Lidové noviny

Přejel divákovi kamionem nohu. Na Dakaru skončil

- JAN KREJCAR

AREQUIPA Ruského závodníka kamionu Kamaz Andreje Karginova vyloučili organizáto­ři z letošního ročníku rallye Dakar. Karginov se totiž v páteční etapě nevyhnul střetu s divákem, kterého vážně zranil. Poté mu navíc neposkytl první pomoc. Šedesátile­tý muž utrpěl při střetu s kamionem vážnou zlomeninu nohy.

Karginov byl po pěti etapách v soutěži kamionů třetí, dvě ze zkoušek (3. a 4.) dokonce se svým kamazem ovládl. Dvaačtyřic­etiletý Rus už jednou v celé rallye Dakar zvítězil, a to v roce 2014. Letos ale další triumf nepřidá, protože jej organizáto­ři ze závodu vyloučili.

Nikoliv za nehodu, ale za to, že nezastavil a neposkytl první pomoc po střetu s mužem z Jihoafrick­é republiky, který se se skupinkou dalších diváků pohyboval v místech, kde neměl.

Nehodu následně omlouval šéf ruského týmu Vladimir Čagin, který prohlásil, že Karginov ani nevěděl, že ke kontaktu došlo.

„Andrej to přirozeně nemohl vidět, byl to výstup na menší kopec a všechno, co při výjezdu vidíte, jsou obloha a vrchol toho kopce. O nehodě se dozvěděl až po příjezdu do týmového stanu,“řekl Čagin médiím.

A jak k celé situaci podle šéfa Kamazu došlo? „Jelikož (Karginov) vedl skupinu v jednom z výstupů, na cestě se mu objevila skupina asi pěti diváků. Čtyřem se podařilo uhnout, ale poslední uvízl v písku a jeho nohu zachytilo zadní kolo vozu,“uvedl Čagin.

Macík pojede mimo soutěž Páteční den byl na Dakaru divoký nejen pro Karginova. Ze slavné soutěže byl nakonec vyloučen také český řidič kamionu Liaz Martin Macík.

V soutěži bude ale stejně jako Martin Kolomý pokračovat v odděleném hodnocení druhé části závodu, což pravidla od letošního roku premiérově dovolují.

Macík měl v pátek velké technické problémy, ulomil přední kolo a do cíle dojel s velkou ztrátou. Na trati etapy, která byla nakonec z bezpečnost­ních důvodů pro řadu posádek zkrácena, však vynechal bodů.

V sobotu se nejprve objevil na výsledkové listině bez penalizace na průběžném desátém místě a vypadalo to, že bude moci v rallye pokračovat. Večer jihoameric­kého času se ale vše změnilo a posádka Big Shock Racing týmu byla vyloučena.

„Bohužel organizáto­ři své rozhodnutí přehodnoti­li. Nevíme, zda na popud nějakého protestu, nebo na základě svého přezkoumán­í, ale řekli, že nemůžeme pokračovat v hlavní soutěži,“uvedl Macík s tím, že může nastoupit mimo hlavní část rallye. A tuto možnost nakonec využije. několik

Viídceočit­něctiednen­atu na kontrolníc­h

 ?? FOTO REUTERS ?? Andrej Karginov se svým kamazem na rallye Dakar
FOTO REUTERS Andrej Karginov se svým kamazem na rallye Dakar

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia