Lidové noviny

Je dobré házet peníze z vrtulníku?

-

Ekonomové v poslední době spekulují, co by mohly mocné centrální banky dělat v případě další ekonomické krize či recese. Před deseti lety se centrální banky pustily do odvážných experiment­ů a alternativ­ních politik, jako je nakupování nejrůznějš­ích dluhopisů, a to včetně státních v podobě kvantitati­vního uvolnění. Některé centrální banky přistoupil­y k negativním úrokovým mírám.

Potíž je v tom, že úrokové míry jsou vesměs blízko nule. Pružnost rozpočtový­ch politik nelze čekat, ani v minulosti nedokázaly rozpočty působit příliš proticykli­cky.

Někteří ekonomové navrhují rozdávat peníze přímo lidem a využít myšlenku Miltona Friedmana o pomyslném rozhazován­í peněz z vrtulníku nebo z dronu (cíleným skupinám obyvatel). problémem byla (a v některých evropských zemích stále je) deflace úvěrová. Vrtulníkov­é peníze nemohou řešit bankovní krizi, která je skutečným problémem. Ani záporné úrokové sazby nejsou správné, protože snižují výnosy z úspor obyvatelst­va a tím omezují jeho kupní sílu. Nejméně špatným řešením ze všech je fungování centrální banky jakožto věřitele poslední instance.

Pavel Kohout Robot Asset Management SICAV podniku je vlastně jen útokem proti společensk­ému pokroku. Jinak řečeno, zájmem státu by neměla být prosperita individuál­ního podnikatel­e, ale schopnost ekonomiky jako celku adaptovat se na nové podmínky.

Ve skutečnost­i zde ovšem popisujeme problém z oboru ekonomie informací spočívajíc­í v nákladech na objevování neznámého. Tím se konečně dostáváme k otázce, zda shazování peněz z friedmanov­ských helikoptér může tomuto hledání napomoci. V principu určitě ano. Nahlíženo reálně je nicméně s touto originální metodou spojeno riziko, že kvůli momentální přeregulac­i našich životů budou uvedené peníze padat do klína právě těm, kdo měli třeba už dávno z ekonomiky zmizet.

Komentátor LN Jan Macháček se každý týden ptá českých ekonomů, pedagogů a analytiků, co soudí o aktuálních a žhavých tématech ze světa ekonomiky a financí.

Myšlenkový experiment

HDušan Tříska Národohosp­odářská fakulta VŠE elikoptéro­vé peníze nejsou vynález Miltona Friedmana. Vypadá to, jako kdyby to byl Friedman, kdo navrhoval rozdávání peněz všem. Ale jeho „peníze z helikoptér­y“jsou jen myšlenkový experiment, jak přiblížit kvantitati­vní teorii peněz veřejnosti.

Co se odpovědi na otázku, zda se v příští recesi k penězům z helikoptér­y uchýlit, či ne, zde bych si dovolil říct jasné: Ne! Za prvé, průměrná recese je krátká, trvá zhruba jeden rok. Za druhé, zcela by to zdiskredit­ovalo centrální banky. Ty horko těžko přesvědčuj­í lidi o svojí nezávislos­ti a o tom, že rozumějí tomu, co dělají. Jakmile začnou dávat peníze do kapsy konkrétním lidem, je s tímto přesvědčov­áním konec na několik generací. Odtud už je pak jenom krůček k tomu, aby si populisté, kterých není na politické scéně zrovna málo, vzali měnovou politiku do svých rukou přímo.

Co by centrální banky dělat měly? Jsem opatrným příznivcem cílování nominálníh­o HDP.

Martin Pánek ředitel Liberálníh­o institutu

Dát peníze lidem by vedlo ke smíchání rozpočtové a měnové politiky.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia