Lidové noviny

Reforma autorského práva na síti

- FRANTIŠEK KORBEL advokát

Odbornou i laickou veřejnost již delší dobu rozděluje návrh směrnice o autorském právu na digitálním trhu neboli copyright směrnice, který je projednáva­ný již od roku 2016. Důvodem jsou zásadní rozpory mezi zástupci nositelů autorských práv, poskytovat­eli služeb informační společnost­i a zástupci občanské a uživatelsk­é veřejnosti, kteří upozorňují na riziko cenzury, nedostupno­sti či zpoplatněn­í informací na internetu a omezení nabídky služeb.

Nepříliš dobrý návrh směrnice – na jaře odmítnutý a na podzim přijatý Evropským parlamente­m – nyní směřuje do trialogu Evropské komise, Parlamentu a Rady, který má být završen příští pondělí, tj. 21. ledna. Terčem kritiky jsou především dvě oblasti.

Nové povinnosti

V článku 11 směrnice je upraveno právo vydavatelů k digitálním­u užití jejich tiskových publikací, ke kterému bude nutné získat zvláštní licenci. To však vyvolává obavy z omezování svobody informací na internetu a omezování informační­ho obsahu, jako se to stalo ve Španělsku po kauze Google News.

Evropský parlament proto do návrhu směrnice doplnil výjimky pro soukromé a nekomerční využití publikací a prosté internetov­é odkazy na ně (takzvané hyperlinky). Nyní je veden spor o to, jestli je možné dále takové odkazy doplňovat dalším obsahem, například slovy z názvů. Shoda panuje na potřebě omezení doby trvání práv vydavatelů: Evropský parlament navrhuje omezit ji z dvaceti let na pět, zatímco Rada jen na rok.

Zřejmě nejvíc je diskutován článek 13, který zavádí nové povinnosti poskytovat­elům služeb ukládání a zpřístupňo­vání obsahu na internetu pro širokou veřejnost. Zatímco Evropský parlament navrhuje některé poskytovat­ele služeb z článku 13 vyloučit, Rada se zaměřila na stanovení obecných podmínek, za nichž je odpovědnos­t za obsah nahraný uživateli vyloučena, tzv. „safe harbour 2.0“. Ten v sobě ukrývá aktivní dohled nad obsahem nahrávaným uživateli internetu, skrytý za povinnost přijetí „účinných a přiměřenýc­h opatření“pro vyloučení odpovědnos­ti za uživatelsk­ý obsah.

Rada se tak v podstatě rozhodla obejít zákaz aktivního dohledu nad cizím uživatelsk­ým obsahem, jak stanoví nejenom platná legislativ­a, ale i konstantní judikatura Soudního dvora EU. Vyjasnění otázky, jaké konkrétní opatření lze považovat za „účinné a přiměřené“, návrh směrnice nepodává.

Faktické zavedení aktivního dohledu Radou tak stojí v kontrastu k návrhu Evropského parlamentu, který chce, aby poskytovat­elé služeb pouze spolupraco­vali s nositeli práv na odstraňová­ní protiprávn­ího obsahu. Ani tato spolupráce však není blíže vymezena a ani nejsou stanoveny žádné sankce za nespoluprá­ci. Setkáváme se tak s nejasností, která bude místo unifikace ochrany autorského práva online vést k další roztříštěn­osti v celé EU.

Špatný výsledek

Finální znění směrnice zatím neznáme a představy jednotlivý­ch aktérů zůstávají v řadě oblastí nejednotné. Důsledkem je, že text návrhu obsahuje směs nesouvisej­ících novinek a příliš obecných formulací s velkým polem působnosti pro členské státy. To může v konečném důsledku vést k rozdrobeno­sti právní úpravy napříč EU, ať už jde o vymezení obsahu nutné spolupráce nositelů práv a poskytovat­elů služeb a hrozby případné sankce za nespoluprá­ci podle návrhu Parlamentu, nebo povinnost zavedení „účinných a přiměřenýc­h opatření“, již navrhuje Rada. Výsledkem transpozic­e směrnice na národní úrovni tak bude jiná úprava a jiná praxe v každém členském státu, což je u služeb na internetu, které neznají hranice, přesně to, co nikdo nechce.

A nakonec je tu otázka, zda nová úprava nepovede ke změně sídla poskytovat­elů služeb, zejména větších, ve snaze vyhnout se nejasné a pro ně rizikové evropské regulaci.

Poskytovat­elé, kteří si nemohou stěhování dovolit, budou v komparativ­ní nevýhodě vůči zahraniční­m konkurentů­m. Navrhovaná směrnice tak může ve finále znamenat dražší služby pro zákazníky a méně dohledu nad protiprávn­ím obsahem na internetu, než jak je tomu dnes.

Návrh copyright směrnice přináší velké rozpaky. Může vést i ke stěhování sídel poskytovat­elů služeb, a to ve snaze vyhnout se nejasné a rizikové evropské regulaci. Výsledkem transpozic­e směrnice na národní úrovni bude jiná úprava i jiná praxe v každém jednotlivé­m členském státu EU

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia