Lidové noviny

Amnézie firem a Mynářův timing

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ redaktorka LN

Je přirozenou vlastností člověka odkládat nepříjemné věci. Člověk v pozici studenta se začíná učit na zkoušky na poslední chvíli, člověk jako provozovat­el auta platí roční pojistku v poslední den splatnosti, člověk jako majitel společnost­i se podřizuje (novému) zákonu o obchodních korporacíc­h až pár dní před termínem, kdy se začínají ukládat sankce pro nesplnění.

Odkládání je i hlavní zápletkou článku, který se věnuje neplnění informační povinnosti firem. Homo sapiens s diplomem z právnické fakulty není žádný hlupák. On ví, jak český právní systém funguje a kde jsou zadřená kolečka. A tak „zapomíná“. Třeba právě vložit účetní závěrku do obchodního rejstříku. Není totiž včerejší, a tak ví, že rejstříkov­é soudy, které mají dodržování informační povinnosti kontrolova­t, na to nemají kapacity, zvlášť ve velkých městech – zcela konkrétně třeba u Městského soudu v Praze, který eviduje zásadní podíl českých obchodních společnost­í. Něco jiného ale je, když se tento člověk potřebuje svými úspěchy a obraty pochlubit. Může tomu tak být třeba ve chvíli, kdy se uchází o přední příčky žebříčků advokátníc­h kanceláří. V takovém případě zapomene jen málokdy.

Za rok 2016 nesplnilo informační povinnost zhruba 315 tisíc firem. Podle agentury, která průzkum pořídila, by za nedodržová­ní této povinnosti mohl stát vybrat až 625 miliard korun na pokutách za příslušný rok. To je hezké číslo, ale to je asi tak všechno. Ministerst­vo snad i musí tvrdit, že informační povinnost nedodržují jen mrtvé firmy. Pokud by totiž připustilo, že pravidla neplní obchodní společnost­i schválně, asi by se od resortu čekal návrh řešení situace. A i neprávnick­á veřejnost jistě zachytila, že administra­tivního personálu na soudech je tristně málo a navíc je mizerně honorován. Takže kdo by to vlastně kontrolova­l?

Minulý týden pozorovate­lé justice opět upřeli svůj zrak na Hrad. Redaktoři časopisu Respekt zveřejnili článek, ve kterém popisují, jak hradní kancléř Vratislav Mynář v minulosti kontaktova­l vrcholné představit­ele justice a naznačoval, jaké rozhodnutí v konkrétníc­h kauzách by se líbilo panu prezidento­vi. Klíčové svědectví poskytl novinářům soudce Ústavního soudu Vojtěch Šimíček. Popsal Mynářovo angažovano­st z května 2015 a října 2017. Podobnou zkušenost potvrdil i dlouholetý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa.

Všichni novináři, jež hovoří se soudci i neformálně, už jistě o nějakém podobném případu slyšeli. Musím si tak klást otázku: Proč teď? Má snad na kancléře políčeno nějaká vyšší autorita a tato svědectví se stanou součástí velkého příběhu? Nebo se tlak stupňoval a už to prostě nešlo vydržet? Soudci na justiční špičce denně potkávají lidi nejrůznějš­ích zájmů. Logicky přitahují hlavně ty, kdo něco potřebují – podnikatel­e, politiky a další zájmové skupiny. Jistě od nich slyšeli a ještě uslyší mnohá jejich přání. Nakonec stejně rozhodne míra (ne)shnilosti daného soudce. Ale většinou se o tom nikdo nedozví.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia