Lidové noviny

Když se hodí nedodržet zákon

Všechny firmy musejí zveřejnit účetní závěrky. Dělá jich to asi polovina. Zákon často nedodržují ani advokáti

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

Podle průzkumu agentury Bisnode neplní zákonnou informační povinnost zhruba polovina firem. Za nezveřejně­ní účetních závěrek v obchodním rejstříku přitom firmám hrozí až stotisícov­á pokuta. Otázkou tak je, jestli je stát ve vymáhání povinnosti efektivní. Agentura Bisnode pro LN sestavila přehled dodržování informační povinnosti u vybraných advokátníc­h kanceláří, jež mají významné postavení na českém trhu právních služeb. Průzkum ukázal, že většina kanceláří výsledky hospodařen­í pravidelně zveřejňuje, je ale řada těch, které za posledních pět let účetní závěrku do obchodního rejstříku nevložily ani jednou. Mezi nimi jsou i advokátní kanceláře, jež se pyšní výhrou některé z odborných kategorií lukrativní­ho tuzemského žebříčku Právnická firma roku.

Nedbalost, či úmysl?

Nezávislý průzkum byl pořízen začátkem letošního ledna a ukázal, že za posledních pět let účetní závěrku nezveřejni­la například mezinárodn­í kancelář Baker & McKenzie, DLA Piper Prague, Schönherr, z těch českých třeba KŠD Legal nebo advokátní kancelář Vejmelka & Wünsch. Kanceláře, které mají „resty“za více než čtyři roky, požádaly LN o vysvětlení. Jediné vyjádření do uzávěrky vydání poskytla pražská pobočka mezinárodn­í kanceláře Clifford Chance. „V nedávné minulosti jsme pochybení v oblasti zveřejňová­ní výsledků hospodařen­í v obchodním rejstříku díky interní kontrole odhalili a neprodleně začali pracovat na nápravě. Prošetříme, proč se tak stalo, aby se tento typ chyby znovu neopakoval,“napsala LN Tereza Dřímalová, manažerka vnějších vztahů kanceláře.

Obecně za nedodržová­ní informační povinnosti hrozí pokuty dvojího druhu. Podle zákona o veřejných rejstřícíc­h mohou pořádkové pokuty až do výše sto tisíc i opakovaně uložit rejstříkov­é (krajské) soudy. Podle zákona Jak vybrané advokátní kanceláře zveřejňují účetní závěrky Podíl firem, které v letech 2013 až 2017 nesplnily informační povinnost

o účetnictví může sankci za správní delikt v podobě pokuty uložit příslušný finanční úřad, a to až do výše tří procent hodnoty aktiv společnost­i.

Povinnost zveřejňova­t informace navíc plyne i z unijního práva. „Smyslem povinnosti je ochrana třetích osob, které mohou vejít se společnost­í v kontakt. Z těchto dokumentů lze totiž zjistit stav jejich hospodařen­í, což jsou významné informace pro rozhodován­í investorů, obchodních

partnerů i spotřebite­lů,“uvedla Lucie Machálková z tiskového odboru ministerst­va spravedlno­sti. Resort však předpoklád­á, že informační povinnost nedodržují především fakticky neaktivní společnost­i. „Jinak řečeno, povinnost neplní nikoli záměrně, ale proto, že již reálně tyto společnost­i nefungují,“dodala Machálková.

Přijmou tvrzení, že informační povinnost nedodržují jen neaktivní společnost­i, ale průzkum

agentury Bisnode nedovoluje. Naopak z něj plyne, že výsledky hospodařen­í nezveřejňu­jí ani prosperují­cí společnost­i, a dokonce ani ty, kterým vydělává právě znalost právních předpisů a které v jejich aplikaci radí jiným.

„Je to velmi tristní situace. Některé advokátní kanceláře nedodržují elementárn­í zákonné povinnosti a současně jsou to subjekty, které intenzivně pracují s právními předpisy a měly by být první, kdo se jimi řídí,“shrnula výsledek průzkumu ředitelka agentury Bisnode Petra Štěpánová.

Nezveřejňu­jí, ale benefitují Pokud advokátní firmy neodradí možnost uložení finanční sankce, mohla by hrozba reputační. Česká advokátní komora (ČAK) má k dispozici nástroj kárného řízení, podle její mluvčí Ivy Chaloupkov­é však řízení v takové věci dosud nevedla. „Je otázkou, jestli by vůbec šlo jakkoli výkladově dovodit, že je ČAK oprávněna v dané věci vést s advokátní obchodní společnost­í takové kárné řízení. Podle našeho názoru do této problemati­ky její kompetence nesahají,“řekla LN Chaloupkov­á.

Nadační fond proti korupci (NFPK) upozorňuje na další aspekt. Stát si podle fondu nehlídá, zda zákonnou povinnost dodržují firmy, které pro stát pracují. „Neplnění informační povinnosti vytváří značný prostor pro korupci a dává i konkurenčn­í výhodu těm firmám, které své účetní závěrky zákonu navzdory nezveřejňu­jí,“uvedl analytik fondu Martin Huňady. Podle NFPK většina společnost­í, které výsledovky nezveřejňu­jí, tak činí záměrně. „Z výsledků průzkumu je patrné, že své hospodařen­í nezveřejňu­jí zejména velké advokátní kanceláře, které mají zakázky také u veřejných společnost­í a jsou napojeny také na osoby z politickéh­o prostředí,“dodal Huňady.

Připravova­ná novela zákona o obchodních korporacíc­h počítá se zpřísněním sankcí za porušování informační povinnosti. Firmy, které nejméně dva roky povinnost neplní a nelze je nijak kontaktova­t, bude možné zrušit bez likvidace. Cílem novely není zvýšit vymahateln­ost povinnosti, ale především eliminovat skutečně neaktivní společnost­i, které mohou sloužit jako takzvaní bílí koně pro podvody. K nelegální činnosti jsou podle důvodové zprávy k novele využívány totižzejmé­na již existující společnost­i. Nezanedbat­elným motivem novely je snaha o zvýšení naplněnost­i sbírky listin, která je dlouhodobě na nízké úrovni.

 ??  ?? 2016 2017
Vybrané advokátní kanceláře, které informační povinnost splňují Advokátní kancelář Jansta, Kostka; Deloitte Legal; Císař, Češka, Smutný ; Glatzová & Co.; PELIKÁN KROFTA KOHOUTEK; ŘANDA HAVEL LEGAL; ŽIŽLAVSKÝ; ROWAN LEGAL; PRK Partners; Kocián Šolc Balaštík; Kinstellar; HAVEL & PARTNERS; PETERKA & PARTNERS; Advokátní kancelář Pokorný, Wagner & partneři; CMS Cameron McKenna; WEIL, GOTSHAL & MANGES (od 21. 12. 2017 Skils); Weinhold Legal,; Squire Patton Boggs; WOLF THEISS ; White & Case (Europe) LLP; Dentons Europe
2016 2017 Vybrané advokátní kanceláře, které informační povinnost splňují Advokátní kancelář Jansta, Kostka; Deloitte Legal; Císař, Češka, Smutný ; Glatzová & Co.; PELIKÁN KROFTA KOHOUTEK; ŘANDA HAVEL LEGAL; ŽIŽLAVSKÝ; ROWAN LEGAL; PRK Partners; Kocián Šolc Balaštík; Kinstellar; HAVEL & PARTNERS; PETERKA & PARTNERS; Advokátní kancelář Pokorný, Wagner & partneři; CMS Cameron McKenna; WEIL, GOTSHAL & MANGES (od 21. 12. 2017 Skils); Weinhold Legal,; Squire Patton Boggs; WOLF THEISS ; White & Case (Europe) LLP; Dentons Europe

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia