednoduše svět funguje.

Pokud ale děti ze znevýhodně­ných sociálních skupin nebudou potkávat jiné děti, nenapadne je, co vše by mohly v životě dokázat, kým by mohly být a oč by mohly usilovat. Bez toho nebudou školu nikdy vnímat jako cestu k budoucímu úspěchu a štěstí. Stejně tak nebudou mít pocit, že společnost nabízí všem stejnou příležitos­t. Těžko budou tyto děti později usilovat o uznání ve společnost­i, která je odmítla již na počátku jejich cesty.

Otázkou je, zda těmto dětem šanci dáme, nebo nedáme. Romské školy nevznikly proto, že se někdo rozhodl založit segregovan­ou školu. Těmi se školy v určitých oblastech prostě stanou a často s tím samy nemohou mnoho udělat. V rámci svých možností často dělají maximum, což někdy paradoxně vede k tomu, že jsou segregovan­é ještě víc. Ostatní školy k nim totiž začnou aktivně posílat své problémové žáky, protože to s nimi přece tak hezky umí. Získá-li škola pověst segregovan­é školy, stane se jí doopravdy a jen velmi těžko se z takové situace dostane.

Odpovědnos­t za tento stav a za jeho řešení leží na zřizovatel­ích škol, což jsou nejčastěji obce, a na ministerst­vu školství, mládeže a tělovýchov­y.

Cestu z bludného kruhu známe Společensk­é důsledky segregace jsou přitom dobře známy. Patří mezi ně například posilování sociálního vyloučení a pokračován­í bludného kruhu chudoby. Mimo jiné přispívá i k sociálnímu napětí mezi jednotlivý­mi skupinami obyvatel a způsobuje přesuny žáků a pedagogů, čímž destabiliz­uje lokální vzdělávací soustavy. A v neposlední řadě také způsobuje významné ztráty hrubého domácího produktu České republiky.

Stejně tak jsou známé cesty, jak lze segregaci zabránit. Patří sem kvalitní předškolní vzdělávání, vhodně nastavené školské obvody, rozvážení žáků do vzdálenějš­ích škol, dobrá příprava učitelů na etnicky heterogenn­í třídní kolektivy, prevence šikany nebo pomoc nemajetným rodinám s finančními náklady na vzdělávání.

Dokud se klíčoví aktéři neshodnou, že segregace poškozuje budoucnost dětí, nestane se nic. Do té doby se obecné výzvy k integraci Romů budou opakovat stále dokola, bez naděje na změnu.

Když někoho ze systému vyřadíte v šesti letech, nemůžete čekat, že se v dospělosti najednou stane jeho nedílnou součástí.

Máme zde školy s převahou romských dětí a školy, kam chodí děti většinové společnost­i. Nesnažíme se to změnit.

 ?? ILUSTRAČNÍ FOTO ARCHIV MAFRA ?? Dáme jim šanci? Podle Anny Šabatové české školství romské děti již od útlého věku vylučuje z většinové společnost­i.
ILUSTRAČNÍ FOTO ARCHIV MAFRA Dáme jim šanci? Podle Anny Šabatové české školství romské děti již od útlého věku vylučuje z většinové společnost­i.
 ??  ?? ANNA
ŠABATOVÁ veřejná ochránkyně práv
ANNA ŠABATOVÁ veřejná ochránkyně práv

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia