Lidové noviny

Česká záře ve větrné loterii

SP v biatlonu v Oberhofu

- DAVID MRZENA

PRAHA/OBERHOF V průběžném pořadí včerejší štafety figurovaly na druhém místě.

To Lucie Charvátová bravurně zvládla úvodní střeleckou položku celého klání a na trať se vydávala za vítězkou čtvrtečníh­o sprintu i sobotního stíhacího závodu Italkou Vittozziov­ou.

Pak ale přišla zastávka vestoje, jedno trestné kolo a výsledkový propad na čtrnáctou příčku.

„Nejsem na tom dobře běžecky. Šla jsem asi trochu ,přes závit‘. Bohužel tělo už mě neposlouch­alo vestoje, cítila jsem tam velkou únavu,“hodnotila pro Českou televizi Charvátová.

Jenže české biatlonist­ky se do boje o stupně vítězů vrátily.

Veronika Vítková předvedla solidní střelbu, při dvou zastávkách potřeboval­a jen dva náboje navíc. Ač štafety v elitní desítce kvůli těžkým větrným podmínkám na střelnici chybovaly a propadaly se průběžným pořadím, pomalejším běžeckým výkonem posunula Vítková českou štafetu jen o dvě příčky.

Na dvanáctém místě přebrala štafetu Markéta Davidová. A dvaadvacet­iletá slečna díky vynikající­mu běhu a bezchybné střelbě poskočila na čtvrtou pozici. „Já jsem se prostě snažila (při střelbě – pozn. red.) soustředit na to, na co mám. A povedlo se, bylo to dneska hrozně těžké,“usmívala se po svém úseku. Před tím posledním tak Puskarčíko­vá ztrácela na třetí Francii šest sekund. Páté Švýcarsko zaostávalo o půl minuty.

Po sedmé střelbě se česká reprezenta­ntka probojoval­a už na třetí příčku. Duo v čele se vzdálilo na rozdíl minuty, čtvrtá Ukrajinka Merkušinov­á zaostávala o třicet sekund.

Netradičně finišující Puskarčíko­vá tak osamocena pádila na poslední střelbu. Zatímco Ruska Jurlovová-Perchtová se posunula na první pozici a běžela pro vítězství, Němka Herrmannov­á musela na dvě trestná kola. Do závěrečnéh­o okruhu tak vjížděla po boku Puskarčíko­vé.

Ze čtvrté příčky za nimi dotírala Norka Eckhoffová.

Do cíle zbývalo 500 metrů. Tehdy už slavily ruské biatlonist­ky.

Když se náhle do cílové rovinky přihnala Denise Herrmannov­á. A těsně za ní právě třetí Puskarčíko­vá. Norka finiš nedotáhla a rezignoval­a.

České biatlonist­ky tak zopakovaly téměř dva roky starý výsledek ze Světového poháru v Pchjongčch­angu, který se konal v březnu 2017.

Dařilo se také mužům

Na své ženské kolegyně o hodinu později navázali také biatlonist­é, kteří dojeli ve složení Ondřej Moravec, Michal Krčmář, Jakub Štvrtecký a Tomáš Krupčík do cíle na skvělém čtvrtém místě.

Německý Oberhof přichystal sedmadvace­tičlennému startovním­u poli těžké podmínky. Sněhovou přeháňku krátce po startu vystřídal déšť, na střelnici se neustále točil vítr.

Navzdory počasí se české biatlonové reprezenta­ci dařilo. I když nastoupila v netradiční­m složení

Neděle, štafety - muži (4x7,5

km): 1. Rusko (Cvetkov, Garaničev, Malyško, Loginov) 1:20:54,3 (0 trest. okruhů + 6 dobíjení), 2. Francie (Guigonnat, Desthieux, Fillon Maillet, M. Fourcade) -1:01,1 (1+8), 3. Rakousko (T. Eberhard, Eder, Landerting­er, J. Eberhard) -2:18,6 (1+7), 4. ČR -2:36,0 (1+10).

Ženy (4x6 km): 1. Rusko

(Pavlovová, Vasilevová, Kuklinová, Jurlovová-Perchtová) 1:18:46,3 (0+8), 2. Německo (Horchlerov­á, Hildebrand­ová, Preussová, Herrmannov­á) -33,5 (2+10), 3. ČR -36,7 (1+6).

Sobota - stíhací závod, muži:

1. J. T. Bö (Nor.) -34:29,8 (3), 2. Peiffer (Něm.) -15,1 (1), 3. Hofer (It.) -15,8 (0), ...17. MORAVEC -2:22,8 (1), 50. KRČMÁŘ (oba ČR) -5:10,1 (6).

Ženy - stíhací závod (10 km):

1. Vittozziov­á (It.) 32:32,9 (2), 2. Kuzminová (SR) -14,5 (4), 3. Chevaliero­vá -27,9 (5), ...21. PUSKARČÍKO­VÁ -2:17,1 (4), 42. DAVIDOVÁ (obě ČR) -3:44,2 (8).

České biatlonové štafety zazářily ve včerejším těžkém závodu Světového poháru v Oberhofu. Ženy dojely senzačně třetí, muži pak čtvrtí. V obou soutěžích pak slavili Rusové.

s Ondřejem Moravcem a Michalem Krčmářem na prvních dvou úsecích. A rošáda se vyplatila, po prvním úseku byli Češi čtvrtí. Na druhém Krčmář ještě umístění o jedno místo vylepšil. Jenže trestné kolo ho vrátilo zpět na čtvrtou příčku. „Pokazil jsem to, vůbec nevím, co se tam stalo, omlouvám se klukům,“smutnil závodník.

Junior Jakub Štvrtecký umístění v elitní pětce udržel.

Na posledním úseku měl Tomáš Krupčík velmi silnou konkurenci. S tou se však dokázal zdárně popasovat.

A když Nor Henrik L’Abée-Lund na poslední položce chyboval, český reprezenta­nt se posunul na čtvrté místo, což je nejlepší český výsledek od závodu v Oslu v únoru 2015.

Také závod mužů ovládl ruský kvartet. Druhá skončila Francie, třetí bylo Rakousko.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Bronzová radost. České biatlonist­ky slaví senzační třetí místo ve štafetě v německém Oberhofu.
FOTO ČTK/AP Bronzová radost. České biatlonist­ky slaví senzační třetí místo ve štafetě v německém Oberhofu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia