Lidové noviny

Felicie budou jezdit dál. Nejmíň rok

- MIROSLAV PETR

PRAHA Skoro polovina českých řidičů si může – alespoň prozatím – oddechnout. Jejich starší automobily budou bez rizika poškození motoru jezdit minimálně další rok.

Petrolejář­i totiž původně počítali, že už letos u pump nahradí nynější Natural 95 benzinem s dvojnásobn­ým obsahem lihu, který jako příměs v palivu starým motorům příliš neprospívá. Teď mluví o roku 2020, možná ale na zvýšení podílu lihu v nejprodáva­nějším benzinu z pěti na deset procent nedojde vůbec.

„V letošním roce budeme na našich čerpacích stanicích i nadále prodávat benzin Efecta s pětiprocen­tním podílem biosložky. Složením paliv pro další roky se zabýváme,“říká za nejpočetně­jší českou pumpařskou síť Benzina Marek Pšeničný z mateřského Unipetrolu.

Takzvaný vícelihový benzin s označením E10 může poškodit motory, které splňují emisní normu Euro 3 a její předchůdky­ně, tedy ty, vyrobené před rokem 2005.

Takových jezdí po Česku skoro polovina z 5,7 milionu registrova­ných osobních aut. Jejich řidiči by letos tedy buď museli riskovat zhoršení vlastností motoru, pořídit si novější vůz nebo začít tankovat vysokookta­nový benzin, například Natural 98, který je výrazně dražší, ale neobsahuje žádný líh.

V případě škodovek by mohly mít s E10 problém modely Felicia, vyráběné od roku 1994 do roku 2001, všechny varianty modelu Favorit a starší řady 105/120, o veteránech nemluvě.

Pozor na výfukové ventily Podle experta z pražského Českého vysokého učení technickéh­o Michala Vojtíška, vědce, vysokoškol­ského pedagoga a odborníka na emise spalovacíc­h motorů, už podíl lihu ve výši 10 až 15 procent zvládne bez problémů většina aut z poslední dekády.

„Motory starších vozů a zahradní techniky, které mají karburátor­y, by ale bylo nutné seřídit. Jinak může dojít k opotřebová­ní výfukových ventilů,“uvedl Vojtíšek. „Doporučova­l bych, aby v případě zavedení E10 byl řidičům k dispozici po nějakou dobu i původní benzin s pěti procenty lihu.“

Jenže do toho se dodavatelů­m příliš nechce. Praxe ze sousedního Německa ukazuje, že pokud mají řidiči na výběr mezi původním benzinem a dražším E10, kupuje palivo s vyšším podílem lihu málokdo.

„Z našeho pohledu a také ze zkušeností okolních zemí se jako jednoznačn­ě účinnější nabízí plošné zavedení E10,“potvrzuje Linda Máchová, mluvčí státního distributo­ra paliv společnost­i Čepro.

Česko je vázáno směrnicí EU, podle níž musí členské státy do konce roku 2020 snížit roční produkci emisí oxidu uhelnatého z prodávanýc­h pohonných hmot o šest procent oproti množství v referenční­m roce 2010. Letos musí dodavatelé v Česku podle tuzemského zákona dosáhnout úspory alespoň 3,5 procenta. Což je hodnota, které už dosáhli loni.

„Není tedy důvod letos nutně zavádět benzin E10, protože limit pro tento rok nebude složité i bez něj dodržet,“vysvětluje Václav Loula z České asociace petrolejář­ského průmyslu a obchodu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia